KOYALIM MASAMIZA SÖĞÜŞLERİMİZİ

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,KOYALIM MASAMIZA SÖĞÜŞLERİMİZİ
Haberin Tarihi: 22.1.2014 10:52:00 - Okunma Sayısı:1368 defa okundu.

KOYALIM MASAMIZA SÖĞÜŞLERİMİZİ

 

            Geçenlerde Trakya’ya gidip gelen bir yakınım: “Biz küçük yerde yaşadığımızdan, göremiyoruz. Türkiye gerçekten çağ atlamış.” dedi. Önce güldüm. Çağ atlamaktan anladığımız aynı değil çünkü.

            “Çağ atlamak, bilimde ve teknikte bizden öndekileri yakalamaktır. Politika, hukuk, ekonomi, insan hakları alanında sorunları asgari duruma getirmektir. Sanatta söz sahibi olmaktır. Hem içeride, hem dışarıda diyalog ve barış üzere olmaktır. Vatanına sahip olabilmektir. Ülkenin en ücra köşesine kadar giren ithal ürünlerin egemenliğine fırsat tanımamaktır. Ülkeyi korumak için sünnetsizlerin füzelerine sığınmamaktır. 1930’lu yıllarda sıradan bir Hitler onbaşısının peşine takılarak Dünya’yı felakete sürükleyen ve diğer batılı emperyalistlerin birleşmesiyle 1945’te PES diyen, aradan çok geçmeden 1960’lı yıllarda Türk işçisini çalıştırmaya başlamış bir Alman olmaktır. 1945’te iki atom bombası yiyen, köprünü yapmış ve Marmaray’ını yapan, nükleer santralini yapacak olan Japon gibi çalışkan, dürüst, ilkeli olmaktır. Her karşı sese bozum olmamaktır. Sen kalkıyorsun çağ atlamışlıktan söz ediyorsun.”, dedim.

            Çağ atlama mı, atlatmama mı olduğuna karar veremediğim bir gerçekle yüz yüze gelelim istiyorum. Ülkemizdeki vergi mükelleflerinin 2013’te 2012 yılına ait gelir beyanlarına göre en çok kazanan 10 faaliyet grubu ile en az kazanan 10 faaliyet grubuna ilişkin tabloları görüyorsunuz.

            En çok kazananların azlarından dokuzuncu sıradaki “Bina İnşaat” grubunu ele alalım. 34672 mükellefin toplam vergi matrahı 113.215.664,00 TL’dir. Ortalama 32.608,00 TL olan yıllık gelirin 9.268,00 TL vergisi olduğu görülmektedir. Vergisi ödendikten sonra aylık ortalama kazanç 1.945,00 TL’dir.

            Şimdi bir soru: Bir daire kaç liradır? 100.000,00 TL diyorum. Çık, çık, çık… Tamam çıktık. Maliyeti ne kadar? Biraz da sen kafa yor muhterem kardeşim!

            En az kazananların birinci sırasında gösterilen “Lokantalar” grubunda 105.890 mükellefin toplam vergi matrahı 486.264.997,00 TL’dir. Ortalama 4.592,00 TL olan yıllık gelirin 934,00 TL vergisi olduğu görülmektedir. Vergisi ödendikten sonra aylık ortalama kazanç 304,00 TL’dir.

            Vah, vah, vah! Meğer benden daha züğürtmüş garibanlar. Asgari ücretin üçte birinden, yarısından daha az kazanarak nasıl geçinebildiklerini merak ettim.

            Çalışan kazanır. Dürüstlük dilimizden düşmez. Zenginlik, nedense saltanat gibidir. Sanki kırpılan, makaslanan haklar gibidir. Yaratan, kırpılanı, makaslananı hoş görecek sanmayın.

            Derler ki: “Zenginin malı, züğürdün çenesini yorar.” İşe bakın ki, züğürdün züğürtlüğü de züğürdün çenesini yoruyormuş. En iyisi, boş verin bunları. Denize nazır dairemizin balkonunda yakalım mangalımızı. Koyalım masamıza söğüşlerimizi. Keyfimize bakalım.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap