GÖL ÇALIŞTAYININ DERİN ANALİZİ (5. Bölüm B)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,GÖL ÇALIŞTAYININ DERİN ANALİZİ (5. Bölüm B)
Haberin Tarihi: 30.5.2024 17:11:06 - Okunma Sayısı:454 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

GÖL ÇALIŞTAYININ DERİN ANALİZİ

                                         Zeki TARHAN – ANKARA

                                                             BÖLÜM : 5 - B

  TARHAN’ IN (3) NO’ LU YUVARLAK MASA

          MANİFESTO’ SUNA YAPTIĞI DERİN ANALİZ

   …Evet, Çalıştay’ ın bünyesindeki üç ayrı fiziki mekânda ve üç ayrı YUVARLAK MASA TOPLANTISI’ nın sonuncusunu da kamuoyumuzla paylaşmış bulunuyoruz. Gelelim, sonuncu MANİFESTO’ nun Derin Analizine:

      Tekrar ediyorum, Bu çalıştay; amacına ulaşmış ve başarılı bir ÇALIŞTAY olmuştur. Radikal / köktenci yaklaşımlarıyla, çözüm odaklı öneriler demetiyle, öncekilerden farkındalığını kanıtlamış ve İİBF’ nin oldukça büyük Konferans Salonundaki gerek sunumlar ve gerekse katılımcıların değerlendirmeleriyle ve de Çalıştayın moderatörlüğünü üstlenen Şehnaz hocamızın sergilediği üstün performansla etkinlik taçlandırılmıştır.

                                            ***

    Analizimin bu girizgâhından sonra, şunları diyeceğim: Gölü kurtarmak için suyun ücretlendirilmesi, toplumda bir “yaptırım” olarak algılanabilir. Toplumda böyle algılanabilme olasılığı olabilir düşüncesine, merkezi otorite asla taviz vermemelidir. Gölü ölümden kurtarmak adına, gerekirse ELMA’ dan da vazgeçilebileceği kararlılığını, bütün toplum kesimlerine göstermelidir.

                                           ***

     Göl havzasındaki ilçelerimizden Eğirdir ve Yalvaç’ ın dışında ki ilçelerimizin hiç birisinde ARITMA TESİSİ yoktur!!! Olanlar da; İleri Arıtma değildir. Radikal çözüm; Eğirdir / Gelendost / Yalvaç ve Senirkent’ in müşterek kullanabilecekleri bir İLERİ ARITMA TESİSİNİ ivedilikle hayata geçirilmesidir.

                                         ***

    Kıyı düzenlemesi için; Özel Hükümlerin Revize edilmesi öneriliyor. Geçmiş dönemlerin Yerel yöneticilerinin sözlerini anımsamakta yarar var: “Ben, gölü doldurmuyorum, güzel kızın saçlarını tarıyorum.” Evet, bu söylem;  göl ekosisteminin bozulması vede kara ekosistemine dönüşmesi üzerine söylenmiş bir söylem biçimiydi ve eylemsel bir olguydu.

                                          ***

  Tarımsal sulamalarda Kapalı sisteme acilen ve de ivedilikle geçmek, ortak aklın ve asgari müştereklerin gereğiydi… Kuru tarım uygulamalarının teşviki de elbette… EKOLOJİK TARIM’ a bir türlü geçememiştik ama, Ekolojik hayvancılığa geçebilir miydik dersiniz?!!! Suyun denetiminde; kolluk kuvvetlerinin denetim fonksiyonunu icra etmesini düşünmek ne derece uygulanabilir yada yarar sağlayabilir? Bu konu çok tartışma götürür diye düşünüyorum… Su kullanım ücretinin, kullanılan su miktarına ve ürün çeşidine göre fiyatlandırılması, en rasyonel, en su tasarrufunu teşvik edici ve gölün bekası için caydırıcı önemli bir eylem ve işlem olacaktır!!!

DEVAM EDECEK…

SUNUMLARDAN NASIL BİR DERS ALDIK?...

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap