KONUMLAMA (1. Bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,KONUMLAMA (1. Bölüm)
Haberin Tarihi: 4.4.2024 11:54:45 - Okunma Sayısı:448 defa okundu.

Ali Özboyacı yazdı...

KONUMLAMA

(1. Bölüm)

Ali ÖZBOYACI

 

 

            Bilindiği gibi kapitalizm bütün dünyayı kendilerine göre konumlamış ülkeleri güçsüzlendire rek sömürü düzenini sürdürmektedir. Günümüzde M.I-5-6 (military ıntelligence section-5 veya dışişleri ve İngiliz Milletler topluluğu ofisi-6) olarak bilinen kurumlar kurgular, başta ABD (CIA) olmak üzere, İngiliz uluslar topluluğunun diğer üyeleri de uygular. Bunun dışında Fransa, İspanya, Portekiz, İtalya, Danimarka, Hollanda hatta Belçika'da bu kervan içindeki ilk leri oluşturmaktadır. Rusya (SSCB) ve Çin 19. yüzyılda gözleri açılanlardan. Almanya 2. dün ya savaşı ile bütün yer küreyi kolonileştirmeyi denese de bu ona pahalıya mal olmuştur.

 

            Zorla elde edemedikleri ülkelerde muhalif kanatlar oluşturmuşlar, sonra silah ve para desteği ile terörü beslemişlerdir. Zayıfladığı hissedilen ülkede ikincil versiyon hayata geçirilmiş, ha yat kurtarıcı kılığına bürünerek finansman sağlanmış ve borçlandırılmıştır. Bırakın anaparayı faizini dahi ödemekte zorlanınca, ülkenin bütün zenginliklerine çökmüşlerdir. Günümüzdeki en üzücü örneklerden birisi ise, borcunu ödeyemeyen Tacikistan topraklarının %1'ni Çin'e ver mek zorunda kalmasıdır.

 

            ABD'nin ilk sömürgeleri bünyesine kattığı on üç eyaletten oluşmaktadır. Bunlar New Hampshire, Massacsetts, Rhode İsland, Connecticut, New York, New Jersey, Pensilvanya, Delaware, Maryland, Virjinya, Kuzey ve Güney Karolina, Georgia'dır. Bunlara 1959'da ise Alaska ve Hawaii adaları eklenmiştir. Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve Arjartin de ABD sömürgesi gibi görünse de aslında (Arjantin hariç) İngiliz uluslar topluluğunun birer üyesidir.

 

            Britanya sömürgeleri; Mısır, Sudan (bugünkü Sudan ABD tarafından Güney ve Kuzey olmak üzere ikiye bölünmüştür), Kenya, Uganda, Güney Afrika, Gambiya, Sierra Leone, Kuzeybatı Somali, Zimbabve, Zambiya, Bostvana, Nijerya, Gana, ve Malav'dır.

 

            Büyük Britanya, İngiltere, İskoçya, Galler, ve Kuzey İrlanda olmak üzere dört kurucu ülke den oluşan bir devlettir. Antigua, Barbuda, Avustralya, Belize, Kanada, Grenada, Jamaika, Ye ni Zelanda, Papua Yeni Gine, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent, Grenadinler, Solomon Adaları, Bahamalar, ve Tavulu birleşik krallık şemsiyesi altındaki ülkelerdir.

 

            Eski Britanya kolonileri; Guyana, Honduras, Hon Kong, Kıbrıs, Orta Afrika, Cook Adaları, Fi listin, Malakka, Malta, Mombasa, Plymout kolonisi, Rodezya, Rodrigues, Singapur kolonisi, Tabago, Tonga, Viktoria Aden konisi, Altın sahili, Fauckland adaları, Barbados, Barbuda, Batı Hint adaları ve Bermuda'dan oluşmaktadır.

 

            Bağımsızlığını kazanan koloniler; Batı Afrika, Birmanya (Myanmar), Kemarun, Malaya (Ma lezya), Mairutus adası, Seylan (Sirilanka), Fiji adaları, Gambiya, Helgoland, İyon adaları, İz landa, Kenya, Kunta Kinteh adası, Lagos, Malta, Maryland kolonisi, Orkney adaları, Queesland, Saint Croix, Sierra Lone, Somers İsles, Transvaal, Trinidad, Uganda, Weihai, ve Yeni Hebrid adalarıdır. Bugünkü Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve Myanmar'dan oluşan dün yanın en büyük kalıpsız kolonisi on bin kişilik komik bir askeri güçle 1858 -1947 yılları ara sında İngiliz ailesi tarafından yönetilmiştir. Bu ülkelerde İngilizce, ya resmi dildir yada yük sek oranda konuşulmaktadır.

           

            Aralarındaki Keşmir sorunu nedeniyle 231,6 milyonluk Pakistan, 1 milyar 428 milyonluk  kendisi gibi nükleer güce sahip olan kalıpsız Hindistan'a kafa tutmaktadır. Yeri gelmişken, 1923 yılında kurulan istiklal savaşı ile neredeyse yoktan var edilen genç Türkiye Cumhuriyetini ve kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü her fırsatta ayaklar altına almaya çalışan (ingiliz ve ya Amerikan mandası isteyen ve günümüzde ise keşke Yunan kazansaydı diyebilecek kadar al çalan kalıpsız radikal dinciler yukarıdaki örneklerden umarım ders çıkarırlar.

 

            Fransa sömürgeleri; Afrika'da Benin, Burkina Faso, Gine, Fildişi Sahili, Fas, Mali, Nijer, Se negal, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo, Ekvator Ginesi Gabon ve Togo'dur. Fransa'nın ayrıca Güney Amerika'da Guyana (Avrupa uzay ajansının ve Fransa uzay üssü bu lunmaktadır.) ile Okyanusya'da Yeni Kaledonya (Fransız askerlerinin yüzlerce kilo altını kaçı rırken yakalandığı sömürge), Hint Okyanusunda Madagaskar, Akdeniz'de ise Korsika'dır. Gü nümüz de bu ülkelerin resmi dilleri maalesef Fransızcadır.

devam edecek

Bu Haberi Paylaş



  • Rumuz
    (Rumuz)
    5.4.2024 03:38:04
    Abi mükemmel olmuş tebrikler nekadarda doğru bir yazı yazmışsınız inşallah gençlerimiz okur
Yorum Yap

İlgili Haberler