ÖZELLEŞTİRME-GÜZELLEŞTİRME= CEBELLEZİLEŞTİRME

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ÖZELLEŞTİRME-GÜZELLEŞTİRME= CEBELLEZİLEŞTİRME
Haberin Tarihi: 30.5.2014 10:55:00 - Okunma Sayısı:1635 defa okundu.

ÖZELLEŞTİRME-GÜZELLEŞTİRME= CEBELLEZİLEŞTİRME

 

            Eski bir maliyeci arkadaşım, böyle tarif ederdi, güçlü devlet işletmelerinin satılmasını. Şimdi yurt dışında; uzun zaman geçti, haberleşmemiz bile kesildi.

            Özelleştirmeden devlet işletmelerini ucuz bedellerle satın alanlar; kolayca zenginleştiler. Onlara satılan devlet kurumları ve malları bedavaya yakın gitti. uyduruk  ihalelerde, beklenen fiyatlara ulaşılamadı. Devlet ve millet malları yandaşlara hediye edilmiş gibi oldu.. Vurgunlardan yararlananlar; o devlet mallarını satarak kendilerini zengin edenleri; elbette eli boş çıkarmamışlardır. Satanların cepleri de boş kalmamıştır. Havuza kim çok para koyduysa; vurgunu o kadar büyük oluyor!  Özelleştirme aleyhine ve onun zararlarını anlatan birçok yazılara ve örneklere rağmen, bu yoldan vazgeçilmemesi; neyin işareti olabilir?

            Birçok devlet işletmesinin; hatta iyi gelir getirenlerin ve dünya çapında yıldızlaşanların bile satılması; ülkemize yararlı sonuçlar getirmedi. Zararlı oldu! Böyle olduğunun son ispatı, Soma kömür işletmesindeki yüzlerce vatandaşımızın yaşamını kaybettiği patlamadır. Televizyonda ve diğer haber kaynaklarında dinleyip görüyoruz:                                                            *Özel teşebbüsün amacı kazanç elde etmek olduğu için; çalışanların yaşamını korumak üzere alınacak önlemlerde çok cılız, ölçülü ve hasis davranabiliyorlar.                                                                       *Koruma önlemleri için, devlet kadar titiz davranan patronlar da belki vardır. Fakat bir kısmı; kısa yoldan zenginleşmek için, çalışanların sağlık ve yaşamına önem vermiyor. Soma madenindeki cinayete benzeyen katliam ise; büsbütün felaket!

            Satılan devlet işletmelerinin bedeli, eksiksiz olarak hazineye aktarılsa bile; orada meydana getirdiği parasal genişlik ve rahatlık; bürokrasinin ve yetkililerin savurganlığına kaynak teşkil etmekte!  Özelleştirme politikası yanlıştır. Yeterli ders çıkarmış olmamız gerekiyor. Artık özelleştirme yapılmasın! İlle de satacaklarsa; "Alıcıdan iyi işletip büyüteceğine" dair, sağlam garantiler, kefiller ve depozitolar alınsın! İyi işletilip büyütülmeyenler, geri alınsın.                                                                                                                                                      Şimdilerde başka bir vurgun şekli keşfedildi... Hepsi İstanbul'a yapılacak çılgın projelerin ihalesinde devletin zararına; çok yanlış bir adım atmaya hazırlanıyorlar...   *Boğaza üçüncü köprü,,, *İstanbul'a üçüncü hava limanı ve *Marmara denizine tüp geçit yapmak için; çok milyar dolarlık devlet ihaleleri hazır... Yüzlerce milyar dolarlık ihaleler; "Milletin a...a koyacağız diyen, yandaş müteahhitlere verilecek!  İşin içinden çıkamazlarsa, hiç zarar etmeyecekler. Sonsuz devlet garantisi verilecek! Ne kadar borçlansa; devlet ödeyecek! Ballı kaymak, devletin ve halkın hazinesinden bedava! Borçları halkın sırtına!  Madem sonunda zararlar ve yükler devletimize yüklenecek. O pahalı işleri devlet yapsın! Devletin mükemmel makineleri, en iyi mühendisleri, tecrübeli kalfaları ve uzmanlaşmış işçileri çok! Hem daha ucuza mal eder; hem de malzemeden çalınmayacağı için; sağlamlığı garanti altına almış olur. Ne yazık ki; satılan devlet işletmelerinin hepsini yeniden kurmaya imkan yok artık! Satılanlar gitti-gider!

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap