Gümül-Gün-Göl sineklerinden kurtulmak mümkün mü? -1-

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Gümül-Gün-Göl sineklerinden kurtulmak mümkün mü?  -1-
Haberin Tarihi: 14.6.2013 10:57:00 - Okunma Sayısı:3042 defa okundu.

Gümül-Gün-Göl sineklerinden kurtulmak mümkün mü?  -1-

 

            Göl sinekleriyle mücadelede başarılı olmada; Neyle? Nasıl? mücadele edileceğinin bilinmesi gereklidir. Çok sayıda sinek türü vardır. Mücadelede  bilimsel yöntemleri görmezden gelerek işin kolayına kaçmaktan kaçınılmalıdır.

   Birçok yerde sinekle mücadelelerde yerel yönetimler 10-15 yıl, çocukların arkasından şenlik havasında koştukları “mazotlama”  ile oluşan dumanlama yöntemine başvurdular.  Bu tür mücadele yöntemi başarılı olmadı.  Sadece alışkanlık gelişti, akşamları bilinen saatlerde ilaçlama yapılmadığında şikâyet eder olundu,  ilaçlama yılın altı ayı adeta vazgeçilmezimiz oldu. İlaçlama aracı geçerken insanlar evlerinin camlarını açmaktaydı,  mazot dumanının evin içersin de de etkili olsun diye… Halbuki bu sağlıklı olmayan, boşa para harcanan, çevreyi kirleten bir yöntemdir. Bunun sadece psikolojik etkisi vardır.

            Mazotlama yıllarca yapıldı, etkili olmayınca; bu kez sokak aralarında her akşam böcek-sinek öldürücü kimyasalların püskürtüldüğü mücadele yöntemine geçildi. Bu yöntem insanlar ve diğer canlılar için sorunlar oluşturan bir yöntemdir ve insanlar üzerindeki istenmeyen-olumsuz etkilerinin de olduğu bilinmektedir.

            Göl sinekleriyle mücadelenin bu basit ve zararlı yöntemlerle çözülemeyeceği görülmüştür. Sinekler artık sadece akşamları değil, gündüzleri  de yüzlercesi  kümeler oluşturarak uçmakta. Çözüm konusunda yıllardır önerilerde bulunduk.  Sineklerin görüldüğü- uçmaya başladıkları gün, onların yaşamlarının son günleridir. Mücadelede sineklerin son günleri olan uçmaya başladıkları ve ışığa yöneldiklerinde onları ilaçlamayla yok etmede çözüm aramak, “benim… senin zamanında…”  suçlu aramak,  “şunu yaptık…. bunu yaptık…” savunmalarını geliştirmenin yerine, işin kolayına kaçmadan, çözümün doğrusunu yerine getirmek gerekir. Neler yapılmalı…

devam edecek…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap