EĞİRDİR ESKİ EVİ AÇILDI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR ESKİ EVİ AÇILDI
Haberin Tarihi: 15.5.2014 08:42:00 - Okunma Sayısı:1606 defa okundu.

EĞİRDİR ESKİ EVİ AÇILDI

 

            Beş yıldan beri etkinlikten mahrum kalan Eğirdir Eski Evi ilk kez 13 Mayıs 2014 Salı günü saat 20.00’de Eğirdirlilerin hizmetine açıldı.

            Eğirdir Kent İnisiyatifi’nin gerçekleştirdiği bu ilk etkinlik Eğirdir’in kent kimliğini bulması ile ilgiliydi.

            Gerçekte Eğirdir doğa güzelliğinin yanı sıra kendini kimlik olarak kanıtlamış bir kent mi? Bir kentin bir yörenin tarihi dokusu, görsel çevre ekolojisine sahip oluşu, sosyal yaşantısı veya sosyo ekonomik - sosyo kültürel durumu o kente kimlik kazandırabilir mi? İnsanın yaşadığı ve kendine bir barınma ve yaşam alanı bulduğu yörenin sadece harita üzerinde yer alması o yöre insanının yaşamını ne denli temsil eder?

            Eğirdir Gölü, Eğirdir’in kentsel kimliğini oluşturur mu? Bir diğer söyleyişle Eğirdir Gölü bir tek Eğirdir’e mi ait? Gölün çevresini saran seksen bir yerleşim alanının gölde hakkı yok mu?

            Eğirdir kendi yaşam alanı içinde ürettikleri ile ad yapmayacak mı? Türkiye’nin ürettiği üç milyonun üstündeki elma üretiminin 600.000 bin tonunu üreten Isparta ilinin yarısına yakınını veren Eğirdir, elmanın neresinde? Elma bir marka olarak Eğirdir’i Türkiye’de ve dünyada tanıtıyor mu? Eğirdir, elmasıyla İspanya’nın “Domates Festivali” kadar dünya yazılı ve görsel basınında yer alabiliyor mu?

            Eğirdir’i tarihi dokusuyla tarih atlası içindeki yerine kavuşturabilmiş miyiz? Hızır Bey Camisi’nin dünyada eşi olmayan kemerli minaresini ne kadar tanıtmışız? Daha doğrusu Türkiye’de kaç kişi Eğirdir’i kemerli minaresi ile tanıyor ki bu yönüyle dünyaya açılımdan söz edelim.

            Kısaca Şile, Şile bezi ile,  Safranbolu evleriyle bir marka olmuşken Eğirdir hangi yönü hangi ürünü ile marka olmuş?

            Bütün bunlarla Eğirdir kimliğini bulmuş, bir ada sahip olmuş bir ilçe midir? En önemlisi Eğirdir insanı, yukarda çizilen ve bir ad, bir ünvan aramaya çalışan, kendine nüfus cüzdanı çıkarıp kimlik sahibi olmaya çalışan Eğirdir’in neresinde? Eğirdir inansının bu konulatrdaki bilinç düzeyi hangi noktada? Bürokrat, aydın ve Eğirdir insanından oluşan üçlü ayak kuralabilmiş mi?

            İşte bütün bu konuların sohbet içinde tartışıldığı Eğirdir ev arenasında emeği geçen Eğirdir Kent İnisiyatifi temsilcileri Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Çetin Meydan Bey, SDÜ Erasmus Koordinatörü Hande Özdamar Tığlı ve Mimar Ali Sinan bize yol gösterdiler.

            Genç ve çağdaş beyinlerin Eğirdir’de olması Eğirdir’in ayrı bir kazancı olarak değerlendirilmesinde çok büyük yarar var.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap