GÜLBUDAK SOĞUK HAVA DEPOSU ŞİRKETİ-18-

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,GÜLBUDAK SOĞUK HAVA DEPOSU ŞİRKETİ-18-
Haberin Tarihi: 22.11.2013 10:30:00 - Okunma Sayısı:1739 defa okundu.

GÜLBUDAK SOĞUK HAVA DEPOSU ŞİRKETİ-18-

 

            KONTROLLU ATMOSFER BASINÇLI ODALAR

            Normal soğutucu depolarda elmalar mayıs ayının sonuna değin korunabilmektedir. Nisan ve mayıs aylarına gelindiğinde normal soğutmayla ne yaparsanız yapın elmanın niteliğini yitirmesinin önüne geçmek, kaliteyi korumak mümkün değildi. Dolaysıyla ekim ayında dalından koparılan elma mart ayının sonuna değin altı aylık bir ömre sahip. Üretici malını bu altı ay içinde sattı sattı; satamadı mal elinde kaldı veya niteliğini yitirmiş elmasını ucuza vererek zarara razı olmak zorundaydı.

            Teknoloji, bu konuda da yenilikler geliştirmiş ve meyvenin ömrünü uzatacak yeni yöntemler geliştirmişti. Soğutucu odalara alınan meyveleri “uyutmak” yöntemi ile meyve ömrünü uzatmanın yolunu buldu. Bu tıpkı insanın uykusunda geçirdiği biyolojik yaşamı gibiydi. İnsan uykuda iken beden, çalışmasını en az düzeye indirerek enerji harcamasını sıfır noktasına getirerek hücrelerin aşınmasının önüne geçer. Terleme azalır; nefes alıp verme yavaşlar ve ciğerler rahatlar; beyin toksik maddelerini atar; Kalp atışı yavaşlar; mide çalışma hızını düşürür… Söylemek istediğimiz ana nitelik uykunun yararlarıdır.

            Teknoloji de meyveleri uyutma yolu ile ömrünü uzatmanın yolunu onu “uykuya yatırmak”ta buldu. Bu yolla meyvenin üzerinde önemli etkisi olan oksijen ve karbon dioksit kontrol altına alındı. Bunun adına da “Kontrollü Atmosfer” denildi. Kontrollü atmosferli basınçlı odalarda elmanın ömrü böylece on iki aya yayılmış oldu. Havası alınmış ve sızdırmalığı korunmuş bir fanus neyse kontrollü atmosfer basınçlı soğutucu odalar da oydu. Konserveler de böyle değil miydi?

            Gülbudak, gelişen dünya ve teknolojiyi yakından takip ettiği için kontrollü atmosfer kavramının bilincinde idi. Ayrıca marketler zincirinin meyve ve sebzelerin mevsimlerinin dışında da tazece vitrinlerde yer almasını istediği için bu sistemden yararlanmak gerekiyordu. Eğirdir elması neden temmuz ve ağustos ayının sıcağında dahi tüketiciye ulaşmasındı?  Bu sistemde elma aromasını, rengini, suyunu, şekerini; varsa yaprak yeşilini yitirmeden, korudu. Gülbudak, kuruluşunun birkaç yıl sonrasında 1999 ve 2000 yılında bu teknolojiyi hemen fabrikasına taşıdı ve yedi soğutucu odayı bu alan tahsis etti.

devam edecek

 

 

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap