EĞİRDİR'İN HAFIZASI...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR'İN HAFIZASI...
Haberin Tarihi: 9.10.2020 12:00:31 - Okunma Sayısı:6902 defa okundu.

EĞİRDİR'İN HAFIZASI...

EĞİRDİR'İN HAFIZASI...

Hayatımızın her alanına giren ve bilginin toplanmasını, işlenmesini, depolanmasını, ağlar aracılığı ile bir yerden bir yere iletilmesini sağlayan iletişim ve bilgisayar teknolojilerini de kapsayan bütün teknolojiler ‘bilişim teknolojisi’ olarak adlandırılmaktadır.

Başka bir tanım ise; Bilgiye ulaşılmasını ve bilginin oluşturulmasını sağlayan her türlü görsel, işitsel araçlara bilişim teknolojileri denir.

Yazıma neden böyle bir giriş yaptım. Buna sebep olan etken nedir diye sorarsanız size cevabım geçen hafta yaşadığım beni derinden etkileyen ilginç bir olaydır diyebilirim.

Akın Gazetesinin Eğirdir için yaptığı büyük bir hizmetten eminim ki pek çoğumuz haberdar bile değiliz, tıpkı benim gibi.

Eğirdir'in hafızası niteliği taşıyan bu hizmetin Eğirdir'e neler kazandıracağını bu yazım ile size aktarmak istedim.

Eğirdir'de yıllar içinde yaşanmış tüm gelişmeleri kapsayan, "Geçmişten Günümüze Eğirdir" diye tarif edebileceğimiz büyük bir hizmetten bahsediyorum.

Böyle bir hizmete önayak olan, bu hizmeti toplumun erişimine açan ve en önemlisi bu projeye zaman ve para harcayan Akın Gazetesini ve tüm çalışanlarını tebrik ediyor şükranlarımı sunuyorum.

Peki Nedir bu proje? Pek çoğumuz geçmişten bugüne kadar geçen sürede ilçede yaşanan pek çok haberi gazetelerde okumuş ve hafızlarımızın tozlu raflarına kaldırıp belki de pek çoğumuz bu yaşananları unutmuşuzdur.

Beşer-Şaşar olan insan aklı ve hafızası pek çok olayı zamanla unutur hatırlamakta zorlanır. Bu hayatın bir gerçeğidir.

Ama gel gör ki teknolojinin geldiği son noktada buna da çözüm bulunmuş dijital ortamda tüm veriler bir arşivde toparlayıp yıllar geçse de gelecek nesillere aktarmanın yolu açılmıştır.

Bu tür teknolojik gelişmeleri iyi takip eden AKIN GAZETESİ kurulduğu ilk günden beri çıkardığı tüm gazeteleri tarayıp dijital bir arşivde toplayıp internet üzerinden okuyucularının hizmetine sunmuş, geçmişte ve gelecek asırlarda Eğirdir'in hafızası olmaya aday olmuştur.

Eğirdir'de bugüne kadar yaşanmış, sosyal kültürel etkinlikler, siyasal yapılanmalar, bu güzel ilçeye hizmet etmiş tüm bürokratları ve adını sayamadığım pek çok olayı anımsamak biz insanlar için mümkün değil.

İşte tam da bu anda bunları bize hatırlatacak bir arşiv imdadımıza yetişiyor. Yani EĞİRDİR'İN HAFIZASI yani Akın Gazetesi arşivi.

Ne kadar hoş değil mi. Bir ilçenin hafızası niteliğinde bir bilgi bankasına sahip olmak.

Bu önemli hizmetin Eğirdir'e neler katabileceğini geçen hafta yaşadığım bir anı ile size aktarıp yazımı sonlandırmak istiyorum.

Baysan Bayar. Okumayı, araştırmayı seven pek çok kişi bu ismi hatırlatmıştır. Hatırlamayanlara hatırlatmak için; Google arama motorunda bu ismi sorgulatırsanız bu hanımefendinin ülkemizin önemli yazar ve çevirmenlerinden olduğunu göreceksiniz.

Ayrıca; Türk siyasi tarihine damga vurmuş, hafızalarımızda Yassıada süreci ve Adnan Menderes olayında yargılanan bakanların bir tanesinin de Baysan Bayar'ın babası olduğunu göreceksiniz.

Yakinen görüştüğüm ve dost olma şerefine eriştiğim bu önemli şahsiyet ile sohbetlerimiz de; kimi zaman geçmişte yaşanan siyasi olayları kimi zaman da Isparta'da görev yapmış olmam hasebiyle yakinen tanıdığı Isparta'nın yetiştirdiği önemli siyaset ve devlet adamlarından Rahmetli Süleyman Demirel'in de anılarını benimle paylaşmıştır.

Rahmetle andığımız bu büyük devlet ve siyaset adamını yakinen tanıyan ve komşusu olan Baysan Bayar'ın hafızasında yer eden sohbetlerini ilerleyen zamanlarda sizlere aktaracağım.

Mayıs ayında yani pandemi sürecinde evlere hapsolan insanların yaklaşan tatil sezonu nedeniyle tatillerinde Eğirdir'i tercih etmeleri gerektiğini dile getiren bir yazı yazmıştım. Coğrafi konumu ve muhteşem doğası sayesinde turizm alanında risksiz ve doğa ile iç içe tatil yapmak isteyenler için Eğirdir cazibe merkezi olabileceğini dile getiren bu yazı Akın Gazetesinde arşivinde yerini almıştı.

Sevgili dostum Baysan Hanım, Akın Gazetesinde yayımlanan bu yazıyı aylar sonra okuyunca beni aradı.

Yazımı çok beğendiğini ve çok etkilendiğini dile getirerek Eğirdir'de nerede tatil yapabilirim diye sordu. Şaşırmıştım.

Nasıl ulaştınız bu yazıya diye sordum. O da bana "Google arama motoruna risksiz tatil yerleri yazdım karşıma senin yazın çıktı" dedi. Yazımı okuduğunu ve çok etkilendiğini söyleyip Egirdir'de tatil yapmanın planlamasını yaptığını dile getirdi.

Nereden nereye... Eğirdir Akın Gazetesine bir yazı yazacaksın, bu yazıyı turizm amaçlı araştırma yapan Eğirdir'i hiç tanımayan bir kullanıcı Google de "risksiz turizm yerleri" diye arama yapacak ve karşısına Akın Gazetesinin arşivi çıkacak deseler kim inanırdı...

Demek ki; Eğirdir Akın Gazetesinin arşivi sadece kendi gazetesinin geçmiş yayınlarının depolandığı bir bilgi deposu olmadığını başka şeylere de hizmet edebileceğine iyi bir örnek oldu.

Adnan Çavdar (09.10.2020)

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap