GÜLBUDAK SOĞUK HAVA DEPOSU ŞİRKETİ -25-

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,GÜLBUDAK SOĞUK HAVA DEPOSU ŞİRKETİ -25-
Haberin Tarihi: 17.12.2013 10:25:00 - Okunma Sayısı:2396 defa okundu.

GÜLBUDAK SOĞUK HAVA DEPOSU ŞİRKETİ -25-

GÜLBUDAK’IN EĞİRDİR EKONOMİSİNE KATKISI

            Yazımızın ana amaçlarından biri de bir kuruluşun diğer hizmetlerinin yanında Eğirdir ekonomisine katkılarını ortaya koymaktır. Gülbudak, modern elmacılık anlayışı ile Eğirdir üreticisinin yanında yer alırken Eğirdir ekonomisine de büyük katkılar sunmaktadır. Bu anlamda en önemli konu istihdam ettiği işçi sayısıdır. Bir kuruluş çalıştığı bölgede ne kadar çok işçi çalıştırıyorsa o bölgeye o kadar katkıda bulunuyor demektir. Gülbudak geniş kuruluşu ve etkin faaliyetleriyle bu konuda hatırı sayılır bir yerdedir. Daimi personeli, sürekli ve geçici (mevsimlik) işçi sayısı ile birçok aile geçimini Gülbudak ‘tan sağlamaktadır.

            Daimi personel(idari personel, mühendis, teknisyen) ve sürekli (on iki ay) işçi sayısı seksen civarındadır. Bu kesime ödenen maaş miktarı her ay yüz kırk veya yüz elli bin liradır. Yaz ve elma toplama mevsiminde dokuz ay geçici süreli işçi sayısı üç yüz elli veya dört yüzü bulmaktadır. Bunların ücretleri de kişi başına, çalışma saatlerine göre dokuz yüz liradan aşağıya düşmemektedir. Çoğu kez bir aileden iki üç kişinin çalıştığı olmaktadır. Dolayısıyla bir aileye aylık üç bin lira girdi sağlanmaktadır. Dolaysıyla Gülbudak’ın dört yüz işçiye ödediği aylık miktar üç yüz elli bin lirayı geçmektedir. Bazı zamanlar çift vardiya( gece saati çalışması) da gerçekleşmektedir ki o zaman bu gider biraz daha artmaktadır.  Ayrıca aralıktan başlayıp nisan sonuna değin yeni teknolojik bir anlayış olan masa başı aşılama(aşı yapan bağlayan ve tasnifleyen) işinde uzman kadrolar altı ay süreli çalışıp maaş alırlar.

Kaba bir hesapla daimi personel ve geçici işçilere ödenen yıllık gider altı veya altı buçuk milyon lirayı bulmaktadır. Bu rakam yadsınamayacak bir rakam olup Gülbudak Tarım Şirketi tek başına eğirdir ekonomisi için büyük bir kaynaktır.

            Bu konuda kazandığını halkla paylaşmayı öne çıkaran Gülbudak azla yetinmeyi fakat Eğirdir’in kazanımının büyük olmasını öne çıkaran bir anlayışla takdir edilecek bir durum sergilemektedir. Daha çok pazarlama işiyle uğraşan Ali Gülbudak, “Biz kazandığımızı halkala paylaşmayı seven bir anlayışa sahibiz. Varsın bize az kalsın ama bu şirket bu çark dönsün!.. Yüzlerce aile bizden kazandığı ile geçiniyor. Onlarca üreticinin elmasını iç ve dış pazarlara gönderiyoruz. Bize bel bağlayan birçok üretici var. Yeter ki onların işi görülsün ve Eğirdir Türkiye ve dünyadaki hak ettiği yerini en iyi şekilde alsın. Ayrıca şirketimiz yeni yatırımlara girerek genişlesin ve Eğirdir’e daha çok ve kaliteli hizmeti getirsin!..” diyerek saygı duyulacak görüşlerini bizimle paylaşmıştır.

            Eğirdir’in kazancı Gülbudak’tan sadece işçi istihdam edilmesi değildir. Böylesi bir şirketin depolarından çıkan ürünleri ilgili pazarlara taşıyan onlarca kamyonun yakıtının Eğirdir’den alınması yukarıdaki hesabın içine dahil edilmesi gerekir. Bu da Eğirdir ekonomisine ayrı bir katkıdır.

            Gülbudak’ın en önemli işlerinden biri de işçilerine mutfak yoluyla hizmet vermesidir. İşçiler ve personel öğle yemeklerini ve gece vardiyasında akşam yemeklerini şirketten karşılıksız olarak karşılamaktadır. Mutfak için alınan malzemelerin hemen hepsi yıllık yirmi bin adet ekmek dahil Eğirdir pazarından karşılanmaktadır. Bu da yerine göre on veya on beş bin lirayı bulmaktadır. Dolayısıyla Eğirdir gıda tüketiminde Gülbudak’tan her yıl iki yüz bin liraya yakın bir para kazanmaktadır. Bu da Eğirdir ekonomisi için bir kazançtır.

            Dolayısıyla Gülbudak Tarım Şirketi Eğirdir’e kazandırdığı ekonomi ile bir çınardır.

BOZDURMUŞ BELİ (DAĞLARI)

ELMAYA KESMİŞ

            İçinde üç olcusu bulunan araba, yolu yılan gibi sararak bir deniz görünümündeki Eğirdir Gölü’nün çevresinde yol alıyordu. Sağda maki ağaçlarıyla örtülü Karatepe, sağda en az elli metrelik uçurumla kıyı oluşturan göl.

            Bir bayandan oluşan bu üç yolcu ağustos sıcağında bunalmanın verdiği duygu ile açtıkları pencereden serinlik umuyorlardı.

            Yolculuk Senirkent’e bağlı Büyük Kabaca kasabası sınırları içinde kalan Bozdurmuş Dağları’naydı. Sürücü, Gülbudak Tarım ve Soğuk Depo Şirketi’nin sorumlusu İbrahim SAVAŞ, yanında Araştırmacı Yazar İlhan Şimşek ve arkada Makine Mühendisi İş Sağlığı ve Güvenliği Sorumlusu Belma Erdil…

            Kaya Ağzına kendini zor atan bu üç yolcu dağın altından gelen soğuk suyla biraz serinledi. Araba yine yola sarıldı.

            Epey bir zaman sonra asfalt yoldan ayrılan araba, yolun sağındaki Bozdurmuş Dağları’na doğru kendini vurdu. Tozlu yolu aşan yolcular ilerde görülen idare binasının önünde durdu. Sorumlu Hüseyin Morkan yolcuları karşıladı.

            Eğirdir’den kalkıp gelen araç ağustos sıcağında yorulmuş bir halde gölge bir yere çekilerek kendini dinlenmeye adı. Bu kez yolcular başka bir araca bindi. Direksiyonda Hüseyin Morkan Bey olduğu halde Bozdurmuş Beli’nde Gülbudaklar’a ait üç bin beş yüz dönümlük arazi gezisi başlamış oldu.

            Araç yol aldıkça manzaraya şaşırmamak elde değildi. Bozdurmuş Beli tepeleri ve vadileri hep elmaya kesmiş. Nereye baksanız elma ağaçları. Tepeler elma yeşilinden geçilmiyor. İnanılmayacak derecede bir çalışma yapılmış ve ummadığınız yerlere elma ağaçları dikilmiş. Kuş konmaz, kervan geçmez denilebilecek tepelerde elma ormanını görünce gözlerinize inanamıyorsunuz. Hani İsrail, çölde ağaç yetiştirmiş, meyve ve sebze üretmiş demişlerdi ya bir zamanlar? O vakitler İsrail’in çölü nasıl adam ettiğine şaşıp kalınmıştı!.. İşte Bozdurmuş Beli tepeleri de aynen böyle… Dağa elma dikildiğine gözler görmese inanılmazdı. Yeşil yeşil ve kırmızı kırmızı elmalar insana öylesine bakıyorlardı ki araçtan inip her birini ayrı ayrı sevip okşayarak onlara hayranlığınızı göstermek isterdiniz.

            Bir tepeye bakıyorsunuz elma ormanı; tepenin ardında kalan vadiye bakıyorsunuz elma ormanı… Üç bin beş yüz metre karelik alan hep elma ağaçları ile donanmış kalmış.

            Her tepede birer su havuzu ve her elma parselinin önünde damla sulama için su pompası. Ağaçların hepsi bakımlı ve meyveye oturmuş. Üzerleri dolu ve kuşlardan korunması için ağ ile örtülü.

            Gülbudak şirketi dünyaya örnek bir elma çiftliği projesini Bozdurmuş Beli tepelerinde gerçekleştirmiş. Görülmeye ve örnek bahçe uygulaması ve dağda, parsel parsel meyve üretimi için örnek bir çalışma sergilenmiş. Meyvecilik ve özellikle elma üreticilerinin yakından görmesi gereken eşsiz bir çalışma…

            Üç yolcu gördüklerinin karşısında kendilerini, filmlerde seyredilen Amerika’nın Kaliforniya bahçelerinde gibi hissettiler.

            Bozdurmuş Beli’nin elmayı olgunlaştıran tatlı rüzgarı altında idare odasına dönen bu üç yolcu içtikleri yorgunluk çayının ardından hayranlıklarını yanlarına alarak Eğirdir yolunu tuttular.

            Bozdurmuş Beli ise bu üç yolcunun arkasından göle bakarak el sallıyordu.

SON

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap