SAİD-İ NURSÎ'YE İLİŞKİN EĞİRDİR ANILARI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,SAİD-İ NURSÎ'YE İLİŞKİN EĞİRDİR ANILARI
Haberin Tarihi: 10.12.2013 10:52:00 - Okunma Sayısı:2139 defa okundu.

SAİD-İ NURSÎ’YE İLİŞKİN EĞİRDİR ANILARI

 

            Said-i Nursi Eğirdir’de kalmış bir zattır. Fakat Eğirdir’deki anıları ve yaşantısı tam olarak gün yüzüne çıkmamıştır.

             Bu yazımızda halktan bazı kişileri konuşturarak konumuza ışık tutmaya çalışacağız.

            1934 doğumlu aşçı Emin Usta (Barlas) anlatıyor:

            “Said-i Nursi Eğirdir’e bir iki günlüğüne sürelü gelirdi. Ben 12-13 yaşımdaydım. Eski Isparta yolu üzerinde bulunan göl manzaralı Kubbeli Alisi’nin (Kaplan) evinde kalırdı. 54 (Sakarya) plakalı bir taksisi vardı.

            O zamanlar Eğirdir’de aşçı Dereli çok meşhurdu ve Said-i Nursi’nin yemekleri Dereli’den sefertası içinde evine kadar gelirdi. Yemekleri de Çilingir Ali Savran getirirdi. Çilingir Ali Savran onun müridiydi.

            En çok kelle, paça çorbası; üzüm hoşafı ve pilavı çok severdi.

            Eğirdir’de dini bilgilerinin zenginliğiyle tanınan Hacı Aziz vardı. Hacı Aziz’in bilgisinden dolayı herkes ona ayrı bir saygı gösterirdi. Said-i Nursi, Hacı Aziz’i görünce yolunu çevirirdi.  Hatta bir kez Hacı Aziz ile karşılaşmışlar da Hacız Aziz, “Bir kez olsun camiye gel de bilgilerini cemaatle paylaş!.” demiş ama Said-İ Nursi gene de camiye gelmemiş.”

            1939 doğumlu Hüseyin Akçimen anlatıyor:

            “Said-i Nursi, Kubbeli Alisi’nin evinde otururdu. Ev göle nazır bir evdi. Said-i Nursi Eğirdir’den  Barla’ya göç ettiği zaman biz boşalan bu evi tuttuk. Said- i Nursi’nin yanında çalışanlar yani müritleri hep erkek olduğu için ev biraz bakımsız kalmıştı. Temizlik konusunda biraz zorlandık. Bu zata Eğirdirliler ayrı bir saygı gösterirlerdi.”

            Elimizdeki denekler şimdilik bu kadar değerli okuyucular. Yeni bilgiler elimize ulaştıkça onları sizlerle paylaşmayı sürdüreceğiz.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap