EĞİRDİR'DE "DÜNDAR BEY HAMAMI" VAR FAKAT "ESMA SULTAN HAMAMI" YOK

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR'DE "DÜNDAR BEY HAMAMI" VAR FAKAT "ESMA SULTAN HAMAMI" YOK
Haberin Tarihi: 17.12.2013 10:26:00 - Okunma Sayısı:3050 defa okundu.

EĞİRDİR’DE“DÜNDAR BEY HAMAMI” VAR

FAKAT “ESMA SULTAN HAMAMI” YOK

 

            Sayın Eğirdirliler 25 Ekim 2013 tarihli bir yazımda  “Esma Sultan Adında Bir Hamam Yok” demiş ve  yazımda yaşları bir hayli ilerlemiş Eğirdirlilere sorduğumda “Esma Sultan” adında bir hamam adı duymadıklarını söylemişlerdi. Kitaplarda da “Esma Sultan” adına rastlanılmadığını da vurgulamıştım.

            Konuyu Sayın Belediye Başkanı O. Nuri Özmeral’e de sunmuştum ama kendileri hiçbir düşüncemizi ve belgelerimizi kabul etmemiş ve “Esma Sultan” adında ısrarcı olmuştu.

            Bir araştırıcı olarak Eğirdirlilerin “Aşağı Hamam” veya “Çarşı Hamamı” dedikleri bu hamamın gerçek adının ne olduğu araştırmalarımı bıkmadan sürdürdüm.  Çalışmalarımın sonunda hamamın gerçek adının  “Dündar Bey Hamamı” olduğu belgelendi.

            Araştırmalarım sırasında Isparta Valiliği’nin 1932 yılında yaptığı bir araştırmada hamamın adının “Isparta Vilayeti İdare Coğrafyası-1932” adlı kitabın 201. sayfasının 4. Maddesinde , “Hızır Bey hemşiresi Banu Hanım tarafından inşa ettirilen büyük hamam” şeklinde bir ifade yer almaktadır. Buradan hareketle hamamın adının “Banu Hamamı”  olması ilk akla gelen şekildir.

            Ancak bu bilginin kaynağı ise belirtilmediği için hamamın adının “Banu Hamamı” olduğu kesinlik kazanamamıştır. Dolayısıyla araştırmalarımı sürdürdüm. Çünkü bana kesin belge gerekliydi.  Aslında kesin belge elimdeydi ama bir akademisyene bu bilgiyi doğrultmam gerekiyordu. Elimdeki bilgi, Eğirdirli Süleyman Sukûti Yiğitbaşı’nın “Felekâbad- Eğirdir Tarihi” adlı kitabının 47. ve 48. sayfalarındaki gerçek bilgiydi. 47. Sayfada Osmanlıca harflerle yazılmış bir kitabe var. Bu kitabe araştırmacı Ispartalı İsmail Hakkı Uzunçarşılı tarafından Eğirdir Kalesi’nin civarında bulunmuştur.

            Bu kitabenin Türkçeye çevirisinde, “Bu mübarek hamam din ve devletin meliki (hükümdarı) büyük emir Feleküddin (Dündar Bey) tarafından hicrî 707 (milâdî olarak 1307 veya 1308) yapılmıştır.” ifadesini görüyoruz. Bu da hamamın kesin olarak “Dündar Bey Hamamı” olduğunu göstermektedir.

            Durumu bir de Isparta’da geniş araştırmalar yapan Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Nermin Şaman Doğan’a sordum. O da bu bulguyu doğruladı ve Eğirdirlinin “Aşağı Hamam” olarak bildiği hamamın aslında “Dündar Bey Hamamı” olduğunu ısrarla vurguladı.  “Isparta Vilayeti İdare Coğrafyası-1932” kitabında geçen “Banu Hanım Hamamı” adının ise bir belgeye dayanmadığından geçerli olamayacağını ve Banu Hanım’ın Dündar Bey’in oğlu Hızır Bey’in kızı olacağından tarihlerin de tutmayacağını ve Uzunçarşılı tarafından Eğirdir Kalesi civarında bulunan kitabenin bir belge olduğundan bu hamamın adının “Dündar Bey Hamamı” olacağı kesinliğe kavuşmuştur.” diyerek son noktayı koydu.

            Doç. Dr. Nermin Şaman Doğan’nın “Selçuklu ve Hamidoğulları Döneminde Isparta” çalışmasının “Kültürel Ortam” bölümünde, “Taş Medrese bugün Eğirdir’in çarşısı olarak kullanılmaktadır. Medresenin yakınındaki Dündar Bey/ Aşağı Hamam adlarıyla tanınan yapı, kaynaklarda verilen kitabesine göre hicrî 707/ 1307-1308 milâdî yılında Dündar Bey tarafından yaptırılmıştır. (Uzunçarşılı 1929 baskılı kitabının 230. ve 231.sayfaları ile Süleyman Sukûti  Yiğtbaşı’nın 1972 baskılı Eğirdir Tarihi- Felekâbad kitabının 47. ve 48.sayfaları).”

             Eğirdirliler, Sayın Doç. Dr. Nermin Hanım’a “Esma Sultan Hamamı”nı da sordum. Bana, “Böyle bir isme ne Eğirdir’de ne Atabey’de ne Yalvaç’ta ne Uluborlu ne Isparta merkez çalışmalarımda hiç rastlamadım. Bunu kim söylemişse uydurma bir ad olarak ortaya atılmış sanırım. İspatı gerekir.” dedi.

            Durum bu Sayın Eğirdirliler. Eğirdir’de “Esma Sultan” diye bir hamam yoktur;  “Dündar Bey Hamamı “vardır. Ayrıca Dündar Bey Hamamı, Sayın Başkan Nuri Bey’in söylediği gibi Selçuklulardan kalma bir eser değildir. Ancak mimarî açıdan Selçuklu özelliklerini taşıyan bu eser Hamidoğulları’ından kalma bir hamam olup Hamidoğlu eserlerindendir.

            Bütün bu belgelerin ışığında Eğirdir Belediye Başkanı O. Nuri Özmeral, tüm uyarılarımıza rağmen bir türlü vazgeçmediği “Esma Sultan” adından derhal uzaklaşmalı; kendisine verilen bilgi yanlışlığından kurtulmalıdır ve Eğirdirlileri bilgi karmaşasından da uzaklaştırmalıdır.

            Gelecek yazımızda da Doç. Dr. Nermin Şaman Doğan’ın Dündar Bey Hamamı ile ilgili yapısal özellikleri ele alıp halkımızı aydınlatmayı sürdüreceğiz.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap