HAMİDELİ PROGRAMI SONUÇ BİLDİRİSİ AÇIKLANDI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,HAMİDELİ PROGRAMI SONUÇ BİLDİRİSİ AÇIKLANDI
Haberin Tarihi: 9.10.2014 09:42:00 - Okunma Sayısı:3205 defa okundu.

Miryokefelon Zaferi'nin 838. Yılı Kutlama Programının sonuç bildirgesini Hamideli Derneği Başkanı Ramazan Topraklı açıkladı.

HAMİDELİ PROGRAMI SONUÇ BİLDİRİSİ AÇIKLANDI

 

            Miryokefelon Zaferi’nin 838. Yılı Kutlama Programının sonuç bildirgesini Hamideli Derneği Başkanı Ramazan Topraklı açıkladı. Topraklı’nın açıklaması şu şekilde:

            20-21 Eylül 2014 Hamideli Kültür Programı iki gün içinde üç ayrı yerde gerçekleştirildi. Bunlardan ilki, “Çay-Geneli köyünde Battal Gazi türbesini ziyaretle bir konuşma, ikincisi Yalvaç merkezinde “Haçlı Seferleri ve Yalvaç” konulu bir toplantı idi.

            Programın üçüncü bölümü ise Gelendost’ta “Yenice Sivrisi/ Miryokefelon Zaferi’nin 838. Yılı Kutlama Programı” adıyla, Sayın Vali Vahdettin Özkan, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay ve çok sayıda misafirin katılımlarıyla yapılmıştır. Programlarda görev alan konuşmaların yanı sıra gösteri mahiyetinde faaliyetler de yer aldı.

            1-Göller Bölgesine yönelik yapılan tarih ve kültür varlıklarını ortaya çıkarma ve tanıtma programları, dördüncü defa yapılmıştır. Bu sene ilk defa Geneli / Çayıryazı köyündeki Battâl Gazi’nin türbesi,  Büyükkabaca beldesindeki İmircin, Veli Baba türbesi, Ammûriye (Uluborlu), İbn Battuta’nın konakladığı Ahi Ali Dergâhı’nın bulunduğu Senirkent, Dede Karkın’ın yattığı Yassıören, ünlü Kelana kentinin bulunduğu Kemer Boğazı (Miryokefalon), Koyungözü Baba’nın yattığı Genceli ziyaret edilmiştir. İkinci gün, Yalvaç’taki Şeyh Emir Ahmet ve yaşlı Çınar, Manarga köyündeki Rabaz-ı Konya veya Konya Kapı, Sultan 2. Kılıçarslan’ın ordugâh kurduğu Kötürnek, Miryokefalon Savaşı’nın vukûbulduğu Yenice, Akdağ, Afşar ve Köke köyleri ile Marsyas/ Bigadiç suyu, Çirişli Dağı, Yenice Sivrisi ve Dedelik vadisi ziyaret edilmiştir.

            2- Miryokefalon Savaşı’nın Yeri: İlim, sadece üniversiteye has değildir!

            Geçen seneki kutlamalara katılan Sayın Vali Vahdettin Özkan, bundan böyle kutlamaların resmî olarak yapılmasını istemiş, ancak Gelendost Kaymakamı Ferhat Peşin’in, savaş yerinin kesin olmadığı ifadesi üzerine de savaş yerinin bilimselleştirilmesi talimatlarını vermişlerdir. SDÜ’den Yrd. Doç. Dr. A. Bakır ve Doç. Dr. Behset Karaca’nın dâhil olduğu bir heyetin çalışmaları sonunda, SDÜ tarafından Miryokefalon Savaşı hakkında 19-20 Haziran tarihlerinde bir bilgi şöleni (sempozyum) tertip edilmiştir.

            Bilgi şöleninde; A. Çay, R. Topraklı, A. Bakır ve B. Karaca dışında söz konusu savaşın yeri konusunda tebliğ sunan olmamıştır. Hâl böyleyken, yurt dışından katılım olduğuna dair bir hava verilmeye çalışıldı. A. Çay, doktora tezi olan Karamıkbeli iddiasını tekrar etti. Behset Karaca, O. Turan, Rémzi (Ramsay), E. Altan ve Tomaşek’in yaklaşık yüz yıl önceki tezlerini tekrarladı. R. Topraklı ve A. Bakır, yeni tezler ortaya koydular: Topraklı, Kemer Boğazı, Yenice Sivrisi ve Köke köyleri arasında kalan toprakları, A. Bakır ise Uluborlu’nun 4-5 bm batısı, Popa Boğazı ve civarını iddia ettiler. Sayın Bakır, bir tarihçi olarak; o tarihte Roma toprağı olan Uluborlu’yu iddia etti ki, Sayın Bakır’ın bu savaşın üç kaynağından birisi olan Süryani Mihael’den habersiz oluşu çok şaşırtıcı oldu!

            Güya, savaşın yerini bilimselleştirmek üzere yola çıkan SDÜ mensubu tarihçiler, olayın filimselleştirme yolunu seçtiler. Sayın Valimiz, kutlama sonunda bu filmi, lütfetti:

            Sunucu, “Savaşın Isparta’da yapıldığını, fakat yerinin belli olmadığını” söylüyordu.

            Birçok fedakârlıkla ortaya konan bilgi şöleninin sonucu işte bu cümlede toplanmıştı: “Savaş, Isparta’da olmuştu, fakat yeri belli değildi”. Tebrikler Bakır, tebrikler Karaca!

            Bilgi şöleni, savaşın yerini açıklığa kavuşturmak yerine akademisyenlere, bildiri sunma imkânı tanımaktan başka bir işe yaramadı. Üstelik bildirilerin çoğu, yeni bir şey ortaya koymaktan yoksundu. Özetle; “Miryokefalon Savaşı, Isparta’da olmuştur, fakat yeri belli değildir”. Bunun için mi bilgi şöleni yapılmış, bu neticeyi, elde etmek için mi yurt dışından hocalar getirilmişti?

            Bu ifadeleri, Çivril duymasın sakın, sakın Beyşehir ve Şarkikaraağaç duymasın! Çünkü bir Çivril Beyşehir’de, bir Çivril de Şarkikaraağaç’ta vardır. Miryokefalon Savaşı, “Her gün Aşura, her yer Kerbela” misali bütün ülkemizde olmuştur: Koniates’in tarifine uyan bütün vadilerde, Çivril adının geçtiği bütün topraklarda olmuştur! İmparator Manuel ve Süryani Mihael’in şehadetlerinin hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur, deyip bitirelim bu işi!

            3- Yapılması Gereken Yapılmadı:

            Bilgi şöleninin değerlendirme oturumunda farkı görüşler değerlendirilip, savaş yeri, bir sonuca bağlanmadı. Ne hikmetse bu iş, yapılmadı! Madem bu işi SDÜ yapmadı, biz Başbakanlık Katına dilekçeyle başvurarak; Miryokefalon Savaşı’nın yerinin bir sonuca ulaştırılmasını talep ettik. Umulur ki TTK, Selçuklu tarihi uzmanlarını bir araya getirerek Miryokefalon Savaşı’nın yerini açıklığa kavuşturur: İddia sahipleri, Selçuklu uzmanları önünde delillerini ortaya koyar, sorulan soruları cevaplandırır ve bu iş bir karara bağlanır. Her şehirde asgari bir üniversitenin olduğu ülkemizde, bu toprakları bize vatan yapan bir savaşın yerini tespit etmek çok mu zor?

            Ammûriye (Amorion), Kelainai (Kelene), Apameya (Apameia), Battal Gâzî’nin Türbesi, MÖ 401 Oğul Kuruş, MÖ 333 İskender, MÖ 189 Manlius Vulso, MS 1147 İkinci Haçlı Seferi, Kıral Yolu, Menderes, el-Battal, halis, Marsyas nehri ve bilhassa Miryokefalon Savaşı konusunda isteyen herkesi, bilim adamları huzurunda tartışmaya çağırıyoruz.

            4- Bundan sonra biz yine; yeri konusunda adımız gibi emin olduğumuz Miryokefalon Zaferi’ni Gelendost ilçe hudutlarında yapılacak törenlerle kutlamaya devam edeceğiz.

            5- Eylülün 3. Pazarının bazı yıllar, elma hasadının başladığı 19, 20, 21 Eylüle rast geldiği için kutlama tarihi, 18 Eylülü geçmeyecek şekilde aşağıdaki gibi düzenlenmiştir:

2015                13 Eylül                                  2021                12 Eylül

2016                18 Eylül                                  2022                18 Eylül

2017                17 Eylül                                  2023                17 Eylül

2018                16 Eylül                                  2024                15 Eylül

2019                15 Eylül                                  2025                14 Eylül

2020                14 Eylül                                  2026                13 Eylül (850. Yılı)

            6- Göller Yöresine yönelik yapılan bu faaliyetlerde yapılamayan ancak yapılması istenen tasarılar ısrarla kamuoyuna sunulmakta ve hatırlatılmaktadır. Örnek olarak Miryokefalon Savaşı hakkında “panoramik müzenin yapılması” tasarısı, bir kere daha kamuoyunun dikkatlerine sunulmuştur.

            7- İstanbul Talimhane Okçuluk Bölüğü ile Ankara Altınyay Okçuluk Derneği programları ile Hamideli Derneği’nin programının çakışması nedeniyle Menzil Okçuluğu törenleri yapılamamıştır. Kamuoyuna saygıyla arz olunur. 02 Ekim 2014

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap

İlgili Haberler