GÜLBUDAK SOĞUK HAVA DEPOSU ŞİRKETİ-21-

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,GÜLBUDAK SOĞUK HAVA DEPOSU ŞİRKETİ-21-
Haberin Tarihi: 3.12.2013 10:09:00 - Okunma Sayısı:1810 defa okundu.

GÜLBUDAK SOĞUK HAVA DEPOSU ŞİRKETİ-21-

 

            İbrahim Savaş ile Gülbudak’a kazandırılan elektronik boylama makinelerini geziyoruz. Geniş bir yer tutan elektronik boylama makinelerinin birçok yönü var. Burada bir Kayseri fıkrası aklıma geldi.

            Sucuk ve pastırma fabrikasına sahip bir Kayserili,  oğlunu almış fabrikayı gezdiriyor. “ Bak oğlum, burası fabrikanın ana damarıdır bunu unutma!... Şuradan fabrikaya giren bir inek el değmeden kesilir. Yine el değmeden kısımlara ayrılan etler şuradan girer. Bütün bu işlemlerin sonunda da şu kısımdan sucuk veya pastırma olarak çıkar. Delikanlı babasını dinledikten sonra muzip eda ile babasına, “ Baba, buradan da sucuğu veya pastırmayı soksak öbür taraftan inek olarak çıkar mı?”

            Elektronik boylama makinelerinin Kayseri fıkrasındaki gibi becerisi çoktu. İbrahim Savaş ile gezdiğimiz sırada gördüklerim beni gerçekten şaşırttı. Özellikle elektronik boylama makinesi…  Elmaların yıkanması, kurutulması, on sekiz kameralı dijital okumadan geçirilip resimlerinin çekilmesi, boylamaya ayrılması, renginin, aromasının değerlendirilmesi…

            Yıkama havuzlarına alınan elmalar el değmeden yıkanıyor; yıkanan elmalar yine el değmeden yürüyen paletlere düşüyordu. Paletlere düşen elmalar dijital okumadan geçiriliyordu. Elektronik makinenin can damarı işte bu dijital okuma bölümü. Dijital okumadan geçen her elmanın resmi çekiliyor. Düşünsenize binlerce elmanın resmini çekmek ne demek?!.. Resim çekmenin sonunda ne oluyor biliyor musunuz?  Resim çekme sırasında elmanın boyu, rengi ölçülüyor. Aynı boyda ve aynı özellikleri taşıyan elmalar otomatik olarak ilgili yürüyen banda düşüyor. Bant boyunca yol alan boylaması ve kalite sınıflaması yapılmış elmalar numaralı kasalara doldurularak ilgili yerlere taşınıyor.

            Elektronik makineler için Hasan İnce şunları anlattı: “Gülbudak, teknolojinin getirdiği en son yeniliklerin içinde olmalıydı. Avrupa’nın birçok yerinde elektronik okumaya geçilmişti. Dünya  tüccarları bu makinelerden geçen boylamaya ve kaliteye ayrılmış elmaları tercih ediyordu. Amaçlarımızdan biri de Eğirdir elmasını marka yapmaksa dünyanın ileri devletlerindeki sistem bizim fabrikamızda da yer almalıydı. Eğirdir bu makinelere 2000- 2001 yılında sahip oldu. Bu noktadan hareketle Avrupa’nın birçok ülkesini dolaştık, açılan makine fuarlarını gezdik. Şu anda fabrikamızda bulunan elektronik boylama ve kalite ayırma makinesinden iki tane aldık. Hollanda yapımı olan bu makineleri Belçika’dan satın aldık.

Makinelerden biri saatte üç diğeri saatte dört ton elmayı işliyordu. Bu boylama makineleri sayesinde fabrikamız ürünlerine talep daha da arttı. Çünkü tüccarın en önem verdiği boylama ve kalite sıfır hata ile ellerine ulaşmış oldu. Dolayısıyla fabrikamız ürünlerine güven sarsılmaz bir şekilde kendini gösterdi. Tüccar, arkasına bakmaksızın malın parasını ödedi ve istediği kalitedeki malı pazara ulaştırdı.

            Böylece Eğirdir elması, kalitesi bozulmadan ağır tahta kasalardan kurtularak hafif plastik kasalarla veya karton kutularla veya elma viollerine yerleştirilmiş bir şekilde büyük şehirlere ve büyük hallere sevkiyatı yapıldı.

            Bizim en büyük kazancımız, Eğirdir elmasını marka haline getirerek Eğirdir üreticisine ve dolayısıyla Eğirdir ekonomisine hatırı sayılır bir gelir sağlamak oldu.”

            Bu konuda İbrahim Savaş da şunları söyledi: “Elimizde bulunan elektronik boylama ile öncelikle tüccarın güvenini kazandık. Tüccar,”Ben birinci sınıf elma istiyorum!” dediğinde kaç ton elma alırsa alsın aldığı elmaların hepsi birinci sınıftır. İçinde bir tane dahi ne ikinci sınıf ne de bir tane dahi olsa yaralı bereli veya çürük elma çıkmaz. Bu da Gülbudak’ı tüccara doğru adres olarak gösterir ki bizim fabrika olarak en büyük kazancımız doğru adres olmaktır.”

            Büyük hedefler, zayıf bağlarla, zayıf isteklerle, altyapısı olmayan temellerle yürümez; azim, büyük hedefe varmayı sağlayan bir kamçıdır.                                                        

     devam edecek

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap