SUYUN FOTOĞRAFI (7/2)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,SUYUN FOTOĞRAFI (7/2)
Haberin Tarihi: 22.5.2023 15:12:58 - Okunma Sayısı:857 defa okundu.

Zeki TARHAN yazdı...

EĞİRDİR GÖLÜ KURTARILMAYI BEKLERKEN,

ESKİ DSİ’Lİ / PLANLAMACI / TEKNOKRAT

BİLAL DİKMEN’DEN ÇARPICI VE ACİL ÖNLEM!!!

 

                   Röportaj : Zeki TARHAN

 

                               - 7/2 –

          

        KÖPRÜLÜ KANYON’un akış yukarısında yapılmakta olan KASIMLAR BARAJI yukarısından EĞİRDİR GÖLÜ’ ne su alımı / aktarımı yapılması mümkündür. Bu projede; pompaj tesisi ve iletim hattı yapımı gerekecektir. Alınacak su; mevcut AKSU HES iletim kanalına basılacak ve AKSU HES’ de ilave enerji üretilebilecektir. KÖPRÜÇAY’ dan alınacak ilave suyun, mevcut iletim kanalının neresine basılacağı, kapasitesi ve gelecekteki POMPAJ İLETİM HATTININ (=Basınçlı boru hattının) etüdüyle belirlenecektir.

                                            ***

     AKSU HES, özel sektör tarafından işletilmektedir. Üretilecek ilave enerjinin, önerilen “KÖPRÜÇAY SU TEMİN PROJESİ POMPAJ TESİSLERİ”nde kullanılması göz önüne alınabilir. Detay hesaplar, yapılacak hidrolojik çalışmalar, pompaj yüksekliği, mevcut kanal ve tünelin kapasitesi ile su temin edilecek dönemler göz önüne alınarak yapılmalıdır. Projenin ekonomik boyutunda;  AKSU HES’de üretilecek ilave enerjinin, “KÖPRÜÇAY SU TEMİN TESİSLERİNDE” kullanılması göz önüne alınmalıdır. Bu nedenle, AKSU HES yönetimiyle görüşülerek bir anlaşma yapılması gerekecektir.

                                           ***

       Bu teknik bilgilerden sonra, isterseniz gelin biraz da KÖPRÜÇAY, KÖPRÜLÜ KANYON, İÇ BATI AKDENİZ, TOROS’LAR ile arka bahçe / ön bahçe muhabbeti yapalım. KÖPRÜÇAY’ın başlangıç noktası, Isparta’nın Sütçüler ilçesi. KÖPRÜÇAY; SÜTÇÜLER yakınlarında, TOROS DAĞLARI’ n dan doğan, dar ve derin kanyonlardan geçerek SERİK yakınlarında AKDENİZ’e dökülüyor. KÖPRÜLÜ KANYON ise; Antalya’nın Manavgat ilçesinde, Başkonak beldesi ile Çaltepe (=BOLASAN ) köyü sınırları içinde yer alan geniş bir vadi. İşte bu vadiyi oluşturan KÖPRÜÇAY NEHRİ, SÜTÇÜLER’den başlayıp Antalya’da denize dökülüyor.

                                          ***

        KÖPRÜÇAY nehri; karstik kaynaklarla besleniyor… EĞİRDİR GÖLÜ’nün güney doğusundaki AMONOS DAĞI’ndan çıkan AYVALI ÇAYI ve KARACAHİSAR DERELERİ birleşerek KÖPRÜÇAY'ı oluşturuyor aşağı kısımlarında KOCADERE ve SAĞIRİNİ derelerini de alarak. KÖPRÜÇAY; yılda 3065 hm3 su taşımakta!!! KÖPRÜÇAY’ın aşağı bölgesinde, SULAMA SİSTEMİ kurulmuş ve SERİK OVASI’nın tamamı ile MANAVGAT OVASI’nın bir bölümü sulanmaktadır!!!

        ... Ve burası, aynı zamanda BELEK bölgesindeki GOLF sahalarının da sulama suyunu sağlamaktadır!!!

         Yani sözün özü; Antalya’nın arka bahçesi olan ISPARTA, ÖN BAHÇESİNİ / ANTALYA OVASINI SULAMAKTA!!!

 

DEVAM EDECEK…    

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap