Tarım İl Müdürlüğü 2013 Yılı Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Tarım İl Müdürlüğü 2013 Yılı Değerlendirme Toplantısı Yapıldı
Haberin Tarihi: 5.9.2014 10:52:00 - Okunma Sayısı:2293 defa okundu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün 2013 yılı faaliyetlerinin değerlendirildiği genel değerlendirme toplantısı Vali Yardımcısı Tahir DEMİR’in Başkanlığında yapıldı.

Tarım İl Müdürlüğü 2013 Yılı Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

 

            Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün 2013 yılı faaliyetlerinin değerlendirildiği genel değerlendirme toplantısı Vali Yardımcısı Tahir DEMİR’in Başkanlığında yapıldı. Toplantıya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü, Şube Müdürleri, İlçe Tarım Müdürleri ve İlimizin Ziraat odaları Başkanları katıldı. İl Müdürlüğümüzün geçtiğimiz dönemde çalışmaları değerlendirildi.                                                          Isparta için önümüzdeki dönemde yapılması gereken çalışmaların istişaresi yapıldı. İlimizin tarımsal potansiyeli masaya yatırıldığı toplantıda İlimizde Ziraat Odaları İle İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün uyumlu çalıştığı ve bu uyumun önemli olduğu tespit edildi.

            İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cenk ŞÖLEN Konuşmalarında; İlimizde Ziraat odaları ile birlikte uyumlu bir şekilde çalışıldığını bunun çok önemli olduğunu belirtti. Ziraat odaları ile birlikte çok çalışarak ortaya çıkartılacak sinerjinin Isparta’da ciddi gelişmelere vesile olacağını ifade eden ŞÖLEN, “Isparta tarımını geliştirmek bizim sorumluluğumuzda İl-İlçe Müdürlükleri; çeşitli faaliyetlerle, projelerle tarla günleriyle, tarıma yön veriyor. Müdürlüğümüz geçtiğimiz dönemde bölgesel, ulusal fuar ve organizasyonlarda Isparta’nın yetiştirdiği ürünlerin tanıtım çalışmalarını yapmıştır. Bakanlığımızın iş yoğunluğunun oldukça fazladır. İl Müdürlüğümüz bünyesinde yeni şubeler kurulmaktadır. Dünyada ve ülkemizde gıda fiyatlarının önümüzdeki süreçte yükselecek olması tarıma ciddi kazançlar sunmakta, üreticilerin bunu fırsata dönüştürmesi gerekmektedir” dedi.

            ŞÖLEN, İlimizin elma, kiraz, kayısı, gül yağı, soğuk hava deposu, kerevit, tatlı su levregi, sertifikalı meyve fidanı ve klon anaç üretiminde ülkemizde söz sahibi olduğu bu alanlarda gelişmeye açık olduğumuzu, önümüzdeki dönemde Isparta’da Çilek, Deveci Armudu ve Elma üzerinde durulması gerektiğini, bunların yanında Aksu’da organik tarım, Şarkikaraağaç ilçesinde çilek yetiştiriciliğinin yerleşmesi konularının üzerinde durulduğunu belirtti. Sebze konusunda, 2 ay içinde Deregümü köyünde düzenlenecek bir tarla gününde yapılan çalışmaların üreticilerle paylaşılması gerektiğini dile getiren Şölen, çilekte de bir çalıştay düzenlenebileceğini belirtti. ŞÖLEN, üreticilerimizin genel sorunlarından bahsederek konuşmasını tamamladı.

            Vali Yardımcısı Tahir DEMİR ise konuşmalarında; Isparta’nın ikliminin ve konumunun modern tarımı kolaylaştırdığını ve özel kıldığını söyledi. Isparta’da en önemli sorunun liderlik sorunu olduğunu dile getiren DEMİR, “ziraat odaları kurumlarla liderliği pekiştirebilirse, Isparta tarımına ciddi katkılar sağlayabilir.  Ziraat odaları liderlik konusunda daha atak olmalı ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmeleri ve iyi uygulamaları takip ederek Isparta’ya aktarmalı. Ziraat odaları başlangıçtan günümüze neler yapabildiğimizin muhasebesini yaparken bundan sonra neler yapılması gerektiğinin planlarını yapmalı. Ziraat odaları enerjilerini üretime pazarlamaya dönük çözümler arayıp, gelişme eksenli çalışmalarda harcamaları gerekiyor. Isparta’da kaliteli ürün üretilmekte, ama büyük pazarlara hitap edecek kadar yeterli olmaması dezavantaj olmaktadır.” dedi. DEMİR, Arazi toplulaştırma, kaynaklarımızı yerinde kullanma, DSİ’nin çalışmalarının (gölet vb) önemli olduğunu bunun yanında, işletmelerin küçük olması ve gelenekçi olması en büyük sorunlarımızdan olduğunu söyledi. Vali Yardımcısı Demir “Güçlü olduğumuz alanlar da çalışılmalı. Kiraz, kayısı, gül, lavanta ürün yelpazesi tespit edilip çalışılmalı, Türkiye kendi kendine yetmesinin yanında büyük bir potansiyele sahip. Bu potansiyeli üreterek pazarlayarak değerlendirmek lazım” diyerek konuşmalarını tamamladı.

            Ziraat Odası başkanları ise böyle bir değerlendirme toplantısı faydalı olduğunu, Kurumlarımızla uyumlu bir şekilde çalıştıklarını ve bundan memnun olduklarını ifade ettiler. Kurumlarla mesaj sistemi aracılığıyla üye çiftçilerle haberleştiklerini, Şarkikaraağaç’ta çilek, Eğirdir’de armut ve mantar, Senirkent’te barbunya üzerine çalıştıklarını söylediler ve İlimizin şu an en büyük sorununun domuz sorunu olduğu, bunun yanında don sigortasında tespitlerde gecikmeler yaşanabildiğini, kirazda çatlama gibi sorunlarının olduğunu ifade ettiler.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap