DÜN VE BUGÜN EĞİRDİR KEMİK HASTALIKLARI HASTANEMİZ (1. BÖLÜM)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,DÜN VE BUGÜN EĞİRDİR KEMİK HASTALIKLARI HASTANEMİZ (1. BÖLÜM)
Haberin Tarihi: 3.10.2022 13:28:20 - Okunma Sayısı:3352 defa okundu.

Röportaj : Zeki TARHAN

 YILIN RÖPORTAJI

DÜN VE BUGÜN EĞİRDİR KEMİK HASTALIKLARI HASTANEMİZ

TARHAN SORDU, DR. ERDOĞAN YANITLADI

                                                                Röportaj : Zeki TARHAN

BİRİNCİ BÖLÜM

        Değerli AKIN gazetesi okuyucularımız ve sosyal medya takipçilerimiz için yaptığımız EKHH Röportaj dizimizin ilk bölümünde, Dr. Kazım ERDOĞAN ile yaptığımız söyleşiye yer verdik. Söyleşimize başlamadan önce, Dr. ERDOĞAN’ın isterseniz kısa özgeçmişine bir göz atalım.

       “1953 yılında Eğirdir’de doğan ERDOĞAN, 64’de Eğirdir Zafer İlkokulu, 67’de Eğirdir Ortaokulu, 70’de Isparta Şehit Ali İhsan Kalmaz Lisesi, 1976’da ise Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olur. 1981 yılında, Ankara Numune Hastanesinde Ortopedi ve Travmatoloji ihtisası yaparak, Kars ve Muğla Devlet Hastanelerinde çalıştıktan sonra, 1983 yılında Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanesine ataması yapılır. 2010 yılında ise emekli olur.”

                                                    ***

        …Evet, Doktorumuza sorduğumuz 15 soru /15 yanıta geçebiliriz…        

       TARHAN – Türkiye’de veremle savaş, 2. Dünya Savaşı sonrası gönüllü kuruluşların girişimi ile başlıyor ve resmi kuruluşların işbirliği ile genişletiliyordu… “EĞİRDİR KEMİK VE MAFSAL VEREMİ HASTANESİ” Menderes Hükümeti döneminde, Eğirdir eski Hükümet Binası onarılarak 100 yataklı sağlık kuruluşu olarak 1 Ocak 1952’de dönemin Sağlık Bakanı Ekrem Hayri ÜSTÜNDAĞ tarafından hizmete açılmıştı.

      1955 yılına gelindiğinde; Balta Limanı Kemik Hastalıkları Hastanesi Deniz ve Güneş Tedavi Enstitüsü, 1960 yılında ise; İzmir Urla Kemik ve Mafsal Hastalıkları Hastanesi ve Trabzon Kemik Hastanesidir. Açılan bu Hastanelerin en etkin çalışanı, “EĞİRDİR KEMİK VE MAFSAL VEREMİ HASTANESİ” olduğu bilinmektedir. Sizce de öyle mi?

      ERDOĞAN – Evet, dediğiniz gibi saydığınız Hastaneler içinde en etkin çalışanı EKHH olmuştur.

       TARHAN – Eğirdir Kemik ve Mafsal Veremi Hastanesinin Eğirdir’de açılmasının en önemli sebebi EĞİRDİR GÖLÜ müdür?

      ERDOĞAN – Havasının çok temiz olması, Eğirdir ve Çevresinin ormanlık alan içerisinde bulunması, doğal bir klima özelliği taşıyan rüzgara sahip olması ve belki de en önemlisi Eğirdir gölünün yarattığı Göl Havası…    

      TARHAN – 1952’de 100 yataklı olarak açılan Hastanemiz, 1953 yılında 125 yatağa, 1954 yılında acil hastalar için 10 yatak daha eklenerek 135 yatağa çıkarılmıştı. 1957 yılına gelindiğinde ise; 400 yataklı ikinci binanın temeli atılmış, 1958 yılında tamamlanarak yatak kapasitesi 500’ e çıkarılmıştı.  Yıllar itibariyle Hastanemizin ilerleyen süreçlerde yatak kapasitesinin arttırılmasını nasıl yorumluyorsunuz?

       ERDOĞAN – Hastaların şifa bulmasıyla, Hasta yoğunluğu artmıştır.

      TARHAN - …Ve 1958 yılında Hastanemizin ismi; “EĞİRDİR KEMİK HASTALIKLARI HASTANESİ DENİZ VE GÜNEŞ TEDAVİ ENSTİTÜSÜ” olarak değiştirilmişti. Bu isim değişikliğine sizce neden gerek görüldü?

        ERDOĞAN – Hastanenin ünü tüm ülkeye yayılmasıyla birlikte, isim değişikliğine gidildiğini sanıyorum…

        TARHAN - …Ve 1959 yılına gelindiğinde, Hastanemizin yatak kapasitesi 200 yatak ilavesiyle 700’ e çıkartılıyordu. Bildiğiniz gibi Eğirdir’liler Gölümüze “Göl” değil “Deniz” derler. İsim değişikliğinde, yerel halkın Göle bakışı sizce bir etken olarak kabul edilebilir mi?

       ERDOĞAN – Evet, kabul edilebilir bir olgu olarak görülebilir.

       TARHAN – 60’ lı yıllarda, yine Hastanemizin adı değişiyor ve 1966’da; “EĞİRDİR KEMİK HASTALIKLARI HASTANESİ” adını alıyordu. Bu isim değiştirmenin arka planında, bizlerin bilmediği başka hesaplar mı var? diye de düşünmeden edemiyoruz.

       ERDOĞAN – Hayır, artık ülkemizde verem hastalığı azaldığı, ayrıca diğer ortopedik ve kemik hastalıkları hasta yoğunluğu arttığı için olabilir.           TARHAN- …Ve 1968 yılı. 11 katlı 1000 yataklı kompleks bir pilot proje. 1970 yılında 1000 yataklı olarak planlanan Hastane binasının temeli, DEMİREL hükümetinin Sağlık Bakanı Dr. Vedat Ali ÖZKAN tarafından atılmıştı. Ama bir şey olmuştu; Heyelan tehlikesi, bütçe yetersizliği ve mevsim koşulları ileri sürülerek, Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanesi inşaatı bir süre durduruluyordu…

        …Ve 16 yıl sonra, 9 katlı 3 blok halinde tamamlanarak 25 Nisan 1986 yılında hizmete giriyordu… Artık Hastanemiz; Ortadoğu’nun, Kafkaslar ve Balkanlar’ ın en büyük “KEMİK HASTANESİ” idi ve Türkiye’nin dört bir yanından Eğirdir’ e hasta akını oluyordu… Siz bu olguyu nasıl değerlendiriyorsunuz?

    ERDOĞAN – Gayet olumlu bir gelişme, olumlu bir “olgu” olarak  görüyor ve değerlendiriyorum bu yaklaşımı…

          DEVAM EDECEK…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap