SAĞLIK SİSTEMİNDE ZAMAN VE KAYNAK İSRAFI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,SAĞLIK SİSTEMİNDE ZAMAN VE KAYNAK İSRAFI
Haberin Tarihi: 20.7.2013 11:28:00 - Okunma Sayısı:1271 defa okundu.

SAĞLIK SİSTEMİNDE ZAMAN VE KAYNAK İSRAFI

 

            Bir zamanlar, bir ilçede tek pratisyen doktor bulunması bile büyük şanstı. Şimdi ise ilçelerde hastaneler ve illerde, birden çok hastane kümeleri var. Bu bolluk, ilaç, malzeme ve zaman savurganlığını da birlikte getiriyor. İlaç savurganlığına bazı önlemler getirildi. "Bir hastada hangi ilaçtan kaç günlük ihtiyacı kadarının bulunduğu;" bilgisayarın tuşuna basınca görülebiliyor. Fakat aynı şey röntgen filmleri, Manyetik rezonanslar ve diğer çok pahalı teşhis ve tedavi yöntemleri için henüz kullanılmıyor.  Devlete ve mali gücümüze çok pahalıya mal olan bu teşhis ve tedavi metotları; aynı hastaya bir hafta , bir ay, aynı yıl içinde birçok hastane ve doktor tarafından uygulanabiliyor. Fazla tehlikeli ışınlar alarak hastalanan ve kansere yakalananlar bile oluyor. Çünkü bunların kayıtları ve sonuçları, kolayca ulaşılabilir değil! Her doktor ve hastane kendisine gelenlerin filmlerini çektirip; ışın alma riskini artırıyor. "Bazı hastanelerin doktorlarına, yaptığı ameliyat ve muayene sayısına; kuruma kazandırdığı paraya göre ücret verdiği" söyleniyor. Böyle bir yol; gereksiz tetkik, film, ameliyat vs. sayısında patlama yaratacağı için; son derece sakıncalıdır. Hastayı, şart olmadığı halde ameliyat etmek cinayet  sayılır. Tedavi(İyileştirme) ve özellikle teşhis giderlerinin ülke ve aile bütçelerine aşırı yük getirmemesi gerekir. Devlet hastanelerinde sıra beklemek zor. Özel hastanelerin hepsi değil ama bazısı, teşhis ve tedavi giderlerini ve faturayı olabildiğince kabartmaya uğraşabiliyorlar.

            Röntgen ışınları tehlikelidir. Bunun ve az da olsa zararlı etki yaratacak diğer teşhis metotlarının, gelişigüzel her hastaya uygulanmaması gerekir.  Hastaların geçmişten beri tüm sağlık bilgileri, hangi işlemlerden geçtiği ve çıkan sonuçlar; her hastane ve her doktor tarafından bilgisayarda görülebilir olmalı. Hasta hangi hastaneye ve doktora giderse; tüm sağlık geçmişi, filmleri, manyetik rezonansları, doktorun kendi incelemesiyle bulduğu sonuçlar; vatandaşlık numarası yazılınca; görülebilmeli. Hastalar, kendilerinin tüm sağlık bilgilerini, teşhis sonuçlarını ve uygulanan tedaviye verdikleri refleksi gösteren bir flaş disk veya C.D'yi, gittikleri hastaneye ve doktora götürmeliler... Doktor hastalık geçmişini soruyor; hasta, hatırlayabildiği kadarıyla anlatıyor. Oysa bu bilgilerin toplandığı CD, daha doğru anlatacaktır. Kamunun veya özel kurumlarla tüm vatandaşlarımızın sağlık giderlerinden, lüzumsuz yere tekrarlanan unsurlar çıkartılarak tasarruf sağlanırsa; o kaynaklar ülkemizin kalkınmasına harcanarak yararlı olur.

            Resmi ve özel hastanelerle diğer sağlık kurumları, böyle bir sisteme geçmeseler bile; vatandaşlar yeni bir muayeneye giderken, eski reçetelerini, filmlerini, raporlarını ve sağlıklarıyla ilgili tüm belgeleri yanlarında götürmeliler. Böylece son başvurdukları hastane ve doktor; onlara daha yararlı sonuçlara ulaşır. İyileşme hızlanır.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap