DÜNYA SU GÜNÜ VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ…

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,DÜNYA SU GÜNÜ VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ…
Haberin Tarihi: 22.3.2024 15:21:36 - Okunma Sayısı:746 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

DÜNYA SU GÜNÜ VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ…

                     Zeki TARHAN – ANKARA

          …Evet, bugün  DÜNYA SU GÜNÜ. Her yıl kutladığımız bu günde; çeşitli platformlarda günün mana ve önemini anlatan etkinlikler yapılır, nutuklar atılır… Bizler de; kalemimize kuvvet yazar / çizeriz…

         AKIN gazetemizin yazı ailesinden Prof. Dr. Zafer KARAER hocamızın; “SUYA SABUNA DOKUNMAK” başlıklı yazısını mutlaka okumalısınız, eğer okumadıysanız tabii. Zafer hocamızın yazısı, hemen söylemeliyim ki, mükemmeldi. Altını çizdiğim bazı satırlarını sizlerle paylaştıktan sonra, kendi köşe yazıma geçeyim istedim.

                             İŞTE ZAFER HOCAMIZDAN SATIRBAŞLARI

  • “Başta Eğirdir Gölü olmak üzere, birçok gölümüz ve akarsuyumuz su için “MAYALANMAYI” beklemektedir.”
  • “Kuruyan göllerden arda kalan TOPRAKLAR için ise; “Ekmek elden, Toprak gölden” gibi deyişler türetilerek Türk dili deyiş ve atasözleri zenginleştirilebilir.”
  • “Su bir medeniyettir, su bir kültürdür; bu yüzden su ile barışık yaşayalım!!!”
  • Asla suyu küstürmeyelim, kızdırmayalım!!! Tepkisi “KURAKLIK” tır, tepkisi “SEL” dir, tepkisi “TSUNAMİ” dir!!!”
  • Tepkisi; tek kelimeyle “FELÂKETTTİR!!!”
  • “Lütfen su için veya değersizleştirilmeye çalışılan tüm değerlerimiz için; hem suya hem de sabuna dokunalım artık!!!”

                                               ***

Türkiye, su zengini bir ülke değildi. Bu yazımı yazmaya başladığımda TV’ den meteoroloji haberini dinliyordum… Kardan kapanan yolları, İç Anadolu ve İç batı Anadolu’ da “kar” yağışlarından söz ediyordu… Yağmurdan çok “KAR” ın daha önemli olduğuna inanıyordum. Çünkü; kar demek; su demekti, su kaynaklarının zenginleşmesi demekti.

                                            ***

         Ülkemiz, Akdeniz ikliminin egemen olduğu yarı kurak bir ülkeydi. Ve yine ülkemizde kullanılan suyun %70’ler civarındaki miktarı tarımda kullanılıyordu… Bunun çok büyük bir bölümü ise; “VAHŞİ SULAMA” idi.

          Sürdürülebilir YERALTISUYU yönetiminde ETİK BİLİNÇ, sulama için açılan kaçak / kayıt dışı DERİN SONDAJ KUYULARI ve bunlara uygulanacak yaptırımlar!!! Evet, evet; düşündükçe korkunç bir manzara çıkıyordu ortaya…

                                                ***

            Yüzey suları ve yer altı sularına bağımlı olan ekosistemleri göz ardı etmemenin, ne denli önemli olduğunu aklımızdan hiç çıkarmamalıydık!!! Neredeyse kara ekosistemine dönüşen EĞİRDİR GÖLÜ’n de; KIYI KENAR ÇİZGİSİ / KIYI ÇİZGİSİ kavramlarının yeniden ele alınıp, Kıyı Kenar Çizgisi seviyesinin, Kıyı Çizgisi seviyesi ile aynı olup olmayacağı, hangi bilimsel parametreler ışığında bir seviye tespit edilmesi çalışması, niçin yapılmıyor dersiniz?

            …Ve kamuoyunda, “SUYUN PATRONU” olarak bilinen ve de öyle algılanan DSİ, bu konuların neresinde durmaktadır?

Bu Haberi Paylaş



  • Rumuz
    (Rumuz)
    23.3.2024 13:14:50
    Yıllardır Eğirdir ve Eğirdir Gölü ile ilgili sorunları ve çözümlerini kalemiyle dile getiren değerli fikir insanı Zeki Beyin, yazıma göstermiş olduğu teveccühlerinden dolayı çok teşekkür ediyorum.. Selam sevgi ve saygılarımla.. Zafer KARAER
Yorum Yap