SÖZÜN BİTTİĞİ YER (1. BÖLÜM)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,SÖZÜN BİTTİĞİ YER (1. BÖLÜM)
Haberin Tarihi: 10.7.2024 13:44:42 - Okunma Sayısı:555 defa okundu.

Zeki TARHAN yazdı...

SÖZÜN BİTTİĞİ YER

(1. BÖLÜM)

                            Zeki TARHAN – ANKARA

            Sevgili ve değerli AKIN okuyucuları, bizleri sosyal medyada takip eden takipçilerimiz… Evet, evet yeni bir yazı dizisine başlıyoruz. Ve hemen duyar gibi oluyorum; “yine mi göl?” dediğinizi. Ee n’apalım, gölle yatıp gölle kalkar hale geldik maalesef. Onun için de, yazı dizimizin başlığını, SÖZÜN BİTTİĞİ YER olarak attık… Bu yazı dizimizde; artık yakından tanımış olduğunuzu düşündüğümüz eski DSİ’li emekli teknokrat Binay DİKMEN büyüğümüzün, 21 -22 Mayıs 2024 Göl Çalıştayı ile onun öncesi ve sonrasına ilişkin eleştirel bakış açısıyla yaptığı değerlendirmelere yer vereceğiz…

           Haydi başlayalım, iyi okumalar…

                                                    ***

EĞİRDİR GÖLÜ SU POTANSİYELİ VE KULLANIMI İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRMELER

        “…21 – 22 Mayıs 2024 günleri,  Isparta valiliği koordinasyonunda Tarım ve Orman Bakanlığı – Su Yönetimi Genel Müdürlüğü / DSİ 18. Bölge Müdürlüğü ve SDÜ – Su Enstitüsü işbirliğinde düzenlenen; “Eğirdir Gölü ve Su Verimliliği ÇALIŞTAYI” n da yapılan çalışmaları,  Sn. Zeki TARHAN’ın AKIN gazetesi İnternet Sitesinde yayınlanan, “GÖL ÇALIŞTAYI’ NIN DERİN ANALİZİ” başlıklı yazı dizisinden  takip ettim… 10. 6. 2024 tarihinde 7. Bölüm / E yazısında da, yazılarının devam edeceğini belirtti.

         Bu arada, bir Eğirdir sevdalısı olan Recep BOZKURT’un 5.06. 2024 tarihli,”EĞİRDİR GÖLÜ’ NDEN SESLENİYORUM, YEDİ RENKLİ GÖL ÖLÜYOR!!!” yazısını gözümde yaşlar dökülerek okudum…Kendisi ile tanışmadım. Ancak,”KURTULUŞ SAVAŞINDA EĞİRDİR” kitabını okudum. Bunu okuduğumda; Nazım Hikmet’in “KUVÂYI MİLLİYE” şiirinin “YEDİNCİ BAP 922 AĞUSTOS AYI VE KADINLARIMIZ” bölümünün ilk satırları aklıma geldi. “Ayın altında kağnılar gidiyordu /  Kağnılar gidiyordu Akşehir üstünden Afyon’a doğru"

                                             ***

Anadolu kadınları bu silahları Eğirdir’de, Gelendost’ta, Yalvaç’ta taşıyarak Akşehir Beli’nin o günkü şartlarında, her türlü zorluğu yenerek Akşehir’e götürmüşlerdi.

          Sn. Recep BOZKURT’un yazısını okuyunca, Eğirdir Gölü için de; “SÖZÜN BİTTİĞİ YER” demek geldi içimden. Sn. Zeki TARHAN’ın yazıları, çalışmaları detaylı olarak açıklıyordu… Ancak, uygulamalar ne durumda idi? Bununla ilgili bugüne kadar yeterli bir bilgi yoktu. Sn. Zeki TARHAN’ın yazılarında belirttiği ve Gölle ilgili hususların çoğu 6 Şubat 2019 tarihinde SDÜ Su Enstitüsü ve ISVAK tarafından organize edilmiş olan “GÖZBEBEĞİMİZ EĞİRDİR GÖLÜ ÇALIŞTAYI”nda yer almıştır. Aradan geçen  ( 5 ) yılda, bu sorunların ne kadarının çözüme ulaştığı hususunu, kamuoyunun dikkatine ve takdirlerine sunabiliyoruz ancak.

                                                         ***

             SDÜ / Su Enstitüsü tarafından hazırlanan ve Editörlüğünü Doç. Dr. Şehnaz ŞENER’ in yaptığı “EĞİRDİR GÖLÜ’ NÜN SÜRDÜRÜLEBİLİR YÖNETİMİNE YÖNELİK  GÜNCEL YAKLAŞIMLAR” isimli kitap ta da benzer sorunlar yer almıştır. Çalıştaydaki çalışmaların da yeni verilerin ışığı altında gözden geçirilmesinde yarar var.

                  - DEVAM EDECEK…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap