BATAKLIKTAN FİDANLIĞA, FİDANLIKTAN ELMA ORMANINA.. 5

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,BATAKLIKTAN FİDANLIĞA, FİDANLIKTAN ELMA ORMANINA.. 5
Haberin Tarihi: 19.5.2014 10:29:00 - Okunma Sayısı:1861 defa okundu.

BATAKLIKTAN FİDANLIĞA, FİDANLIKTAN ELMA ORMANINA..

 

“ENSTİTÜ” NÜN SON MÜDÜRÜ, “İSTASYON”UN İLK MÜDÜRÜ,

KASIMLAR’IN YİĞİT EVLADI ENVER MURAT DOLUNAY DÖNEMİNİN “MARİM”İ…

 

            - 95’ – 2014 ARASININ BOĞAZOVASI VE 19 YILLIK HİZMETİN ÖYKÜSÜ…

            - HAYALİMİZDEKİ SENARYOLAR GÜN YÜZÜNE ÇIKTI…

            - EĞİRDİR ZİRAAT MESLEK LİSESİNİN BURDUR TEFENNİ’ YE TAŞINMASI…

            - MÜHENDİS SAYISINI;  25 KİŞİDEN, 2012’ DE NASIL 45’ E ÇIKARDIM?!!!

            - 2003’ TE; DOKTORASI OLAN MÜHENDİS YOK İKEN, 2012’ DE NASIL OLUYOR DA, 10 MÜHENDİS DOKTORASINI BİTİRİYORDU?... BURASI; BİR ÜNİVERSİTEYDİ!!!

            - “…KARALEKE” YE DAYANIKLI ELMA ÇEŞİDİ, ATEŞ YANIKLIĞINA DAYANIKLI ARMUT, KENDİNE VERİMLİ KİRAZ ÇEŞİDİ NASIL GELİŞTİRİLDİ?!!!

            - 37 ÇEŞİT VE 7 KLON ANACINDA TESCİL İŞLEMLERİ TAMAMLANARAK,ÜRETİCİLERİN KULLANIMINA SUNULDU… FİDANCILARA, MATERYAL TEMİNİNE OLANAK SAĞLANDI…

            - ARAŞTIRMA, LABORATUARSIZ OLMAZDI!!! YAPRAK VE TOPRAK ANALİZ LABORATUARINDAN, DOKU KÜLTÜRÜ LABORATUARINA UZANAN TARIMSAL DEVRİMİN AYAK SESLERİ, TÜM BOĞAZOVA’YA, ORADAN BÖLGEYE VE ORADAN DA TÜM ÜLKEYE YAYILIYORDU…

            - …VE İLK KEZ, TARIMSAL LİTERATÜRE; “BAHÇE GÜNÜ” GİRİYORDU VE BUNU EĞİRDİR BAAŞARIYORDU…

            …VE 2005’ TE KAPATILMAYLA KARŞI KARŞIYA GELEN KURUM, NASIL KAPATILMAKTAN KURTARILDI?...EĞİRDİR’ Lİ SİYASİLER VE HALK, BUNU NASIL BAŞARDI?!!!

 

KASIMLAR’IN YİĞİT EVLADI ENVER MURAT DOLUNAY; ŞUNA İNANIYORUM Kİ, KONUŞMASINI BİR SOLUKTA OKUYACAKSINIZ… FAZLA SÖZE GEREK YOK. HAYDİ BAŞLAYALIM O ZAMAN:

            Enver Murat Dolunay: “Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün son müdürü ve Meyvecilik Araştırma İstasyonu’nun ilk müdürü olduğumu belirterek sözlerime başlıyorum. 2003 yılı Eylül ayından 2012 yılı eylül ayına kadar 9 yıl bu kuruluşta müdür olarak görev yaptım. Bu kuruluşta farklı görevlerde toplamda 19 yıldır hizmet etmekteyim. (1995–2014 arası)

            Öncelikle böyle bir toplantının tertiplenmesinden ve önceki müdürlerle bir arada olmaktan bilhassa Müsteşar yardımcısı büyüğümüz Ali Kemal Bedestenci ile tanışmaktan son derece mutlu oldum. Hayalimizde her zaman buranın kuruluşu ile ilgili buna benzer senaryolar vardı. Ama bunları bizzat yaşayan ve emeği olan birinden fidanlığın kuruluşunu dinlemek bizleri oldukça memnun etti. Değerli büyümüze kuruluşunda ve daha sonraki yıllardaki emeklerine çok teşekkür ediyorum.
 

            İlk olarak bu kuruluşa 1980 yılında Ziraat Meslek Lisesinde okumak için geldim. 1981 de okulun Burdur Tefenni’ye taşınması ile Eğirdir’de 1 yıl süren eğitimime Tefenni’de devam ettim. 1995 yılından itibaren mühendis olarak Sakarya mısır araştırma enstitüsünden buraya araştırmacı olarak atandım. Kendi memleketimde hizmet etme şansını yakaladım. Elma konusunda araştırma çalışmaları yaptım. Bölüm başkanlığı, şef müdür yardımcılığı gibi görevlerde bulundum. Kısacası nerde bir eksik varsa oraya yetişmeye çalıştım. 2003 yılı eylül ayından itibaren Enstitü müdürü olarak atandım.

            Müdürlüğüm boyunca eleman eksikliklerini çözmeye çalıştım. Bilhassa mühendis sayısını artırmaya ve bunların niteliklerini geliştirmeye çalıştım. 25 kişi ile başladığım Mühendis sayısını 2012 yılı sonuna doğru 45’e çıkardım. Ayrıca kariyer bakımında 2003’de doktorası olan mühendis yok iken 2012’de 10 kişi doktorasını bitirdi. Çalışma konularında da ılıman iklim meyveleri (elma, armut, kiraz, vişne, ceviz, şeftali, badem, kayısı gibi) anaç ve çeşit denemeleri dışında bu meyvelerde ıslah çalışmalarına başlandı. Bilhassa karalekeye dayanıklı elma çeşidi, ateş yanıklığına dayanıklı armut çeşidi ve kedine verimli kiraz çeşidi geliştirme konusunda önemli mesafeler alındı. Bizden sonraki idareci arkadaşlara bunları sonuçlandırmak nasip olacaktır. 

            29 elma, 2 şeftali, 2 armut, 2 kiraz, 1 muşmula ve 1 erik çeşidi olmak üzere 37 çeşit ve 7 klon anacında tescil işlemleri tamamlanıp fidancılara bu çeşitlerden materyal teminine imkan sağlanmıştır. Davraz kirazının seleksiyon yoluyla ıslahı sonucunda tescili sağlanmış ülkemiz üreticilerinin kullanımına sunulmuştur.

            Araştırma laboratuarsız olmaz düşüncesi ile laboratuar imkanları geliştirilmiş ilk olarak yaprak toprak analiz laboratuarı kurulmuş daha sonrada; bitki sağlığı (Entomoloji ve fitopatoloji) , histoloji, tıbbi ve aromatik bitkiler, hasat sonrası fizyolojisi ve doku kültürü laboratuarları kurulmuştur. 1985 de Yurtkur’a kiraya verilen bina 2003’de geri alınmış tadilattan sonra araştırmacı arkadaşların kullanımına sunulmuştur. Bina ihtiyacı kısmen giderilmiştir. 2004 yılında meyvecilikte yeni uygulamaların tanıtıldığı Burdur, Isparta ve Afyonkarahisar illerinden 1000 civarında üreticinin katıldığı Tarım il müdürlüğü ile birlikte BAHÇE GÜNÜ düzenlenmiştir.

            Karşılaştığım zorluklar olarak arazi talepleri her zaman oldu ama 2005 yılında başka bir kuruma bağlanma veya kapanma ile karşılaştık. Bunu eğirdirli siyasilerimizin, halkın yardımıyla aştık. Büyük ölçüde bir araştırmada olması gereken alt yapının oluşturulması elbirliği ile sağlanmış kalan eksiklerin bizden sonraki idarecilerin tamamlayacağına inancımız tamdır.”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap