"AKP" Mİ, "AK PARTİ" Mİ?

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,"AKP" Mİ, "AK PARTİ" Mİ?
Haberin Tarihi: 23.4.2014 17:46:00 - Okunma Sayısı:2176 defa okundu.

“AKP” Mİ, “AK PARTİ” Mİ?

2012’den beri Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kısaltma biçimi tartışma konusu oldu.

Partinin “AKP” ve “AK Parti” şeklindeki her iki kullanımı da toplumda kullanılıyor. İsteyen “AKP” isteyen “AK Parti” diyor; ikisi de Adalet ve Kalkınma Partisi’ni ifade eder.

“AK Parti”  kısaltması 2012 tarihindeki tüzük değişikliği ile kabul edilmiştir. Bu tüzükten önce “AK Parti” şeklinde bir kısaltma yoktu, “AKP” kısaltması vardı.

İçişleri Bakanlığı’na sunulan 2012 tüzüğünün “Genel Esaslar”  bölümünde,

Madde 1- Partinin adı Adalet ve Kalkınma Partisi’dir.

Madde 2-Partinin kısaltılmış adı “AK Parti” şeklindedir.

maddeleri yer alır.

Partinin “AK Parti” şeklindeki yeni kısaltması 2012 Tüzük Değişikliği’nden sonradır. Kısaltma, Türkçe “Kısaltmalar” konusuna göre “AKP” kısaltması doğru olanıdır.

Bir kez daha söylüyoruz, toplum her ikisini de kullanmaktadır ve kimseyi tercihi yönünden zan altında tutamayız. Yani sen niye “AKP” diyorsun, sen niye “AK Parti” diyorsun diye ayırmıyoruz. Bu, toplumun tercihidir.

Ancak bu noktada her iki kullanımdan hangisi Türkçeye uygundur? Bunu açalım. Öncelikle Türkçenin kurallı bir dil olduğunu unutmamalıyız. Özellikle yazı birliği şart. Herkes kafasına göre Türkçeyi şekillendiremez; yoksa yazı birliği ortadan kalkar; karışıklık başlar. Kısaltmalar da böyledir. Türkçede kısaltmaların çeşitleri vardır. Türk Dil Kurumu “Yazım(İmlâ) Kılavuzu” nun  “Kurum ve Kuruluş Adlarında Kısaltmalar” maddesine göre kurum ve kuruluşların kısaltmaları ilk harflerinin büyük yazımı ile olur. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni (TBMM) şeklinde kısaltır ve bu harflerle meclisi ifade ederiz. Ayrıca, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi gibi kuruluşların kısaltmalarını ilk harflerini yan yana getirdiğimizde “TEDAŞ” biçiminde kelime halinde okur ve kuruluşu ifade ederiz.

Yukarıdaki bu iki örnekten yola çıkıldığında Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kısaltması, ilk harflerinin büyük yazımı ile “AKP” şeklindedir. Bu, Türkçeye uygun kısaltmadır. “AK Parti” şeklindeki kısaltma ise, kimse kusura bakmasın, Türkçeye uygun bir kısaltma değildir. Bu kısaltmada “AK” şeklinde bir kelime karşımıza çıkıyor ki eğer bu “Adalet ve Kalkınma” kelimelerinin kısaltması ise ardından gelen “Parti” kelimesinin de kısaltması olan “P” harfinin yazılması gerekir. Yoksa bir kurum veya kuruluşun kelimelerinin bir kısmını kısalt diğer kısmını kısaltma, şeklinde bir kısaltma olmaz. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kısaltmasını “AK Parti” şeklinde yaparsanız partinin adını “Adalet ve Kalkınma” kavramından uzaklaştırıp “AK” kelimesi ile partiye “ beyaz, temiz, saf” anlamını yüklemiş olursunuz ki anladığımız kadarıyla partinin adını bu adla özleştirmek isteği var. O zaman da partinin adı “Adalet ve Kalkınma Partisi” mi yoksa temiz beyaz bir parti anlamını içeren “AK Parti mi?” ikilemine düşeriz ki bir partinin tek bir anlamı olur iki ayrı anlamı olmaz. 

Bu yüzden ben yazılarımda ve söylemlerimde adı geçen partinin Türkçeye uygun olan “AKP” biçimini kullanıyorum. Dolayısıyla ben bazılarınca “AK Parti” şeklindeki söyleyişlerine nasıl tercih olarak görüyorsam onlar da benim Türkçeye uygun olan kullanışıma saygı duymalıdır.

Yeri gelmişken, daha önce uyarmıştım ve AKP merkezine de başvurmuştum, bir kez daha uyarmada bulunmak istiyorum. Dikkat edilirse AKP’nin afişlerinde, broşürlerinde, “Herşey Türkiye için” şeklinde bir kullanım vardır. Buradaki “her şey” bitişik değil görüldüğü gibi ayrı yazılmalıdır. “Her” kelimesi ihtimal anlamını içeren ihtimal zarfı olan “herhalde” ile kişi çokluğunu anlatan belgisiz zamir olan “herkes” kavramlarında bitişik yazılır. “Her gün”, “her durumda”, “her zaman” gibi kullanımlarda ayrı yazılır.

Dilimizi doğru kullanmaya özen gösterelim.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap