ÖZEL HÜKÜMLE PLAJLAR KAPANACAK MI?

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ÖZEL HÜKÜMLE PLAJLAR KAPANACAK MI?
Haberin Tarihi: 21.1.2014 09:57:00 - Okunma Sayısı:1687 defa okundu.

ÖZEL HÜKÜMLE PLAJLAR KAPANACAK MI?

Özel Hükümlerle plajların kapanması ve göle girmenin yasaklanması söz konusu değildir.

Fakat bu günkü durumlarıyla da;  göl kenarındaki “plaj” isimleriyle anılan Altınkum ve Beydere (Bedre-Bedire) Plajları, kullanım ve bakımsızlık nedeniyle plaj özelliğinde değildir. Plajlar piknik yeri değildir ve bu vb. çok amaçlarla kullanılmalıdır.

Plajların kullanım amaçları bellidir. Örneğin;  bir zamanlar Altın kum Plajına verilen Uluslararası bir değer olan Mavi Bayraklı Plajlar değerlendirmesinde, plajların nasıl olacağı ve nasıl kullanılacağı belirtilmiştir. Mavi Bayraklı plajlar turizmde de bir markadır.   Mavi Bayraklı plajlar her yıl birkaç kez kontrolü-denetlemesi yapılmaktadır. Plaj,  Mavi Bayrak koşullarını yerine getirmişse her yıl bayrağının,  plaja asılmasına karar verilen güvenli ve çok ciddi bir turizm-eğitim düzenlemesi olduğundan, yerli-yabancı turistler Mavi bayraklı plajlara kuşku duymadan –güvenle gelirler.

Plajın suyu da kumu da temiz olmalı… Bir zamanlar Altınkum Plajına verilen Uluslararası ödül MAVİ BAYRAK

Eğirdir deki Altınkum Plajına uzun süredir Mavi bayrak verilmemesinin nedeni plajın, mavi Bayraklı Plaj koşullarına göre kullanılmaması ve kirlilikten dolayıdır. Plaj ve çevresi koy özelliğinde olup,  koy; iki büyük mahallenin alt yapı eksikliği ve kirlilik yükünün etkisi altındadır, oysa koylar hassas davranılması gereken bir yerdir.

Son on yıldır, plajda kirlilikten kaynaklanan ve kullananları son derece rahatsız eden yosun (alg) kirliliği söz konusudur.

Alg patlaması bir biyolojik-kimyasal kirliliktir. Önlemi de her gün alglerin toplanması değildir.    Algleri oluşturan neden kirliliktir ve plajdaki kirlilik baskısı ortadan kaldırılmadıkça, koyda bilimsel yöntemlerle uygulan temizlikler ve plaj düzenlemesi yapılmadıkça;  her yıl olduğu gibi alg kirliliği giderek artacaktır. Bu tür alg patlaması görülen plajların kullanımı sakıncalı ve sağlıksızdır.

 

Alg sorunu bu yöntemlerle çözümlenmez…

Bedre- Bedire Plajı’ da yine koy özelliğine sahip plajlarımızdan olup, plaj amacına uygun olarak kullanılmamaktadır. Alt yapısı ve bakımı oldukça yetersizdir.

Özel hükümlerle göle girmenin yasaklanması söz konusu değildir. Daha önceki çıkarılan yönetmeliklerde olduğu gibi Özel hükümler de gölün kullanımı konusunda bir düzenleme getirmektedir. Eleştirdiğimiz konuların dışında Özel hükümler; gölün kullanımının planlamasında bir sistem önermektedir. İsteyen istediği gibi gölü kullanmamalıdır. Gölün korunmadan kullanımı ve keyfiyet gölün giderek   “biyolojik yok olmasına” neden olduğundan,  gölü koruma yasalarına uyulması-uygulanması gerekmektedir. Yarın çok geç olacaktır. Korumadan, kullanmamak kavranmalı-ilke edinilmeli, göle “doğru” bakılmalıdır

 

Gelecek yazı; Özel Hükümlere- Eleştiri/ Neden Yeterli değildir?

 

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap