DÜNDAR BEY HAMAMI'NIN MİMARÎ ÖZELLİKLERİ

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,DÜNDAR BEY HAMAMI'NIN MİMARÎ ÖZELLİKLERİ
Haberin Tarihi: 19.12.2013 10:06:00 - Okunma Sayısı:2396 defa okundu.

DÜNDAR BEY HAMAMI’NIN MİMARÎ ÖZELLİKLERİ

 

            Sayın Eğirdirliler, uzun süredir araştırdığım ve halkımızca “Aşağı Hamam” diye bilinen hamamın gerçek adının “Esma Sultan” değil “Dündar Bey Hamamı” olduğunu 17. 12. 2013 Salı günkü Akın gazetesinde belgeleriyle açıklamıştım.

            Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr.Nermin Şaman Doğan’ın araştırmalarına göre “Dündar Bey ” adının kesinliğe ulaştığı hamamın mimarî özellikleri incelenmiş ve  metini haline getirilmiştir. Aşağıdaki mimarî özellikler araştırıcının,  Manas Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 22. sayısının 69- 90 sayfaları arasında verilen “Selçuklu ve Hamidoğulları Döneminde Isparta: Kültürel Ortam” çalışmasından alınmıştır. Yazı Isparta çevresinin diğer tarihî hamamları ile karşılaştırılmalı veya benzer yanlarıyla anlatılmış olması bilgi zenginliği bakımından önemlidir.

 

            “ HAMAMLAR VE ILICALAR

            Dündar Bey Hamamı: Soyunmalık Dündar Bey Hamamı kuzey-güney dikdörtgen planlıdır. Anadolu’daki hamamlarda soyunmalık çoğunlukla kare planlı olmakla birlikte dikdörtgen planlı uygulamalar da görülmektedir.

            Uluborlu Balta Bey ve Eğirdir Dündar Bey hamamları ılıklığı kare planlıdır. Dündar Bey Hamamı’nda ılıklığın güneyinde iki, kuzeyinde dikdörtgen planlı bir mekan vardır.

            Balta Bey ve Dündar Bey Hamamları’nda sıcaklık kare planlı, üç eyvanlı ve iki halvetli bir düzenlemeye sahiptir.

            Uluborlu Balta Bey ve Eğirdir Dündar Bey Hamamları’nda su deposu sıcaklık boyunca uzanan kuzey- güney yönünde enine dikdörtgen planlıdır. Ortalarında yuvarlak bir havuz yer alır.

            Dıştaki kapılar Dündar Bey, Barla Göçeri ve Barla Çaşnigir Hamamları’nda dikdörtgen biçimli; Uluborlu Karabay, Balta ve Gökçe Köyü Hamamları’nda ise yuvarlak kemerlidir.

            İçteki kapılar Yalvaç, Uluborlu Kara Bey ve Eğirdir Dündar Bey Hamamları’nda yuvarlak; Uluborlu Balta Bey, Yalvaç ve Avşar Hamamları’nda sivri kemerlidir.

            Dündar Bey Hamamı’nda ılıklığın güneyindeki iki temizlik mekanında, eyvanlarda ve halvetlerde sıcaklık ve halvetler soyunmalık mekanın duvarları önünde sekiler yer alır.

            Konumuzu oluşturan Dündar Bey Hamamı’nda ılıklığın Barla Çaşnigir Hamamı’nda soyunmalığın ortasında yuvarlak planlı havuz yer alır. Ayrıca hamamların su depolarında da soyunmalığın ortasında yuvarlak planlı havuzlar yer alır.

            Eğirdir Dündar Bey Hamamı’nda dikdörtgen; Uluborlu Balta Bey ve Yalvaç Hamamları’nda ise sekizgen planlı göbek taşı vardır.”

            Dündar Bey/Aşağı Hamam’ın mimarî özelliklerini böyle sıralamış Doç. Dr. Nermin Şaman Doğan. Bilindiği gibi Dündar Bey Hamamı şu anda, Yakupoğlu Restorasyon Emlak İnşaat Otomotiv Turizm Mühendislik Taşımacılık Sanayi ve Limitet Şirketi tarafından restore edilmektedir.  Bir Eğirdirli olarak bu şirketin, hamamla ilgili görüşlerine başvuracağı bir Sanat Tarihi Uzmanı ile işbirliğine gitmiş olmasını yürekten isteriz. Aynı hassasiyeti Danışman Yüksek Mimar M. Elif’ten de bekliyoruz. Yoksa bu işler iki amelenin yapacağı işler değildir.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap