DİMYAT'A PİRİNCE GİDERKEN EVDEKİ BULGURDAN ETTİLER

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,DİMYAT'A PİRİNCE GİDERKEN EVDEKİ BULGURDAN ETTİLER
Haberin Tarihi: 24.5.2013 10:59:00 - Okunma Sayısı:1944 defa okundu.

DİMYAT’A PİRİNCE GİDERKEN EVDEKİ BULGURDAN ETTİLER

 

            Eğirdir Gölü’nün Doğası; Sadece Manzara Değil, Yaşamın Hazinesi ve Kaynağıdır. Kavinne; Eğirdir Gölü’nün tüketilen doğal hazinelerindendi. Gölün ne hale geleceğini hesaplamadan, para hesabında olanlar; gölü paraya dönüştürmek isteyenler “Kavinne ekonomik balık” değildir diyerek, Kavinneyi dişli balığa (Alman Balığına) yem ederek, neslini tükettiler.

            Para getirir diyerek  “Dişli balığa” giderken, göldeki; çapakdan,  kavinneden, sırazdan vd doğal balıklardan olundu….Gölden, kaç yıl para kazandılar? Bu gün gölde niye balık yok? Eskiden gölün, doğanın ürettiği balıkları, şimdi göle balık dökülerek, para verilerek üretilmekte… Ve ne acı ki 1955-1960 dan hala ders alınmamış. Doğa değil hala para öne çıkmakta… Torunlara ne kaldı? Ninni… Dişli balık  büyük bir yanlıştı  deyip de, bu gün kavinne vb. balıklar olsa dişli balık yetiştirelim diyenler, göldeki balıkları ekonomik olan ve ekonomik olmayan diyenler, yaşam ne? Ekonomik mi? Değil mi?

            Eğirdir Gölü’nün ENDEMİK Balığı; KAVİNNE (GAVİNNE) Göller yöresine özgü, endemik (bulunduğu bölgenin ekolojik şartları yüzünden yalnızca belirli bölgede yaşayan/ yetişen, dünyanın başka yerinde yaşama/yetişme ihtimali olmayan)  bir balık türüydü. Avustralyalı ihtiyolog (Balık Bilimci) Viktor Pietschmann (1881-1956) tarafından  ilk kez 1933 yılında Eğirdir Gölü’nde tespit edilen kavinne balığına  bilimsel olarak  Pseudophoxinus handlirschi adı verildi ve literatürlerde Eğirdir adı ile yer aldı. Bizim “hamsimizdi” gavinne.

            Sazangillerden olan, Eğirdir’in Gavinnesi 1960 yılı öncesi gölde doğal olarak bulunan otçul balıklardandı. 1960 yılları öncesi, o günün koşullarına göre göldeki yıllık balık avcılığı 800-1100 tondu. O yılların göl hakkında karar sahibi olanlar bu balıklara; “ekonomik değeri olmayan balık türleri” dediler ve gölde ekonomik değeri olmayan balık (sazan, kavinne, sıraz, eğrez vd) türlerinin değerlendirilmesi amacıyla,1955 yılında etçil ve istilacı  olan sudak  – dişli balık Eğirdir Gölü’ne aşılandı (Akşiray,1961,Balık ve Ark.2006). Bu dünyada bir ilk değildi. 1900 yılların başında bu tür balıklandırmaların Avrupa ülkelerindeki göllerdeki otçul balıkları yok etmesine rağmen, Eğirdir Gölü’ne etçil balık neden atıldı. O zaman bilim ve teknolojiden geç haberdar olunuyordu denilmekte. Peki bugün gölde sudak yetişmek isteyenler, etkililer, yetkililer;  “sudak hataydı” sözünüzü unuttunuz mu? Para her şey değildir. 

            Dişli balık; göldeki otçul balıklarla beslenerek 5 yıl içerisinde avlanabilecek düzeye ulaştı. 1960 yılların ortasında gölün doğal otçul balıklarının sayıları gittikçe azalmaya başladı ve 1960 yılı öncesinde bolluğu nedeniyle çapari şeklindeki oltaları göle atar atmaz,  oltalarda  salkım şeklinde kavinnelerin yakalanması nedeniyle, bize, Eğirdir’e özgü bir deyiş haline gelen “atıve, çekive”  dediğimiz Gavinne, Dünya bilim listesinde önce Kırmızı Liste’sinde; Kritik Tehlikedeki balık türü olarak yer aldı… Geç mi kalınmıştı?  Kavinnenin nesli TÜKENDİ, Eğirdir’in nostaljik balıkları içerisinde yer aldı. Sorumlusu kim?

            Eğirdir Gölü’nde “atıp çekive...”le balık avlamak, benim için de büyük haz ve mutluluktu. Gölün her kenarında olta balıkçıları, büyük bir neşe, heyecan, öğün yemeği, meditasyon, spor her şeydi atıve çekive gavinne. Kavinne zamanı hemen her evden  kokusu gelirdi.. Bilen bilir, anlatır. Kavinneyi yok etmekle Eğirdir de bir kültürü de yok edildi. 1960 öncesi  “yaşam hazinesi“ olan Eğirdir Gölü’nden, bu gün sadece adının kaldığını görmekten ve benzeri yanlışlıkların hala devam ettiğini görmekten ve yaşamaktan da o derece üzgünüm.  Çünkü hiçbir bilim insanı ve göl çevresinde uzun yıllardır yaşayanlar, gölün bu günün, dünden daha iyi olduğunu söyleyemez ve söylememeli, bahaneler üretmemeli. O zaman… Önce bilgi, sonra fikir.

            Kavinne’nin nesli tükenince Gölde ve Eğirdir’de neler oldu…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap