EĞREZ (Vimba vimba) (Erez, Gıldır, Bapuç),

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞREZ (Vimba vimba) (Erez, Gıldır, Bapuç),
Haberin Tarihi: 31.5.2013 10:53:00 - Okunma Sayısı:2354 defa okundu.

 

       EĞREZ (Vimba vimba) (Erez, Gıldır, Bapuç),

       EĞREZ (EREZ)’de Eğirdir Gölü’nün tüketilen hazinelerindendir. Gölü paraya dönüştürmek isteyenler “Eğrez ekonomik balık” değildir, “göldeki verimliliğin artması” gerek diyerek, EĞREZ’i; Sudak(dişli balığa) yem ederek, nesli  kritik-tükenme  tehlikesinde olan balıklar listesinde yer aldı. Yörede, Eğrezin( 250-300gr), 100-150 gr. olanlarına GILDIR, 300 gr.dan büyüklerine BAPUÇ EĞREZ adı verilir (Adalı balıkçılar).

    Eğrez;  sıraz ve kavinneye nazaran daha büyük pullara sahip olması nedeniyle uzun süre dişli balık karşısında direnç göstermiş fakat,  1970 li yılların sonuna doğru uzun yıllar Eğirdir Gölü’nde belirlenememiştir. Birkaç yıldır Eğirdir Gölü’nde Eğrez balığı görülmektedir.

    1950li yıllarda Prof. Kosswig tarafından Eğirdir Gölü’nde  hiçbiri etçil olmayan 10 balık türü belirlenmiştir.Bu balık türleri daha önce belirtiğimiz sazan, kavinne, sıraz ve eğrez balıklarının yanı sıra nesilleri tükenenler; Taş ısıran (Cobitis simplicispinna), dişli sazancık        (Aphannius chantrei), Crossocheilus klatti,  Cobitis taenia taenia (çöpçü balığı)  Aconthorutilus handrlirchi ve Eğirdir yağ balığı (Pseudophoxinus egridiri)  türleridir (Akşiyar,1961).

    Günümüzdeki gölde yer alan balık türleri 1960 öncesi balıklardan çok farklıdır ve Eğirdir Gölü’nde az sayıda da olsa gölde görülen doğal türü sazan ve eğrez balığıdır.

        Eğirdir Gölü’nün doğal balıklarının yok edilmesinin nedenlerinin açıklamaları ise;

     Eğirdir Gölü’nün  sazan, kavinne, sıraz, yağ balığı ve diğer türleri “ insan gıdası olarak önem taşımadıkları için ticari (parasal)  avcılığı  yapılmamaktadır, bu nedenle  para getiren balıklar yetiştirilmelidir”(1.Ulusal Balıklandırma ve Rev.Yön.2006 )

     1955 yılında Eğirdir Gölü’ne  10 bin adet etobur ve yırtıcı bir balık türü olan sudak yerleştirilmesinin bir diğer açıklaması da; “ Ekonomik önemi olmayan balık türlerini imha etmek suretiyle Eğirdir Gölü’nü daha verimli hale getirmektir..”  

  Sonuç da; unutulan yada göz ardı edilenler; Eğirdir Gölü ‘nün doğal bir göl olduğu,

Eğirdir Gölü’ndeki doğal balıkların otçul, göle aşılananların ise etçil ve istilacı balık oldukları; tilkilerle, tavukların bir arada yaşadığında da yok olanın tavuklar olacağı…

 Sudak balığının, bizden 50 yıl önce; Avrupa’daki göllerdeki canlılığı yok ettiği…

Göle aşılanan etle beslenen balıkların; gölün yerli balıklarına ve gölün binlerce yıllık doğal dengesine ve hayatına yapacakları tahribat…  

   Doğal kaynakları ekonomik gözle görme…  korumadan, kullanma…. “..suyumuzun her damlası değerlendirilinceye kadar amaca ulaşmış sayılmayız ” bakışı….

                          Sudak Balığının getirdikleri ve götürdükleri…   

                         Gölün 1960 öncesi balıkları gölde tekrar çoğalır mı?

                         Biyolojik çeşitlilik neden önemlidir.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap