TARSU -3-

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,TARSU -3-
Haberin Tarihi: 28.6.2013 11:08:00 - Okunma Sayısı:1501 defa okundu.

TARSU -3-

-3-

EĞİRDİR’DE İLK SOĞUK HAVA DEPOSU

            Çözüm bulundu; Eğirdir’e soğuk hava deposu yapmak. Depoyu kim yapacak? Bunu başaracak kim var? Kimse yok!.. Eğirdirlinin çoğu henüz soğuk hava deposunu bilmiyor. İş, belediyeye düşüyor. Çeşitli girişimlerden sonra Eğirdir belediyesi üreticiyi korumak için 2000 tonluk soğuk hava deposu yapmaya karar verdi.

            Bu konuda 1918 doğumlu deneğimiz Cahit Gürdal şunları söylüyor.

            “Köprübaşı bataklığı kuruduktan sonra Koca Reis İbrahim Gencay, Köprübaşı’ndaki arazinin yüz on dönümlük bölümünü1965’te elma bahçesi yaptı. Bahçe yapmakla kalmayıp bahçenin bitişiğine de 1966’da bir soğuk hava deposu yaptı. Çünkü o tarihlerde Eğirdir’de elma soğuk hava deposu yoktu. Bu yüzden elma üreticileri mağdur duruma düşüyorlardı. Eğirdir için yeni bir geçim kaynağı olan elma toplandıktan sonra sorun oluyordu. Tüccar istediği fiyatı vererek ürün alıyordu. Üretici elmayı mevsiminde elden çıkaramazsa ürün elde kalıyordu. Bunlar da kısa zamanda bozuluyor ve ticaret malı olmaktan çıkıyordu. Dolayısıyla üretici zarar ediyordu. İleri görüşlü Koca Reis durumu önceden görmüş ve kolları sıvayarak soğuk hava deposunu konduruvermişti. Böylece üretici korunmuş oldu ve tüccarın üstünlüğü bu kez üreticinin eline gençmiş oldu.

Eğirdir elma üreticisi bu yüzden Koca Reis’e şükran borçludur.”

            Ayrıca bilgisine başvurduğumuz Koca Reis’in oğlu1949 doğumlu Taceddin Gencay:

            “Babamın reisliğe seçildiği 1963 yerel seçiminden sonra yapımına başlanan elma soğuk hava deposu Eğirdirlinin elma satımında hakimiyeti eline geçirmesine neden oldu. Öldüm fiyatına giden ve bahçelerde çürümeye terk edilen elmalar soğuk hava deposuna girince daha iyi para etti. Kış ortasında tüccar Eğirdir’e gelip elma almaya başladı. Bundan da üretici çok büyük kâr etti. Babamın yaptırdığı soğuk hava deposu aslında çok kullanımlı bir yapıya sahipti. Elma depolarının yanında vatandaşın kışlık ihtiyaçlarını koyabileceği odalar da yapıldı. Peynir, turşu, reçel ve tuzlu balık, süt gibi yiyecek ve içeceklerini de soğuk odalarda koruyarak hizmet verdi. Ayrıca binanın bir başka bölümünde buz odaları kuruldu ve buz üretimi yapılarak yaz günlerinde ihtiyaç sahiplerine verildi. O zamanlar Eğirdir’de buzdolabı ile tanışanların sayısı birkaç kişiyi geçmezdi.”

devam edecek

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap