İnsuyu Mağarası İçin Çalışmalara Hız Verildi...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,İnsuyu Mağarası İçin Çalışmalara Hız Verildi...
Haberin Tarihi: 6.12.2014 09:17:00 - Okunma Sayısı:2317 defa okundu.

İnsuyu Mağarası Acil Durum Eylem Plan Toplantısı ve İnsuyu Mağarasının Acil Durum Eylem Planı yapıldı.

İnsuyu Mağarası İçin Çalışmalara Hız Verildi...

 

            İnsuyu Mağarasının ekosisteminin korunması, gelecek nesillere aktarılması ve sürdürülebilir turizm faaliyetlerinin devamlılığının sağlanabilmesi amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı VI Bölge Müdürlüğü ve Burdur Valiliği arasında 2012 yılında imzalanan  bir işbirliği protokolü kapsamında mağara içi ve çevresinin fiziki şartlarının (yürüyüş yollarının ve elektirik-aydınlatma sistemi) iyileştirilmesi ve mağara risk eylem planının hazırlanması hedefleniyor.

            Bu kapsamda öncelikle Bölge Müdürlüğü bünyesinde 1. Seviye Mağaracılık Eğitimi düzenlenerek akabinde İnsuyu Mağarası Acil Durum Eylem Plan Toplantısı ve İnsuyu Mağarasının Acil Durum Eylem Planı yapıldı. Eylem Planı çerçevesinde 2015 yılında öncelikle mağara içi elektrik-aydınlatma sistemleri, yürüyüş yollarının iyileştirilmesi için Bakanlık tarafından ödenek tahsisi yapıldığı bildirildi.

            Orman ve Su İşleri Bakanlığı VI. Bölge Müdürlüğü tarafından konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada şu bilgiler verildi: “ Mağara ekosisteminin korunması, İnsuyu Mağarasının kaynak değeri olan yeraltı göllerinin muhafazasını da gerektirmektedir. Son yıllarda mağara içerisindeki göllerde gözle görülür derecede çekilmeler ve kurumalar oluşmaktadır. Bu durum uzun vadede mağara içi ekosisteminin bozulmasına neden olmaktadır. Sebeplerinin belirlenmesi ve iyileştirilmesine yönelik olarak çözüm önerilerinin ortaya konması açısından Bölge Müdürlüğümüzce Pamukkale Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği ile işbirliğinde hidrojeolojik ve hidrolojik çalışma yapılması için harekete geçilmiştir.

            Ayrıca Türkiye’nin turizme açılmış ilk mağarası olan İnsuyu Mağarasının daha etkin tanıtılması, korunması ve ziyaretçilere daha iyi hizmet sunulabilmesi amacıyla “Tabiat Anıtı” statüsü verilmesi için Bakanlığımızca tescil çalışmalarına başlanılmıştır.

            Burdur İli sınırları içerisinde yer alan İnsuyu Mağarası, Türkiye'nin turizme açılmış ilk mağarası olup, 1963 yılından günümüze kadar binlerce ziyaretçiyi ağırlamış bir jeolojik mirasımızdır.”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap