Göller buz tutunca kuşlar başka alanlara gitti

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Göller buz tutunca  kuşlar başka alanlara gitti
Haberin Tarihi: 4.2.2016 08:55:00 - Okunma Sayısı:2203 defa okundu.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, "bölgemizdeki önemli sulak alanlar arasında yer alan Beyşehir, Eğirdir ve Kovada göllerinin buz tutmuş olmasıdır."

Göller buz tutunca  kuşlar başka alanlara gitti

 

            Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, “bölgemizdeki önemli sulak alanlar arasında yer alan Beyşehir, Eğirdir ve Kovada göllerinin buz tutmuş olmasıdır. Bu göller buz tutunca kuşlar beslenebilecekleri başka alanlara gidiyor." dedi.

            Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü, sorumluluk alanındaki Antalya, Burdur ve Isparta'da her yıl peryodik olarak kış ortası kuş sayımı yapıyor. Ocak ortasında başlayıp, şubat ortasında sona eren sayımın ardından elde edilen veriler, hazırlanacak bir raporla Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne veriliyor. Bu yılki sayım çalışmalarıyla ilgili açıklama yapan Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında Türkiye'nin en önemli sulak alanlarının da olduğu 16 sulak alan bulunduğunu bildirdi.

            Kış ortası kuş sayımlarının amacının ekosistemin dengede olup olmadığını kontrol etmek olduğunu anlatan Yılmaztürk, "Kuşların popülasyonunu ve çeşitlerini her yıl peryodik olarak sayıyoruz. Ciddi bir azalma varsa buradaki ekosistemde bozukluk olduğu anlamına geliyor. Bununla ilgili gerekli tedbirleri alıyoruz. Bir önceki yılla bir sonraki yılı kıyaslayarak bunları öğreniyoruz" diye konuştu.

            Kuş sayımında dürbün ve teleskop kullandıklarını söyleyen Yılmaztürk, şöyle dedi: "Kuş sayımı yaparken arkadaşlarımız aynı zamanda saydıkları yerlerin gözlemini de yapıyor. Kuş sayımlarında önceki yıllara göre ciddi bir düşüş varsa bunun nedenlerini araştıracağız. Geçen yıl bu zamana kadar yaptığımız sayımlarda bölgede 500 bin rakamlarına ulaşmıştık. Bu yıl şu ana kadar 300 bin kadar kuş saydık. Bunun en önemli nedeni bölgemizdeki önemli sulak alanlar arasında yer alan Beyşehir, Eğirdir ve Kovada göllerinin buz tutmuş olmasıdır. Bu göller buz tutunca kuşlar beslenebilecekleri başka alanlara gidiyor."

            Kuş sayımı yapılan sulak alanların ve kuşların çevresinde baskı oluşup oluşmadığı ile kaçak avcıların durumu hakkında da bilgiler edindiklerini kaydeden Yılmaztürk, "Ekiplerimiz bölgede kuş sayımı yaparken bu konular üzerinde de çalışma yapıyor. Ekosistemin zarar görüp görmediğini gözlemliyorlar. Biz de onların verdiği bilgiler kapsamında tedbirlerimizi alıyoruz" diye konuştu.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap