Üç Gölümüz İçin “Umut” Röportajı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Üç Gölümüz İçin “Umut” Röportajı
Haberin Tarihi: 21.11.2022 15:16:40 - Okunma Sayısı:2830 defa okundu.

Zeki TARHAN yazdı...

ÜÇ GÖLÜMÜZ İÇİN “UMUT” RÖPORTAJI

  SAREM, EĞİRDİR / KOVADA VE BEYŞEHİR GÖLLERİNİ İÇİNE ALAN, SÜRDÜRÜLEBİLİR GÖL VE EKOSİSTEM YÖNETİMİNDE

ÖNEMLİ VERİLERİN ELDE EDİLECEĞİ VE 5 YIL SÜRECEK BİR PROJENİN ÖN İZLEMELERİNE BAŞLIYORDU...

                                            

               SAREM' in yürüteceği Projede; başta Hacettepe Üniversitesi olmak üzere SDÜ,Uludağ, Bolu Abant İzzet Baysal, Denizli Pamukkale, Burdur Mehmet Akif Ersoy, Kütahya Dumlupınar Üniversiteleriyle, üç Araştırma Enstitüsü, EKO BİR ve Isparta Gıda Kontrol Laboratuar Müdürlüğünün de proje çalışmasında görev alacak kuruluşlar olmaları, proje konusu olan üç gölün sürdürülebilirliğinin sağlanmasında bir umut olarak, güzel bir müjde idi!!!

                                          ***

            Proje Liderliğini SAREM (=Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü ) Teknik Müdür Yardımcısı, Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Dr. Cafer BULUT’ la gerçekleştirdiğimiz ve Eğirdir, Kovada, Beyşehir Göllerini kapsayan üç tatlı su gölümüzü izleme projesine dönük Röportajımızın adını; “UMUT RÖPORTAJI” koyduk.

                                          ***

         İçinde bulunduğumuz 2022 yılı içinde; EĞİRDİR GÖLÜ ve KOVADA GÖLÜ' nde ilk "ön izleme" çalışması da başlamış durumda… Çünkü; Gölde sürekli değişim ve de dönüşüm gözleniyor... 2023 Ocak ayından itibaren ise, 5 yıllık süreli asıl projeye başlanacak...

       Göllerde Limnolojik araştırma yapmak içim SAREM -1 adlı SAREM’ in yeni alınan ve benzinle çalışan ARAŞTIRMA TEKNESİ kullanılıyor…

                                            ***

         …Evet, acı gerçekler vardı coğrafyamızda ve yöremizde. Kovada Gölü ve Çevresi MİLLİ PARK statüsünde idi ve 1992’ de 1. Derece Doğal SİT ilan edilmişti ama, bilhassa son yıllarda gölün “SÜRDÜRÜLEBİLİR  KULLANIMI” nı ciddi boyutlarda tehdit eden “KİRLİLİK KAYNAKLARI” nedeniyle, göldeki sazlık / bataklık habitatlarında gözlenen artış dikkati çekmekteydi… Gelin burada, Proje Lideri Dr. Cafer BULUT’a bir kulak verelim:

             “…Çalışma ile içme suyu kaynağı olarak kullanılan EĞİRDİR ve BEYŞEHİR göllerinin SU KALİTESİ’ n de meydana gelen değişimler ve bu değişimlerin muhtemel kaynakların belirlenmesi ile ileriye dönük SU KALİTESİ’ nin korunmasına yönelik çalışmalara yol gösterecektir. Aynı zamanda “TROFİK” durumunun takip edilmesi sağlanacaktır.”

                                         ***

             Dr. BULUT; Göllerdeki  biyo çeşitliliğin uzun dönem ortaya konulacağına vurgu yaparken, geleceğe yönelik olarak da “VERİ OLUŞUMU” nun sağlanacağını ve gelecekte yapılacak çalışmalara ışık tutması / uzun süreli izlenmesi bağlamında da olukça önemli olduğunun altını çiziyordu…

 - Zeki TARHAN

 

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap