TARSU

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,TARSU
Haberin Tarihi: 21.6.2013 11:35:00 - Okunma Sayısı:1448 defa okundu.

TARSU

 

GİRİŞ

            Eğirdir ilçesi, Eğirdir Gölü kenar şeridine kurulmuş gerçek bir inci gibidir. 20 kilometreye yakın bir kıyı şeridine yerleşen Eğirdir’in her mahallesi göle, denizlerde görülen fiyortlar halinde yerleşmiştir. Bu yüzden mahalle ve evler göl kenarındadır.

            Şehir merkezinden göle doğru uzanan Can ve Yeşilada, ilçeye ayrı bir güzellik katar. Aslında güzellik Eğirdir’in her yanındadır. İlçenin en yeni yerleşim bölgelerinden biri olan Altınkum semtinden Konya yolu üzerinde bulunan Köprübaşı’na kadar giden yol, kıyı şeridi boyunca yer alır.

            Köprübaşı’ndan sonra güneye dönüldüğünde geniş bir ormana girersiniz ki burası Eğirdir ekonomisinin can damarlarından biri olan Boğazova elma ormanıdır.

            Eğirdir tarihi yönüyle çok eskidir. Yukarıda sözünü ettiğimiz Boğazova, elma ormanı olmazdan önce geniş bir bataklık alandır. Şenol  Göka’nın araştırmalarında Boğazova bataklığı bir iç denizden geriye kalandır. Yine Şenol Göka’nın anlattığına göre Faslı Seyyah İbn-i Batuta’nın  Anadolu gezisinde yolu Eğirdir’e düşer. Seyyahın anlatımı şöyle:

            “Eğirdir kalabalık, pek bakımlı çarşıları olan, çevresi bağ, bahçe ve bostanlarla donatılmış büyük bir şehirdir. Yanı başında tatlı sulu bir göl bulunmakta ve bu gölde dolaşan gemilerle iki günde Akşehir, Beyşehir’le öteki köy ve kasabalara gitmek mümkün olmaktadır.”

            Buradan da anlaşılıyor ki Eğirdir, Beyşehir ve Akşehir gölleri zamanında bir tümdü ve iç deniz durumundaydı. Zaman içinde bu iç deniz üç göle bölünmüş. Bu yüzden sözünü ettiğimiz Boğazova, yıllar öncesinde göl sularının başıboş bir şekilde akmasından dolayı tam bir bataklıktır.

Ancak 1950 yılına gelindiğinde her şey geride kalır ve bataklık yeni anlayışlara yelken açar. Çünkü, su akar Türk bakar, sözünün geçersizliği

            Kovada Elektrik Santrali’nin 1960’ta kurulması ile gerçekleşir.

            Meseyin Kayası, Pınar Pazarı ve çevresinde bulunan üzüm bağlarının dışında başka bir şey üretmeyen Bağlar bölgesi, Kovada Elektrik Santrali’ne gidecek su için açılan kanal sayesinde bataklıktan kurtuldu . Bu bataklık ilerde Eğirdir’in can damarı elmacılığın temelini oluşturacak ve Eğirdir ekonomisi tarihinde görülmedik şekilde büyüyecek ve yazımıza konu olan TARSU şirketi sonuçlardan biri olarak karşımıza çıkacaktır.

Kılkırdoğlu Mustafa Kurtay’ın önderliğinde ve Ziraat Teknisyeni Halil Üstün’ün desteği ile Kurtay’ın bahçesine dikilen elma ağacı ile başlayan Eğirdir elmacılığı, Halil Üstün’ün üstün gayretleri ile bugünkü seviyesine gelmiştir.

            devam edecek

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap