Eğirdir Gölü hakkında düşüncelerim

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir Gölü hakkında düşüncelerim
Haberin Tarihi: 30.12.2013 10:29:00 - Okunma Sayısı:1612 defa okundu.

Eğirdir Gölü hakkında düşüncelerim

 

            Eğirdir Gölü sürekli gölü besleyen bir akarsu kaynağına sahip değildir. Bölgemizde bulunan dağlardaki karların erimesi ve yağmur suları ile beslenen bir göldür Eğirdir Gölü. Bahar aylarından sonra göl suyu tamamen kendisine akan derelerin ve su kaynaklarının kuruması ile yalnızlığını yaşar Eğirdir Gölü. Tamamen rahmete dayalı beslenir. Yağışlar iyi geçerse daha bir neşelidir göl. Kurak geçen yıllarda mahsunlaşır, büzüşür. Üşümüş bir beden gibi...

            Zavallıdan istenirde istenir suyu. Herkes gözünü dikmiştir bir avuç suyuna. Tarımda acımasız ve vahşi sulama alışkanlığı yetmezmiş gibi bir de içme suyu olarak istenir çeşmelerine borularına. Sütten kesilmiş inek gibi çaresizce sağılırda sağılır, kara vicdanlı pompalarla..

            Her yer Eğirdir Gölü nemi sahiptir ki... Su ile sorunlarını göllerle mi çözmüştür halbuki.. Kaç Eğirdir Gölü’ne sahiptir dünya... Ülkem..

            Can çekişir haldedir. Akşehir.. Beyşehir, Eymir.. Burdur, hatta Tuz Gölü. Geriye bıraktıkları tuzlu topraklarla adeta göz yaşları bırakırlar geriye. Kurumuş gözyaşları ile yalvarırlar bizlere... Düşün yakamızdan...

            Aldırmayız yakarışlarına. Varsa yoksa suyuna göz dikeriz... İnek misali sağmaya çalışırız. Öyle ya... Kaç litre süt çıkar bir inekten diye düşünmez... Sağarız da sağarız asılırız yara oluncaya kadar sütsüz göğüslerine..

            Bakmayız, onu besleyen dağların tepelerine kafamızı kaldırıp. Dumanlı tepelerinde  beyaz örtüsü var mı? Yok mu? Bulutlanmış mı mavi örtü... İlgilenmeyiz. Ot koymadan önüne süt verir mi ahırdaki alakız halbuki... Bunu biliriz de bir türlü dile getirmeyiz..

            Eğirdir Gölü Eğirdirlilerindir.. En iyi de Eğirdirliler sahiplenir. Yurt edinmiştir gölü kendisine, sofrasına balığını paylaşır, sürülerini kenarında otlatmıştır. Hiç aklına gelmemiştir suyunu çeşmesine  bağlamak. Zor ve zahmetli yolardan Davraz’daki kaynaklardan getirmiştir mübarek camilerin avlusundaki şadırvanlarına.

            Isparta'dan sonra Antalya'da göz diker olmuştur tertemiz suyuna. Kanalizasyonlarda kirletilmeyecek kadar rahmet ve bereket olmasına karşın umarsızca ellerini uzatmakta gölün suyuna. Ahmakça sanılır ki engin derinliklere sahiptir gölü bilemeyenler, haberi olmayanlar tarafından.

            Pazarlanır gölüm... Üçbeş kuruşa... Kavgası verilir kendisine sorulmadan. Hoyratça savrulur sözler üzerinden..

            Sözün özü şu sevgili Eğirdirliler.. Bölge çöl değil, Eğirdir Gölü de çölde bir Vaha değildir. Bölgede elbette suya herkesin olduğu kadar ihtiyaç vardır. Tek şans Eğirdir Gölü değildir. Gölde tüketilecek su kaynağı değildir. Baraj, gölet gibi yapay yapılarla bu ihtiyaçlar giderilir. Gölü olmayanların yaptıkları yöntemlerdir. Baraj yaratabiliriz. Ancak GÖL yaratamayız... Yaratan yaratmış.... Yaşatmak bizlerin görevidir. Eğirdir’in üzerinden herkes elini çekmelidir. Göl EĞİRDİR’İNDİR... GÜZELLİĞİ DÜNYANINDIR... Gölü kaybedersen EĞİRDİR'İ kaybederiz. Kimse koca göl nereye gidecek diye düşünmesin. Öyle bir kaybolur ve küser ki bir daha geriye de dönmez. Sevgi ve saygılarımla...

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap