KÜLTÜR

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,KÜLTÜR
Haberin Tarihi: 3.11.2020 10:24:07 - Okunma Sayısı:1465 defa okundu.

ALİ ÖZBOYACI Yazdı

KÜLTÜR

27 Eylül 2020 tarihinden bu yana davam eden Azerbaycan-Ermenistan arasındaki savaş ile ilgili haber ve görselleri sürekli olarak Haber Global HD. kanalında izleme olanağı bulduk. Hatta, Azeri devlet televizyonu olan AZ TV. ile 14.10.2020 günü Bakü'den ortak bir yayın dahi ger çekleştirdiler.

Haber Global TV. sunucusu, Osman Girgin ile AZ TV. sunucusu Ramil Hasan'ın beraber sundukları oturuma, Genera Paşeyeva, (milletvekili) Jale Elyeva, (milletvekili) Cavit Veli, Aras Gurba nov, ve Hulusi Stapalitov isimli konuşmacılar katıldı. Konu bilindiği gibi savaştı.

Sunucu Osman Girgin; modern ve akıcı bir Türkçesi ile oturuma renk katarken, Azeri sunucu Ramil Hasan mesleğindeki tecrübeyi konuştururken, bize göre bozuk Türkçesi dikkatlerden kaçmadı. Özellikle milletvekili Jale Elyeva Türkiye Türkçesi ile konuşması konunun daha anlaşılır hale getirmesinde yardımcı oldu. Dış işleri bakanlığı temsilcisi olduğunu düşündüğüm Cavit Veli'nin de konuşmasını da kısmen düzgün buldum. Türkiye'deki birçok TV. kanallarına konuşmacı olarak katılmış ve milletvekili olarak ülkemize çokça ziyaret etmiş biri olarak Genera Paşeyeva'yı pek iyi bulmadım. Aras Gurbanov'un da Paşeyeva düzeyinde olduğumu söylemek isterim.  Ancak Hulisi Stapalitov diye biri var ki, bırakın Türkiye'nin modern Türkçesini. Azeri Türkçesi ile dahi konuşmasına gerek yok. Çünkü Çok iyi bildiğini düşündüğüm Rusça'yı konuşsa en azından tercüme edilirdi de bizler anlayabilirdik.

Görüldüğü gibi, Ülke olarak kardeş Azerbaycan'a yalnızca ekonomik, politik ve askeri yardım yetmemektedir. İleride oluşturacağımız dil ve kültür birliğini gerçekleştirebilmemiz için bu alanda da yardımın yapılması gerekmektedir.

Pek çok tümcelerin devrik olarak kullanıldığı ve imalı soru tümcelerinin kurulduğu, sözcük kısırlığının göze çarptığı kardeş toplumumuza küçük bir katkıda bulunabilmek için yine küçük bir girişimde bulunduk. Haber Global HD tv. ana haber sunucusu Erhan Ertürk ile Azeri SZC TV. sunucusu Jale Hesenli'nin takas edilmesini önerdik. Çünkü daha önce Azerbaycan'da Turan Ordusu ile ilgili araştırma yaparak halkın görüşlerini alan muhabir, üç genç kızla birden yaptığı röportaj esnasında, kızların modern Türkçe konuştuklarını fark eder ve nasıl öğrendiklerini sorar, kızlar da sürekli Türkiye TV. izlediklerini söylerler. Bu bilgiler ışığında görselliğin önemini düşünerek önerimizi yapmıştık. Henüz geri dönüş olmadı. Herhalde bazıları rahatından ödün vermek istemiyor olabilir.

İzmir'de meydana gelen deprem nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza, Allahtan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar dileriz. 02.11.2020.   

ALİ ÖZBOYACI

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap

İlgili Haberler