BELEDİYE HESAPLARI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,BELEDİYE HESAPLARI
Haberin Tarihi: 2.1.2014 10:14:00 - Okunma Sayısı:1643 defa okundu.

BELEDİYE HESAPLARI

 

            Ülkemizde kurumları en çok zorlayan olay mali yapı ve bütçe giderleridir. Finansmanı sağlayamayan yapılar sorunlarını borçlanma ile çözmeye çalıştıklarında yüksek faiz,ve taksit ödemeleri gelirlerinizi bu ödemelere aktarma zorunluluğu yaratır. Borçlanmaya giden yapılar mutlaka gelirlerini artırmalıdır ki, bir yandan borçlarını öderken bir yandan da yatırımlarını da buna göre planlamasını yapabilmelidir.

            Gazeteniz 1 - Temmuz -2013 tarihli yayınında Eğirdir Belediyesinin SGK kurumuna 4.5 milyon TL civarında borcu olduğu açıklanmıştır. Bu bilgi sayesinde Eğirdir Belediyesinin sadece bu kuruma olan borcu ilgili kurumdan kamuoyuna açıklanmıştır. Yıllık 15 milyon TL tutarlarını geçmeyen Eğirdir Belediyesi bütçesi içersinde sadece bu borç bile Eğirdir’in ihtiyaçlarını karşılaması, belediye hizmetlerini tam anlamı ile yerine getirmesinin önünde büyük engel teşkil eder.

            Hepimizin bildiği gibi SGK alacağının tahsili konusunda gelirlerinize EL koyabilecek E-HACİZ yetkisine sahiptir. Böyle bir durum belediyecilik çalışmalarını büyük sekteye uğratabilir. Sadece buradan anlaşılıyor ki, belediye çalışanları maaşları ödendiği halde SGK pirimlerini ödeyememektedir.. Şayet borç yapılandırması söz konusu değilse bir müddet sonra belediye çalışanlarının SGK ile büyük sorunları karşımıza çıkacaktır. Hastane ve sağlık kurumlarında Allah korusun tedavi olmaları kurum tarafından borç ödeyene kadar hizmet verilmeyebilir. SGK kurumu bu hakka sahip kurumdur. Halen Eğirdir Belediye başkanlığı görevini yürütmekte olan Sn. Özmeral, göreve geldiğinin akabinde Eğirdir Belediyesi kasasının boş ve adeta “Enkaz” aldığı durumunu beyan etmiş ve halen de etmektedir. En son Kanal 32 TV de yapmış olduğu canlı yayında bu durumu da gündeme getirmiştir.

            Belediye hesapları, tüm ticari hesaplar gibi gizlilik ilkesine sahip olsalar da, zaman zaman bu görevdeki başkanlar başında bulunduğu belediyenin borç ve alacaklarını kamuoyu ile paylaşıp bilgilendirmelerine de şahitlik etmekteyiz. Kalbi düşüncem şeffaflıkla hizmet edilen halkımıza tıpkı TBMM yasama yılı içerindeki bütçe görüşmelerinde olduğu gibi belediyelerinde borç -alacak ilişkisi ve mali yapısı hakkında kamuoyu bilgilendirilmelidir. Bu aynı zamanda bir belediye başkanının halkın gözünde itibarını da yücelten durumdur. Kim ne olduğunu, nasıl bir beklenti içine gireceğine de buna göre karar verir.

            Ülkemizde her ne kadar son yılarda belediye gelir kaynakları artırılsa da maalesef borçsuz bir belediye hemen hemen yoktur. En son duyup şahit olduğum borçsuz ve kasasında epeyce para bulunan belediye İstanbul Esenler belediyesidir. Belediye başkanları Belediyelerinin borçlu olmadığını hatta kasalarında para ve alacaklı olduklarını beyan ederken... Yine maalesef borçlu olduklarında aynı yönteme başvuramazlar. Belediye başkanları göreve geldikleri ilk gün borçlu olduklarını söylerler de, görev sürelerinin bitimine yakın süre içersinde mali durumlarını pek açıklamazlar. Bunun anlaşılır durumu vardır elbette... Aslında Belediye'nin mali durumu bir bakıma hizmet ettiği halkının mali portresinin aynasıdır aslında.. Halkın ekonomik kalkınmasını tamamlayamayan yerlerde belediyesinin de kalkınmışlığına rastlanamaz. Refah içerisinde Eğirdir’in sürdürülebilir bir ekonomik gücü fazlası ile vardır aslında. Ancak Eğirdir yıllarca bir kısır döngü içersinde nimetlerinden yararlanamadığı gibi bölgesinde son yıllarda kalkınmada atağa geçen komşularının çook gerisinde kalmıştır. Yaz aylarında biraz hareketlense de uzun kış aylarında tam bir garibanlığı yaşamaktadır. Eğirdir herhangi bir yer değildir... Hepimizin bunun farkında olması gerekir. Bir bölgenin kalkınmasında harekete geçireceği mekanizmaları, zamanında harekete geçirmediği takdirde bugün olduğu gibi çağın gerisinde kalmaya mahkum olur. İnsanları, esnafı, işçiyi, gençleri, yaşlıları kısaca herkes mutsuz bir hal içersinde olur. Gelir kaynakları artırılamayan bir toplumda yerel yönetimlerde bu kısıtlı kaynaklar içersinde kavrulmaya, başını kaldırmaya fırsat bulamaz. Halkın refah seviyesini yükseltmediğinizde konuşulacak konular ''çeşmeden akan su fiyatı''nın ötesine geçemez. Adeta su cenneti olan yerde çeşmelerden akan suyun fiyatı bile büyük mesele oluyorsa.. Bu orda yaşayan insanların aslında IZDIRABINI yansıtır.

            Dileğim odur ki; Eğirdirli, kaynaklarını harekete geçirmiş, gelirlerini artırmış, Başta ticaret olmak üzere eğitim ve diğer meselelerini halletmesi için EĞİRDİR’İN FARKINDALIĞINA varabilelim. Ortak akılla başta Eğirdir halkı olmak üzere tüm sivil toplum örgütleri, yerel ve kamu kurumları ile organize bir şekilde Eğirdir için çalışırsak... Altından kalkılamayacak sorunumuz kalmaz. Yeter ki bu inanca sahip olalım. Gördüğüm odur ki bu inanç yeterince EĞİRDİR’DE var...

            Saygı ve selamlarımla.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap