KONUMLAMA (5. Bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,KONUMLAMA (5. Bölüm)
Haberin Tarihi: 18.4.2024 11:11:04 - Okunma Sayısı:207 defa okundu.

Ali Özboyacı yazdı...

KONUMLAMA

(5. Bölüm)

 

Kapitalizm başlangıçta zayıf gördüğü ülkeleri, kendi coğrafyalarında nasıl şekillendirdiğini bir göz atalım. Asya'da; Irak-Suriye, Irak-Ürdün, Suriye-Ürdün, Irak-Suudi Arabistan, Irak-Kuveyt, Suudi Arabistan-Yemen, Umman-Yemen, Umman-Birleşik Arap Emirlikleri'nin siya si sınırlarına bakılacak olursa bazı yerlerin cetvelle çizilmiş olduğunu fark edebilirsiniz. 

 

Afrika'da ise, Mısır-Libya, Mısır-Sudan, Libya-Cad, Libya-Nijer, Cezayir-Nijer, Cezayir-Mali, Cezayir-Moritanya, Cezayir-Batı Sahra, Moritanya-Batı Sahra, Fas-Batı Sahra, Moritanya-Mali, Nijer-Mali, Cad-Nijer, Cad-Sudan, Namibya-Bostvana, Angola-Zambiya, Angola-Kongo gibi ülkelerin karşılıklı sınırlarına bakılınca da aynı şeklin oluştuğu görülecektir.

 

Amerika'da; ABD-Kanada, Alaska-Kanada ve ABD içindeki eyaletler ile Orta Amerika'da, Meksika-Guatemala, Belize-Guatemala.

 

Bu güne kadar kötüler istediklerini yaptı. Şimdi sıra iyelerde, bakalım beğenecekler mi? Çin, Hong Kong ve Tayvan yaklaşık iki milyara varan nüfusu ile Bering boğazı ve Ural dağları arasında kalan Sibirya ve orta Asya'nın kuzeyi, on milyon km2 den fazla olan topraklara yerleştirilir. Çin için biraz serin olacak ama teknoloji ile bunun üstesinden gelebileceği umulur. (Günümüzde Rusya'yı işgal edebileceği sanılmaktadır) Ancak Kamçatka yarım adası ile Okhotsk denizindeki devamını oluşturan Kuril adaları ve Sahalın adası, Japonya'ya bırakılmalıdır. Çünkü  122,4 milyonluk Japonya'nın Mançurya için kurduğu hayalden vazgeçmesi ancak böylelikle sağlanabilir. Çin'in Primorskiy, Helongjiang, Jilin ve Lioning bölgesi (büyük Kingan dağları ile Sihote Alin dağları arası (Mançurya dahil) birleşik Kore'ye bırakılır.

Tataristan, Başkurdistan,  Çuvaşistan, Altaylar, Hakasya. Tuva, Yakutistan (Saha Cumhuriyeti), Buryatistan güneye kaydırılarak bağımsızlıklarına kavuşturulur. Özellikle Moğolistan, İç Moğolistan'a doğru (bugünkü Çin içinde), güney doğuya kaydırılır. Hoang-Ho Irmağından aşağı olmamak üzere Pekin körfezinden Sarı Denize çıkış verilir. Toprakları nüfusu ölçüsünde değerlendirilir.

Topraklarında periyodik tablodaki tüm elementler ile elmas ve yakut madenlerini bulunduran Yakutya, Yeni Çin'in ağzını oldukça tatlandıracaktır.  Yakutistan, Orhun kitabelerini içinde bulunduran Ötügen ve Ulan-Bator bölgesine yerleştirilir. Çünkü Moğolistan artık buraları boşaltmıştır.

Vietnam ve Kamboçla birleştirilerek güney Çin platosu olan Yang-Çe ırmağı ile bu günkü Vietnam sınırına kadarki alan, birleşmiş iki ülke için yeterlidir. Zaten nüfusu, Çam'lar, Moung'lar, Tai'ler, ve Kmer'lerden oluşan ortak halklardır.

Laos ve Tayland'da birleştirilerek günümüz Vietnam ve Kamboçya topraklarını da içine alarak büyütülür. Bu iki ülke Tayca konuşmaktadır, neredeyse halkı aynıdır. Yalnızca Tayland'a az miktarda Asya kökenli ve Çinli bulunmaktadır. (Hindi Çin içerisinde bulunan azınlıktaki Çinli'ler de Yeni Çin'e katılmalıdır)   

Myanmar (Burma); Bamer, Shern, Rohingya, Karen, Mon ve Hint'lilerden oluşan mozaik bir toplumdur. Birmanca ve Burmaca konuşur. Dünyada ve özellikle ülkemizde, Arakan'daki müs lümanları katlederek, Bangladeş'e sürmesiyle gündem oluşturmuştur. Bulunduğu yer kendisi için yeterlidir.

- devam edecek

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap

İlgili Haberler