E.K.T. BEYİN -5-

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,E.K.T. BEYİN -5-
Haberin Tarihi: 3.6.2014 10:45:00 - Okunma Sayısı:1470 defa okundu.

1. BÖLÜM

            MİKROİŞLEMCİ

            1980 yılına doğru ilk I8086 ve M6800 mikroişlemciler piyasaya çıkmıştır. Mikroişlemciler, bilgisayarın ana yapısıdır. Mikroişlemci; çevre birimi harici denetim birimi, bellek, yazmaç(tampon bellek)’lerden oluşan ve makine programlama dili ile çalışan entegre devredir. Mikroişlemci’ye yan birimler (sabit disk, yazıcı, klavye) ekleyerek bilgisayara dönüştürebilirsiniz.

            Bu mikroişlemciler, 40 milyon transistör içerir. 1980’lerden sonra 250-400 milyon transistör içeren entegre devreler yapılmıştır. Temel mantık aynıdır. Bellek ve denetim birimi veri yolları ve adres yolları artmıştır. Dolayısıyla daha çok işlem yapılabilir hale gelmiştir.

            Mikroişlemci entegre devrelerin ya da yongaların işlemi ikili sayı sistemine dayanır. ‘var’ ya da ‘yok’ yani ‘1’ ve ‘0’lar. Mantık da temel itibari ile ikili sayı sistemine dayanır. Bugün hava nasıl? Sorusuna verilen yanıt sıcak ya da soğuk olabilir. Sıcak ise ‘1’, soğuk ise ‘0’ değeri verilebilir. Eğer hava sıcaksa bahçeye çıkılabilir. Değilse evde kitap okunacak olabilir. Bu şekilde bir mantık yapısı ile karar verilebilir. İkili sayı sistemine karar vermeyi sağlayacak ‘VE’ ‘YA DA’, ‘DEĞİL’ işleçleri eklenirse mantık sisteminin yapısı kurulmuş olur. Karar süreçleri iki koşulun gerçekleşmesi yada birinin gerçekleşip diğerinin gerçekleşmemesi temeline dayanır. Milattan önce yaşamış olan Aristo mantığıdır. Bu yapıyı elektronik olarak nasıl gerçekleştirebiliriz diye sorduğumuzda ‘AKIM VAR’,’AKIM YOK’şeklindedir. 2 adet yan yana ikili sayı dört koşul oluşturur. 2*2= 4. İki transistörlü bir devre kurulursa yani iki girişi ve tek çıkışı olacaktır.  İki girişte akım olabilir yada ikisinde olmayabilir o zaman bu devre ‘AND’ ‘VE’ gibi davranmıştır. İki girişten birinde akım vardır ya da yoktur o zaman bu devre ‘OR’ ‘YA DA’ gibi davranır. Bu sistemi kullanarak bir karar süreci oluşturabiliriz.

            Temel elektronik bileşenler (mantık yapıları) bir araya getirilerek bir denetim birimi CPU (CENTRAL PROCESSİNG UNİT) yapılabilir. Denetim birimine girişler yan birimden (klavye ve tampon bellek) çıkışlar yan birime ekran ya bellek olabilir. Yapılacak işlem çoksa adres ve veri yolu sayısı önemlidir. İkili sayı sistemi ile bir kodlama oluşturulmalıdır. Sekiz adet ikili sayı ile bir kod örneğin ASC 11 (American Standart Code) ile 256 adet bellek hücresine ulaşılabilir. Kod sistemleri için bir makine dili oluşturulabilir. Mikroişlemcilerin işletim sisteminin esasıdır.

            devam edecek

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap