BİNAY DİKMEN KRİTİĞİYLE İKİ KİTAP (Bölüm4)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,BİNAY DİKMEN KRİTİĞİYLE İKİ KİTAP (Bölüm4)
Haberin Tarihi: 14.7.2023 17:21:14 - Okunma Sayısı:1215 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

BİNAY DİKMEN KRİTİĞİYLE İKİ KİTAP (Bölüm4)

                                 Zeki TARHAN – ANKARA

                                                        BÖLÜM : 4

           “EĞİRDİR GÖLÜ’ NÜN BİYOLOJİK VE EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ” konulu bölümün müellifleri şu isimlerden oluşuyor: İskender GÜLLE, Füsun KILÇIK, Nezire Lerzan ÇİÇEK, Fahrettin KÜÇÜK, Neslihan BALPINAR, Meryem TUNÇ ve Salim Serkan GÜÇLÜ. Bu isimlerden GÜLLE ve  BALPINAR; Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi / Fen-Edebiyat Fak. Biyoloji böl.Öğ.Üyeleri, Füsun KILÇIK ve Meryem TUNÇ / SDÜ / Su Enstitüsü ile Fen Bilimleri Enstitüsü Öğ.Üyeleri, ÇİÇEK-KÜÇÜK ve  GÜÇLÜ ise; ISUBÜ / Su Ürünleri Fak. Öğ. Üyeleri.

                                                      ***

           “…Eğirdir Gölü’ nün çok önemli bir su depolama çanağı olmasının yanında, yaban hayatı destek sistemi olarak da hizmet vermekte olduğu” dile getirilirken, “…Sulak alanların korunması ve yaşatılması hususunda atılacak adımlardan en önemlisinin, bu alanların biyo – ekolojik özelliklerinin bilimsel veriler ile ortaya konulması” nın da altı çiziliyor…

           …Ve EĞİRDİR GÖLÜ’ nü şu anda sahip olduğu hidrolik, topoğrafik ve biyolojik özellikleri bağlamında “SIĞ GÖL” olarak değerlendirmek gerektiğine dikkat çekilirken, sığ göllerin en karekteristik özellikleri de şöyle sıralanıyor:

           “Güneş ışığının gölün dibine kadar ulaşması nedeniyle, göl tabanının makrofitler (=Su bitkileri ) ile kaplı olması, gölde ısıl tabakalaşma olmaması ve göl suyunun kuvvetli rüzgarlar ile her daim karışmasının bir sonucu olarak her mevsim bulunması…”

           SIĞ GÖLLER’ in DERİN GÖLLER’ den en önemli farkının da ; “Ekosistemlerinin çok kırılgan olması, yani ekosistem dengesinin özellikle insan faktörünün de etkisiyle, her an değişebilme  potansiyeli taşıyor olması” şeklinde ifade ediliyor…

                                                    ***

         “…Eğirdir Gölü ekosistemi; üst düzeyde bir kırılganlık eşiğinde!!! 5- 10 yıl gibi süreçlerde dahi çok büyük değişimlere aday!!! Göldeki son yıllarda yaşanan su kotundaki düşmeler gölün kırılganlığını da artırmıştır!!! Bu bağlamda; hızlı sedimantasyonun neden olduğu su kalitesindeki değişimler olmak üzere, flora- fauna yapısı da hızlı bir değişim evresine girmiş bulunmaktadır.”

                                                     ***

           Bu araştırmada; Fitoplankton, su bitkileri, zooplankton, bentik makro- omurgasızlar ve balık faunasının araştırılmasına ağırlık verilmiş.

DEVAM EDECEK…

YARIN : İLERİ ÖTROFİKASYON – BİYOLOJİK MANİPÜLASYON

               VE EĞİRDİR GÖLÜNDE SUDAK ÜÇ YIL YASAKLANIR MI?!!!

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap