Dünya Arafı; Ortadoğu

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Dünya Arafı; Ortadoğu
Haberin Tarihi: 27.10.2015 09:07:00 - Okunma Sayısı:2126 defa okundu.

Dünya Arafı; Ortadoğu

 

            Yine yoğun bir dünya gündemi var değerlendirme bekleyen. Fakat her zaman olduğu gibi yoğunluğun en çok olduğu Ortadoğu bölgesini ele almak istiyorum. Zaten coğrafi yakınlığı sebebiyle bu gelişmeler bizim için zoraki olarak daha önemli. Bu yüzden bu irdeleme daha yerinde olacaktır diye düşünüyorum.

            Ortadoğu’da sular bir türlü durulmuyor. Asyalı bir düşünürün de dediği gibi bir tas su ateşe konmadan fokurdamaz. Ortadoğu’da neden bu kadar sorun ve bir bu kadar da sorun potansiyeli olduğunu birkaç haberle de destekleyerek tekrar anlatmak istiyorum (Bu konuyla alakalı ilk yazım 8 Ekim 2015 tarihinde Akın Gazetesinde yayınlanmıştı. http://egirdirakingazetesi.com.tr/yazar/6109-stj-av-muhammet-ali-kurt-ortadogu-bunalimi.html). Malumunuz hayatta sanılanın aksine rastlantılara ve sürprizlere yer yoktur. Hele ki uluslararası siyasi dengelerde ve bilhassa hukuki konularda bu böyledir. Size garip, abartılı veya tuhaf gelen bir olay ‘nasıl oldu da böyle bir tabloyla karşılaştık’ dediğiniz olay eğer mücbir sebeple meydana gelmemişse, düzenlenen mevzuatta zaten çok önceden öngörülmüş, riskleri değerlendirilmiş,  olası olumsuzluklara karşı önlemler belirlenmiş ve riziko gerçekleştiği takdirde ne şekilde telafi edileceği dahi çok önceden kanun koyucu tarafından belirlenmiştir. Eğer konuyla biraz da olsa ilgiliyseniz sonuçlar artık sizi şaşırtmamaya başlıyor. Ne olacağını biliyorsunuz. Nasıl olacağını ve ortalama ne kadar zaman sonra olacağını biliyorsunuz. Bilinmeyen ise olayın sonucu. Yani olayın etki alanı ve nerelere kadar varabileceğini her zaman kestiremiyorsunuz. İşte anlatacağım mesele tam da bu duruma örnek teşkil edecek nitelikte. Tüm bu giriş cümlelerini neden sarf ettiğimi merak ettiğinizi tahmin ediyorum. Bunları çok da yabancı olmadığımız bir coğrafyayı anlatmak için söyledim. Ortadoğu siyasi çalkantılarından bahsediyorum. Bildiğiniz gibi yakın tarih açısından baktığımızda Osmanlı İmparatorluğu’nun çözülmesinden sonra bölge bir daha istikrarı asla yakalayamadı. Bu yüzden doğal olarak devamlı bir huzursuzluk söz konusu. Maalesef bölge dış devletlerin oyun bahçesine dönüştü. Sanki bölge gelişmiş ve gelişmemiş ülkelerin arasındaki Araf durumunda. Sosyolojik açıdan bakarsanız bu bölge gelişmemiş ve ilkel. Fakat yer altı kaynakları ve dünyanın nerdeyse tüm illegal örgütlerini barındırmasıyla da büyük devletlerin iştahını kabartan zengin topraklar.  Bu yüzden daimi bir denge problemi yaşandı, yaşanıyor ve maalesef yaşanacak gibi görünüyor …

            Ortadoğu’nun bu durumu yani bu istikrarsız ve parçalı görünümünü tuhaf bir rastlantı olarak değerlendirmek siyaset bilimine ve insan aklına ihanet niteliğinde olacaktır. Şöyle ki gelişmelere baktığımızda ortalama beş ila yedi yıl arasında çıkması muhtemel en az üç-dört savaş ihtimali gitgide kuvvetleniyor. Zaten bireyler bazında kargaşanın hâkim olduğu bölgede devletler de birbirine girmek üzere. Böyle düşünmeme sebep olan haberleri iletip yorumu siz değerli okurlara bırakmak isterim.

            Mısır Donanma Komutanı Usame Münir Rabia, Almanya'dan 4 adet Type 209 tipi denizaltı alacaklarını açıkladı. Komutan, ilk denizaltının 2016 sonlarında Mısır Donanması'nın hizmetine gireceğini belirtti.

            İran Devrim Muhafızları, füze ve rampaların yerleştirildiği yeraltı tünellerinden birinin görüntülerini paylaştı. Komutan Hacızade cephaneliklerin gelecek yıl yenileneceğini belirtirken, ülkesini tehdit edenlere de gözdağı verdi.

            Mısır Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile Fransız DNCS Şirketi'nin, Mistral tipi helikopter gemisi satışı anlaşması imzaladığı açıklandı.

            ABD Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan'a 11.25 milyar dolar değerinde 4 savaş gemisi satılmasını öngören anlaşmayı onayladı.

            (NATO Tatbikatı) İtalya'nın Sicilya Adası'nda yer alan Trapani-Birgi Hava Üssü'nün komuta merkezi olarak seçildiği ve 'Trident Juncture 2015' (Üçlü Kavşak) adı verilen NATO tatbikatına, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 30 ülke katılırken, 36 bin asker, 60 savaş gemisi ve 140 uçak kullanılıyor.

            (Rusya-Ermenistan Tatbikatı)Tatbikatta, Rusya ve Ermenistan'ın tank ve mekanize piyade birliklerinin yüksek dağlık bölgelerde özel taktik görevleri eş zamanlı olarak yerine getirme becerilerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

            (Okuduğunuz haber özetlerinin hazırlanmasında tr.sputniknews.com adresinden faydalanılmıştır.)

            Hep Ortadoğu’dan bahsettik ama önemli bir gelişmeyi daha aktarmak istiyorum. Polonya’da Pazar günü yapılan parlamento seçimlerini, Avrupa Birliği karşıtlığıyla bilinen muhafazakâr Hukuk ve Adalet Partisi kazandı. İlginç gelişmeler olacağa benziyor. Tabi ki takipçisi olup siz okurlarımı bilgilendireceğim. Tekrar görüşünceye kadar esen kalın …

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap