HIYARIN ÖZÜ-HOCANIN OYUNU

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,HIYARIN ÖZÜ-HOCANIN OYUNU
Haberin Tarihi: 17.4.2014 10:10:00 - Okunma Sayısı:1515 defa okundu.

HIYARIN ÖZÜ-HOCANIN OYUNU

 

Konu: Fıkra

            Adamın biri adını değiştirmek için mahkemeye başvurmuş.

            -Oğlum adını değiştirmek için bize başvuruda bulunmuşsun.  Adını söyle?

            -Ahmet Hıyar, efendim!...

            -Haklısın, böyle isim olmaz!.. Değiştirelim!.. Yeni adın ne olsun?

            -Mehmet Hıyar!..

            Ana Konu: Bir kişinin özü ne ise kendisi de odur.

            Açıklama : Bir insanın karakteristik yapısını değiştirmeniz mümkün değildir. Siz istediğiniz kadar üzerine cila çekseniz de sonunda foyası ortaya çıkar; aslını gösterir. Ziya Paşa’nın söylediği gibi, “Zerdüşü (altından) palan vursan eşek yine eşektir.” Siz eşeği dilediğiniz kadar süsleyin ama o aslı olan eşeklikten vazgeçemez. Bir de okumuş olanlarla eşekliği birleştiren atasözümüz vardır. “ Okumak cehaleti alır, eşeklik baki kalır.”

            Sonuç: Sorgulama, araştırma, gördüklerinden ders çıkarma ve okuma  yolu ile gelişebilenler  “hıyarlıktan” ve eşeklikten” kendilerini kurtararak toplumda itibar sahibi olabilirler.

-------------     -------------

            Konu :  Sosyal bir olgu

            Dini kötüye kullanan biri kendini hoca diye tanıtmış ve derde düşenlerin dertlerine okuyup üfleme ile son vereceğini söylermiş. Hocanın yardımcısı evin geniş odasında konuk ettiği insanların ellerindeki alır ve onları daha önce kodlanmış,  “A”, “B”, “C” gibi bölümlerden oluşan yerlere oturturmuş. Köyünden bulgur getirenleri “A” bölümüne; yumurta getirenleri “B” bölümüne; yoğurt getirenleri  “C” bölümüne oturturmuş.

            Hoca da odaya girince , “Ahmet Efendi ne gerek vardı o kadar yoğurt getirmene!” deyince insanlar, “Nasıl bildi ya, bu hoca gerçekten derin hoca!..” diye oyuna gelerek bir fazla inanırlarmış. Hoca, bu yolla insanların saf duygularını sömürürmüş.

            Ana Konu: Sahtekârlık

            Açıklama : Toplumumuzun en hassas noktalarından biri inancımızdır. Okumayan, araştırmayan insanlarımız din konusunda kendilerine şırınga edilenlere inanmaktadır. Toplumumuzda her türlü konuda sahtekârlık yapılmaktadır. İnsanlarımız bilgi ve kültür sahibi olmalıdır. Yukardaki örnekte olduğu gibi halkımızın zayıf tarafını bilen din simsarları devreye girerek masum insanlarımızı aldatıp onların inançlarını sömürmektedirler.

            Sonuç : Konular hakkında ne denli bilgi sahibi olursak ne kadar aydınlanırsak o ölçüde kendimizi korumuş oluruz.

            Değerlendirme: Toplumumuzda bu tür insanların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Kişiler aynaya bakıp kendilerini değerlendirmeli ve toplum içindeki yerini iyi tayin etmelidir. Ayrıca bir konunun araştırmasını ve sorgulamasını yaptıktan sonra karar vermelidir.

            Bu yazımızda kimseyi hedef göstermedik ancak yarası olanların gocunmasını istedik.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap