“Göller ve Güller Bölgesi Adına Eğirdir’e İstiklal Madalyası Neden Verilmeliydi”

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,“Göller ve Güller Bölgesi Adına Eğirdir’e İstiklal Madalyası Neden Verilmeliydi”
Haberin Tarihi: 7.2.2023 17:09:34 - Okunma Sayısı:2102 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

ABDURRAHİM  KURUCU:

  “Göller ve Güller Bölgesi Adına Eğirdir’e İstiklal Madalyası Neden Verilmeliydi”

“Göller ve Güller Bölgesi Adına Eğirdir’e İstiklal Madalyası Neden Verilmeliydi” konulu; söyleşiye ait toplantı  21 Ocak 2023 Cumartesi  günü  ISVAK  vakfımız konferans salonunda  konuşmacısı, uzun yıllar Eğirdir öğrenim ve Eğitim Kadrosunda ünlü hocalık yapmış  RECEP BOZKURT Öğretmen İstiklâl Harbinde Büyük Taarruzda Eğirdir’in stratrjik önemini anlatırken:

        RECEP BOZKURT Hocamız Hemen şu cümleyi söyledi:  Burada Yalvaç’ın da coğrafyamızın da önemi büyüktür. Bölgemizden Batı cephesi yığınak merkezi Akşehir’e çeşitli silâh ve erzakların taşınmasında, Sultan Dağları üstünden Yalvaç’ın önemi çok olmuştur. Cümlesinin ardından hemen ve heyecanlı bir şekilde  vücut dilini de göstererek;  Burada Yalvaç’lı hemşehrimiz va rmı?  Sorusu üzerine Ben varım dedim. Bu konuda benim de söyleyeceklerim var dedim.

          Söyleşi sırası bana geldiğinde KONUŞMAMA BAŞLADIM.

         Ben Abdurrahim Kurucu  ISVAK  2. nci başkanı.  Annem  tarafından Yalvaç Eşrafından Sakallar Namı ile maruf, Kaş Hacıbey Mahallesinden BÜYÜK TAARRUZ -  İSTİLLÂL SAVAŞLARINDA  Mülâzım Evvel ( Yedek Subay ) MUSFA  EFENDİ’nin torunuyum.                              İftiharla gururla Dedem Mustafa Efendi (ARI) dan bana nakledilenler şöyledir:  

         Askere alınışımız  Yalvaç  DEBBOYUNUN  (Askerlik Şubesi) emri ve belgeleri üzere eşek sırtında,   Sultan Dağları Belinden  toplama merkezi Akşehir’e vardık.

        Dedem Mustafa Efendi Zamanın önemli tahsillini yapmış, medrese tahsillilerin  o yıllarında  askerlikleri mülâzım evvel olurmuş. Dedem de  MEKKÂRİ ( bugünkü sınıfı  ULAŞTIRMA ) Mülâzım evvel yedek subay olmuş. savaş sırasında kasığından yaralanmış. Yarası sıcak iken çok fazla ağrı hissetmemiş. Bu arada akan kanın pantolonundan postalına dolması ile postalı içinde ayağı kayganlaşmış oynamaya başlamış. Bu arada ağrı ve baygınlık halsizlik hissi ile yaralandım demiş. Hastaneye kaldırılmış. Ameliyatından sonra  gözlerini açtığında  Ameliyat olmuş kasığındaki mermi çekirdeği kurşun çıkartılmış, on gün sonra geldiği bölüğüne taburcu olmuş.                                                                                                                                                                          Sakladığı kasığından çıkartılan kurşunu bana göstermiştir.

         Dedem gibi Yalvaç’ımızda Mülâzım evvel ( yedek Subay )  Bazar mahalleli Cümey Oğlu Sadettin Efendi ( Tatlıcı ), Bazar Mahallesinden Silleli Oğlu Ali Efendi, Leblebiciler Mahallesinden Çakır Mustafa efendi ( Alnıaçık ) şu anda adını hatırlayamadığım bir büyüğümüz ile nice gazilerimiz bölgemizde var olmuşlardır. Onları ATATÜRK’ümüz dahil  Rahmetle anar önlerinde tazimle eğilirim.

           Dedem Mustafa Efendi ARI  Türk Genel Kurmayımızdan İstiklâl  Madalyalı ve askerliğine ait yedek subay belgelidir.

         Ne mutlu bizlere.  Hür yaşadığımız Türk Vatanımızı ve Bir Ulus devlet kurup bırakan Atalarımızın torunlarıyız.                                                                                                                                                                                                                                                 

                                                                                           ABDURRAHİM  KURUCU

                                                                               S.M. Mali Müşavir – BAĞIMSIZ DENETÇİ

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap