ÖZEL HÜKÜMLER EĞİRDİR GÖLÜ İÇİN YETERLİ DEĞİLDİR...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ÖZEL HÜKÜMLER EĞİRDİR GÖLÜ İÇİN YETERLİ DEĞİLDİR...
Haberin Tarihi: 28.1.2014 10:28:00 - Okunma Sayısı:1707 defa okundu.

ÖZEL HÜKÜMLER EĞİRDİR GÖLÜ İÇİN YETERLİ DEĞİLDİR...

 

            Özel hükümlere daha tasarı halindeyken yetersizliği konusunda açıklamalarda bulunmuş ve nedenlerini açıklamıştık. Özel Hükümlere Göre:

            1- Özel hükümlerde iyi tarım için “tavsiye” söz konusudur.  Eğirdir Gölü havzasında yapılan tarım mutlaka organik-iyi tarım olmadır. Çünkü sabredersek  organik-iyi tarım daha çok kazanç getirecektir. Tavsiyeli tarıma  çok büyük çoğunluk uymayacaktır ve  yaşananlar tarımda zorunluluğun gerekli olduğunu göstermektedir. Tavsiye "popülistliktir". Tarımda tavsiye kimyasal tarımı engellemez..

            Tarımda aşırı kimyasal kullanımının sonuçları günümüzde üzücü sonuçlar vermekte….

            2- Göl su kotunun 919 da tutulması göl kıyı alanın işgali demektir. Bu su seviyesinde gölün kıyısında “yeni rant alanları” oluşacaktır.

            3- Göl kıyısında  gerçek yapı ve oluşumuyla Ekolojik Köy, mavi-yeşil kuşak  oluşturulması çok önemlidir, fakat göl iyileştirmeden, sadece isim olarak Ekolojik Köy oluşturulması çok sakıncalıdır. İşgalin başka bir şeklidir.  Ekolojik Köyler doğanın koruyucularıdır. Ama gerçek “Ekolojik Köyler” kurulursa... (gelecek yazıda bahsedilecek).

            4- Gölün dip yapısının temizlenmesi,  gölün kirletilmesinin engellenmesi, göle ulaşan  su kaynaklarına arıtma sistemlerinin yapılması, göldeki doğal su akışını engelleyen yapıların kaldırılması, biyolojik çeşitlilik çalışmalarının gölün  doğal yapısına uygun şekilde  düzenlenerek, göl  MUTLAK KORUMA ALANI ilkelerine göre koruma altına alınıp, gerekirse  RAMSAR ALANI olmalıdır.

            Göl için sosyal-ekonomik kaygılardan daha çok, doğal- sağlıklı yaşam kaygılar öne çıkarılmalıdır. Çünkü  olmayan ekonomik kaygıları öne sürerek yasalar uygulanmazsa göl yok olacaktır… Çevresi de yaşanmaz olacaktır. Tarım da –turizm de, balıkçılık da kalmayacaktır gelecek kuşaklara… 

 Gölden yaşam ortamı olarak yararlanmak, geleceğe taşımak en büyük  kazanç ve sürekliliktir. Fakat gölden  hep ekonomik kazanç beklemek çok büyük hatadır ve yaşam alanlarının bu amaçla bozulmamasını isteyenler içinde çok büyük haksızlıktır. Dünden bu güne bu ekonomi bakışıyla göl,  doğal göl özelliğini kaybetmiştir...Yok olan doğal türler, kirlilik, koku, sinek,  ya ürünleri? Sağlıklı mı?

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap