ISPARTA

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ISPARTA
Haberin Tarihi: 20.6.2013 09:31:00 - Okunma Sayısı:1537 defa okundu.

ISPARTA

 

            Doğduğum ve geniş sülalemin yaşadığı Yalvaç, Isparta'nın en büyük ilçesidir! İlk aylığımı da, Isparta Valiliğinde maiyet memuru olarak aldım! Osmanlı'da; Mısır, Cezayir gibi büyük illerde maiyet memuru olmak, çok önemli görev sayılıyormuş. Şimdi değil

            İl merkezimizi hiç görmemiştim. Yalvaç'tan Isparta'ya  yol yoktu; otobüs de işlemiyordu. Benden üç yaş küçük olan kardeşim Oğuz, Tapu Kadastro okulunu bitirip; Isparta'ya atanmıştı. Büyük hanayları ve geniş hayat'ı olan, bir ev tutmuş; ben de yerleştim. Komşularından birinin oğlu evleniyormuş; "evleri dar olduğu"; aslında kirlenmemesi için düğünü bizim evde yapmak istediler. Şenlik olsun diye kabul ettik. Kadınlı erkekli misafirler doldu. Oyun havalarından sonra; tango başladı. Yakınımda halı tüccarına benzeyen adamla eşi ve güzel kızı vardı. Kızı dansa kaldırmak istedim; babasına baktı! O,"Sonra dans edersiniz!" dedi. Belki izin verse kızıyla evlenip Isparta'nın yerlisi olacaktım.

            Maiyet memurları, her müdürlük ve belediyede birer hafta staj yapardı. Tekel müdürlüğüne gittim; piyasada kahve yoktu; çay ise vesikayla! Alanyalı bir kız çay vesikası almaya geldi; ona küçük bir paket için vesika verdim. Yaptığım tek staj o oldu.. (O zamanlar Antalya ve Alanya sürgün yeriydi; "sinekten durulmaz!" derlerdi. Antalyalılar yazın sıcağından kaçarak Isparta ve Eğridir'e hatta Ş.Karaağaç'a tatile gelirlerdi.)

            Atabey nahiye müdürü benden bir yıl kıdemli Nuri Tortop'tu. Senirkent kaymakam vekilliğine gitmek istiyormuş. Atabey nahiye müdürlüğüne talip olmamı istedi. "Atabey'e gitmezsem, Vali Bağrıaçık, onu Senirkent kaymakam vekilliğine göndermeyecekmiş." İl stajını daha hiç yapmadığım için, istemiyordum. Çok ısrar etti; Atabey'e gittim. Orta okulu ve mahkemesi bile vardı; ilçe gibi teşkilatlı ve varlıklıydı. Yerli bir öğretmen evine yemeğe çağırdı; çatal ve kaşıklar gümüştendi. Halıcılık, zenginlik getirmişti. Memurlarla Voleybol oynardık. Ali Demirel, İslamköy'den yaya gelip voleybola katılırdı. Gündüz şenlikliydi; fakat gece evde tek başına bunalıyordum. Evlenmeye karar verdim. Hisarardı köyünde Babamın amcası ünlü Topal Tevfik'le birlikte hafız olup; Şam ve Mısırda medrese okuyan; sonradan da Bektaşiliği seçen Ethem Yalvaç'ın Torunu sınıf arkadaşım İlhan'la yazları dedesinin bahçesine giderdik. Filozof dede yemekler getirtip bizimle tavla kağıt oynardı. Köyde bir kız da göstermişlerdi. Anneme haber gönderip o kızı bana istemesini söyledim; evlendik. Merkezde ev tuttuk. Vali birkaç köyü birleştirip Anamas nahiyesini kurmuş. Beni oraya müdür olarak gönderdi. Yenice köyü merkezdi, Jandarma karakolunda kalıyordum. Bakanlıktan gelen telgrafla, Burdur'un Bucak İlçesine Kaymakam vekili olarak gönderildim. Döndüğümde Bağrıaçık milletvekili olmuş. Yeni vali, Gelendost ve sonra da Keçiborlu kaymakamlığına beni atadı; Isparta merkezini doyasıya tanıyamadım. Gördüğüm kadarıyla her evde en az iki halı tezgahı vardı; kızlar, kadınlar ve hatta erkekler sürekli halı dokurlardı. Gülyağcılık ve Halıcılık, çok para getiriyordu. Yakın ilçelerde ve hatta Yalvaç ve Gelendost'ta bile, halı dokuyup tüccarlara satmakla geçinen ve zenginleşen evler çoktu. Eski tarihlerde, Yalvaçtan gelen bir adam Isparta'da gül bahçesi kurup; gül yağcılığını başlatmış. Fakat Yalvaç'tan gelip il merkezine yerleşen, o zaman pek yoktu. Artık bizim ilçeden de Isparta'ya yerleşenlerin pek çok olduğunu da duyuyorum. Halı tezgahları ise, görünmüyormuş.  Üniversite Isparta'ya; yüksek okullar da, ilçelere öğrenci çokluğundan biraz canlılık getirmiş. Demirel döneminde birçok yatırımlar da yapıldı. Isparta Vakfı (Isvak'ta) bu fikrimi söylediğim arkadaşlar; "Isparta merkezinde halıcılık ve gül yağcılığın çöktüğünü; üretim diye bir şey kalmadığını; görünen kalkınmanın yapay olduğunu" ileri sürdüler. Gene de, bir kalkınma olduğu kanısındayım. Ankara'nın da önemli ihracatçı ve işadamlarından olan Ahmet Şahlan'ın; Eğirdir ve Beyşehir gölünden çıkan kerevit ve balıkları, kuzey ülkelerine ihraç etmekte olması bile; önemli bir atılımdır. İl merkezini, boş bir zamanımda uzun-uzun gezip incelemeyi planlamaktayım.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap