"ALKOLLÜ İÇKİ" OLMAZ...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,"ALKOLLÜ İÇKİ" OLMAZ...
Haberin Tarihi: 14.6.2013 10:57:00 - Okunma Sayısı:1328 defa okundu.

“ALKOLLÜ İÇKİ” OLMAZ…

 

            “Alkollü içki” Türkçe kullanımına uygun değildir. “İçki”  sözcüğünün içinde zaten alkol kavramı vardır. Bu yüzden içkinin yanında “alkol” sözcüğünü kullanmak doğru değildir. “Bayan” sözcüğü kız veya kadını anlatır. Siz “kadın bayan” derseniz yanlış olur. Dolayısıyla “içki “dediğiniz zaman alkol kullanımından da söz ediyorsunuz demektir. Ne yazık ki “alkollü içki” şeklindeki yanlış kullanım reisicumhurdan, başbakandan tutun Resmi Gazete’ye değin yanlış kullanılıyor.

            Böylesi bir kullanım başka yanlışlıkları da yanında getiriyor. Görsel ve basılı yayında sıkça duyduğumuz “Alkollü araç kullananlara ceza yağacak!..”  gibi bir cümle anlatım bozukluğunu içeriyor. Alkollü kavramını sürücü için kullanmamız gerekirken araç için kullanırsak arabayı sarhoş etmiş oluruz. Doğrusu, “Aracı alkollü kullananlara ceza yağacak!..” şeklindedir.

            Toplumumuzda hâlâ “ilgi” ve “alaka”yı birlikte kullananlar var. Bu iki sözcük aynı anlamdadır; birini kullanmalıyız. “İlginize teşekkür ederim!..” demek yerine, “İlgi ve alakanıza teşekkür ederim!..” demek yanlıştır.

            Son zamanlarda “çok” sözcüğünü zarf ve sıfat niteliğindeki kullanımlarında da hata yapıyoruz. “Bugün çok kafam ağrıyor!..” gibi bir kullanımda, birden çok kafam ağrıyor, demiş olursunuz ki burada “çok” miktar sıfatı olur. Fakat anlatmak istediğinizi, “Bugün kafam çok ağrıyor!..” şeklinde kullanırsanız, kafanızın çok ağrıdığını doğru bir biçimde anlatmış olursunuz ki burada “çok” sözcüğü miktar zarfı olur.

            Yukarıdakilere benzer çok yanlışlıklar ve anlatım bozuklukları yapıyoruz. Nedeni de dilimize yeterli ölçüde değer vermediğimiz içindir. Özellikle eğitimden geçmiş kişilerin bu tür hataları yapmaları Türkçe açısından düşündürücü.

            Cümle kurarken biraz daha dikkat…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap