EMEKLİ MAAŞLARI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EMEKLİ MAAŞLARI
Haberin Tarihi: 6.10.2023 14:24:40 - Okunma Sayısı:11388 defa okundu.

Havva Mutlucan Yazdı...

EMEKLİ MAAŞLARI

     Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Yasası 01.03.2023 tarihinde Meclis’te kabul edilerek 7438 nolu Kanun ile Resmi Gazetede yayımlanıp yasalaştı.

     8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi bulunanların emeklilik koşulları arasında yaş şartı kaldırılmış, bu tarih öncesi sigortalılığı başlayıp prim günlerini tamamlayan sigortalılar emeklilik kapsamına alınmıştır.

     Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesiyle ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi emekliliği hak etmiş ve  emekli sayısı 15 milyonu geçmiş durumdadır..!

     EYT’nin kanunlaşmasıyla emekliliği hak edenlerin sayısının artacağı, ekonomistlerin tabiri ile hazineye yük getireceği bilinmekteydi. Devlet Büyüklerimizin de EYT’nin kanunlaşmasını gerçekleştirirken hazineye getireceği yükün hesabını yaptıklarına inanmak istiyoruz….!

     Son maaş düzenlemesinde devletimiz emeklilerimize yüzde 25'lik maaş artışı yapmayı uygun görse de, kamuoyunda bu artış makul ve yeterli bulunmamıştır. Memur maaşlarına yüzdelik zamdan sonra yapılan 8 bin 77 liralık seyyanen artışın, hiç olmazsa yarısının emekli maaşlarına da yansıtılması bekleniyordu.

     Devletimizce bu uygun görülmedi, nedeni ise emeklilerin 15 milyonu geçmesiyle hazineye yük getireceğiymiş?

     Emeklilerimizin çoğu hazine işlerini pek bilmez.

     Emekliler için aldıkları maaş ve de onunla yaşantılarını ne derece sürdürebilecekleri önemlidir.

     Son yıllarda siyasi çekişmelerin artması ile ittifakların normal karşılandığı bir dönemden geçmekteyiz. Deyim yerindeyse iktidarın yolu ittifaktan geçmekte. Öyle olunca vatandaş olarak “Acaba EYT oy kapma anlayışıyla acelece çıkarılmış olabilir mi?” sorusu akla gelmekte.

     Fakat şu nu da unutmamız gerekir!

     İklim değişikliği ve pandemi hastalığının da etkisiyle özellikle son iki yıldır, ülkemizde eşine az rastlanan bir zam furyasıyla karşı karşıya kalındı.

     Emeklilerimiz başta olmak üzere asgari ücretle ailelerini geçindirmeye çalışanların almış oldukları maaş, zamlar karşısında eriyerek yaşam şartlarını daha da zorlaştırdı.

     Düşük gelirli emeklilerimize ‘sus payı anlamında’ kök aylığı 7 bin 500 lira altında olanların aylıkları Hazine tarafından yapılan ödeme ile 7 bin 500 liraya tamamlandı.

     Yeterli mi?

     Değil..!

     Diğer bir konu; devletimiz kendi eliyle vatandaşlar arasında huzursuzluğun ve adaletsizliğin olduğu bir ortam meydana getirmeyi başardı. Düzenleme halkımız arasında büyük tepki çekti.

     Örneğin 3600 gün prim ödeyen ile 9000 gün prim ödeyen aynı maaşı almaya başladı.

     Devlet büyüklerimizden beklentimiz:

     “EYT’yi yasalaştırdınız; öncelikle kişiler arasında primlerden kaynaklı maaş adaletsizliğine çözüm bularak, emeklilerin aileleriyle yaşamlarını refah içeresinde sürdürebilecekleri bir zam artışının yapılması.”

     Saygılarımla...

Bu Haberi Paylaş



  • Rumuz
    (Rumuz)
    8.10.2023 21:53:49
    Emeklilikte EYT nin çıkarılması bir hataydı. Çünkü emekli olan zaten düşük maaş aldığından yine iş yerinde çalışmayı devam ediyor. Sadece devlete yük getirdi. Emeklilere olan hassasiyetinizden dolayı ayrıca teşekkür ederim
  • Rumuz
    (Rumuz)
    8.10.2023 17:06:58
    Emekli maaşlarına verilen zam oldukça düşüktür.
  • Rumuz
    (Rumuz)
    6.10.2023 23:02:01
    Cok haklısınız çok doğru yerlere deginmissiniz
  • Rumuz
    (Rumuz)
    6.10.2023 17:19:22
    Emeklilerde dengesizlik mağdurluk Özal zamanında çoğaldı. Bu hükumetin verdiği yúzdelik zamlarla ara daki fark dengesizlik artıkça artı. Altakini artırınca aradaki kalanların mağduriyeti iyicene artı. Önce dengesizlizliklerin giderilmesi lazım yoksa verilecek zsmlardan kimse memnun olmaz. Önce dengesuzlikler giderilmesi sonrada seyyanen zam gerek.
  • Rumuz
    (Rumuz)
    6.10.2023 15:39:20
    Birleşik Devletlerin başını çektiği liberal kamulaşmalarda sosyal güvenceler dahi sistemin dayattığı 'verdiğin kadar al' ile yürütülüyor. Emeklilik olanakları bir yana sağlık harcamalarında bile vatandaşlar sigorta primlerine göre belirlenen plan tipleri ile sağlık hizmetlerinden kademeli olarak faydalanabiliyorlar. Bize gelince sosyal devlet olmamız vesilesi ile devletimiz kamu olanaklarından tüm yurttaşlarımızı hatta sığınmacıları dahi eşit faydalandırıyor. (Tüm yurttaşlarımızın hakkıdır.) Fakat bir emeklinin primleri nasıl ABD'deki gibi sadece para değil ise sadece yasa da değildir. Bir kalemde değersizleştirilen binlerce günlük primlerin her bir dakikası alın teridir, emektir. Kaleminize sağlık, emeklilere ses oldunuz.
  • Rumuz
    (Rumuz)
    6.10.2023 15:35:23
    Emekliler gerçekten zor durumda bu konuyu dile getirdiğiniz için teşekkürler
  • Rumuz
    (Rumuz)
    6.10.2023 15:30:58
    Vatandaşın temel sorunlarından belki de en önemlisine değinmişsiniz. Yazınız çözüme katkı sağlar inşallah
  • Rumuz
    (Rumuz)
    6.10.2023 14:43:49
    En sonunda emekliler aklınıza geldi teşekkür ederiz
Yorum Yap