Eşeğe Ters Binen Isparta Valisi

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eşeğe Ters Binen Isparta Valisi
Haberin Tarihi: 14.8.2018 11:12:00 - Okunma Sayısı:2277 defa okundu.

Bayram AYGÜN yazdı

Eşeğe Ters Binen Isparta Valisi

              Bayram AYGÜN

  1870’li yıllarında Isparta ve Burdur’un yönetimi için bir yeni vali atanır. İngiliz Sait Paşa. Çalışkan Vali, Isparta ve Burdur’un kalkınması için geniş, çok yönlü projeler hazırlattırır.

                Kalkınma planında; Batılı anlamda eğitim-öğretimi seçen Rüştiye (ortaokul) okulları açtırtır. Isparta da,  Burdur’da hiç olmayan şose yollar, tarım, taşımacılıkta kağnı, at arabası yerine makine kullanımına teşvik edilmesi, makineli tarıma geçiş için çalışmalar başlatır.

                Kişiler haklarını vazifelerini bilmeleri için Isparta’da ilk Hukuk Mektebi açılması ve hızla yayılan Frengi hastalığıyla savaşmak için de bir sağlık evi kurulması kararlaştırılır. Çiftçiyi, köylüyü, esnafı Ermeni, Rum tefecilerden korumak için Menafi (birazı borç, diğeri yardım) sandıklarının kurulması. Nihayetinde, Isparta’da bir Osmanlı Bankası açılması gibi daha çok parasal planlar yapılır. Bu iyilikleri unutmayan Ispartalılar  Vali beyi bir ikinci hanımla evlendirirler. Bu durum, Osmanlı Isparta’sında olağan bir gelenektir.

                Enişte Vali Bey batı görüşlü İngiliz Sait Paşa ile Isparta Belediye Başkanı Hacı Mustafa Bey Isparta için güzel çalışmalara girişirler. Sonradan: Burdur kadısı (Müftü),  Belediye Başkan Vekili Hacı Necip Efendi de projeye katılır.

                Isparta’da bir kaymak, yağ, peynir, yoğurt “Borsası” kurmaktır. Kaymak pazarının içine kadar eşek, katır, atların kokularından müşteriler etkilenmesin, başka katır, eşek girmesin diye; (Nasrettin Hoca’ nın mezarı misali) bir de kapı taktırılır. Ancak bir türlü çevresine engel duvar örülemez. İşlek bir Pazardır. O gündür bu gündür, bu bölge KAYMAKKAPI Meydanı adı verilir.

                1871’in baharında Isparta Kaymakkapı meydanında, (bugünkü Konak kahvesi, bir süre önce yıkılan, şu anda yeşil alan olan bölgede...) bir Kaymak ve Yağ borsası, pazarı kurulur.

                İlgi çekmek için, Isparta Valisi İngiliz Sait Paşa, Pazar önünde, katır görünümlü, ayna boncuklarla süslü kır eşeğine ters binerek söz konusu Pazar gelmesi ile birlikte Pazar duası yapılır ve ticari eylem başlar. Bıkmadan, usanmadan her Pazar sabahı katır görünümlü eşeğine binen Vali, Pazar yerinde bir akşam namazı vakti kadar süre içinde eşeğine ters binmiş vaziyette bekler, ara ara gezinti yapar. Kaymak borsasının açılışını yapar, fiyat tespitinden sonra bir kâse kaymağı alıp vali konağına döner.

                Eşeğin yuları bir asker tarafından da tutulur. Vali beyin elinde de geniş kaplı, mavi sırçalı, içi kaymak dolu toprak bir kap vardır. Çarşamba günleri Isparta çevresinden kaymak, yağ üreticilerinin getirdikleri kaymaklar satışa sunulmakta.

Cuma günleri de yine Isparta Kaymakkapı Meydanı olan kaymak pazarında Burdur kaymak-yağ üreticilerinin ürünleri de pazarlanır.

                Ayda bir defa da en güzel kaymak yarışması yapılır. Ödül olarak; birinciye, ikinciye, üçüncüye Eğirdir Nis adasında dokunan Boğasa Isparta Yünlüsü kumaşlardan veya Keçiborlu

köylerinde (Kozluca köyü)          dokunan            Isparta Alacası   Basma-kumaşlar, astarlarıyla birlikte verilirdi.

                Her defasında, (Gelendost) Avşar Kazası camızlarından (Manda) üretilen kaymaklar birinci seçilirdi. Yalvaç, Senir, Burdur  Çerçin,  Isparta Merkez  Öküzbattı, Karaağaç

Mahallelilerin ve İslamköylüleri’nin bölgesinden getirilen manda (camız) kaymak,  sadeyağlar her defasında dereceye girerdi. Isparta Kaymakkapı, Kaymak-Yağ pazarının en iyi müşterileri de Isparta Rum, Ermenisi  varlıklı tüccar ailelerdi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap

İlgili Haberler