Biyobankalar - Gen Bankası -II-

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Biyobankalar - Gen Bankası -II-
Haberin Tarihi: 5.7.2013 10:30:00 - Okunma Sayısı:2281 defa okundu.

Biyobankalar - Gen Bankası -II-

            Gen bankası oluşturmada hangi yöntemler uygulanır?

  Biyolojik çeşitliliğin korunması ve devamlılığın sağlanması amacı ile dünyada ve ülkemizde gen bankası ile ilgili çalışmalarda iki yöntem vardır.

            a) Canlıların doğal alanlarında-YERİNDE Korunması- IN-SİTU- (Doğal gölerin-ormanların canlılarının ortamlarında yaşatılarak korunması)

  Genlerin doğal alanlarda korunması en ideal, en doğal ve en ekonomik yöntemdir. Yöntemin ilkesi; canlıyı yaşadığı ortamda korumak olup, doğaya, doğal olana insan eliyle müdahale etmemek-değiştirmemek gerekir.

            Bu yöntem için çok geç artık, yöntem Eğirdir Gölü’ne uygulanamaz, çünkü gölde 8 balık türünün nesli yok edilmiştir, korunacak doğal balık kalmamıştır ve göle istilacı balıklar hakimdir.

            b) Canlıların Doğal Alanlarının Dışında Korunması -EX-SİTU- (Gen Bankalarında-Orijin-döl deneme alanlarında, tohum bahçelerinde, klon arşivlerinde, doku kültürü ve DNA saklama): 

            Balıklar için gen bankasının doğal alanlarının dışında geliştirilen laboratuvar sistemlerinde korunması çok büyük maliyet ve donanım isteyen bir yöntemdir.

            Balık Müzeleriyle, gen bankları farklı şeylerdir. Bitki tohumlarının kavanozlarda  saklandığı gibi balıkların doğal alanlarının dışında korunmak amaçlı gen bankasının oluşturulması, mümkün olmamaktadır… 

             “İŞTE ĞİRDİR’İN ÇILGIN PROJESİ -  !!!  GEN BANKASI- 03-05-2013-Halkın Sesi Akın-”

            Kavinnelerin geri gelebilmesi için, kavinnenin sadece spermi değil yumurtasına da ihtiyaç olduğunu belirtmiştim. Bunun yanı sıra; balıklarla ilgili yapılan araştırma sonuçlarına göre  balıklarda şu anda sadece spermin donmuş olarak muhafaza edilebildiğidir. Balık yumurtalarının nispeten büyük boyda olmalarından dolayı karyoprezervasyonlarının (dondurularak saklanması) günümüze kadar başarılamadığı ve bu alanda, bu problemi çözmeye yönelik araştırma çalışmalarına ihtiyaç duyulduğu  bildirilmektedir (Çiftçi.,Y. Balık Popülasyon. İçin Gen Bankaları).

            Gen bankası ile ilgili yapılan başka bir araştırma sonucuna göre de; gen bankalarında genetik bilginin doğru şekilde saklanamadığı, genlerin  korumasının  zorunlu  ise bu mutlaka in-situ (doğal ortamlarında) yöntemleriyle yapılmasının zorunlu olduğu belirtilmektedir (Işık,K., Biyo. Çeşi.Anadolu Üni). Başarıda; doğaya nasıl? Ne amaçla? Bakıldığına bağlıdır.

            Konu EĞİRDİR GÖLÜ olunca; “Bin ölçüp, bir biçmeli”….       

devam edecek….

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap