Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen'in "Eğirdir Gölü Açıklaması"na Dikmen'in Değerlendirmesi (Bölüm:4)...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen'in "Eğirdir Gölü Açıklaması"na Dikmen'in Değerlendirmesi (Bölüm:4)...
Haberin Tarihi: 18.9.2023 09:24:49 - Okunma Sayısı:1362 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

Zeki Tarhan Yazdı...

DSİ’li teknokrat / planlamacı, Eğirdir Gölü sevdalısı Binay DİKMEN’in değerlendirmesini aynen yayınlıyoruz. 

 

ISPARTA BELEDİYE BAŞKANI BAŞDEĞİRMEN'İN "EĞİRDİR GÖLÜ AÇIKLAMASI"NA, DİKMEN’İN DEĞERLENDİRMESİ…

 

       Sevgili okuyucularımız,

      Gazeteniz AKIN, kuruluşundan günümüze dek yarım asrı aşan bir zaman diliminde, DEMOKRASİ yolundan hiç sapmadan, tarafsız ve objektif yayın politikasını sürdürmüş ve sizlerin desteğiyle bugünlere ulaşmıştır. “GÖZBEBEĞİMİZ EĞİRDİR GÖLÜ” nün gözümüzün önünde kuruyup gitmesine göz yumamayacağımızı / yummayacağımızı bizler gibi sizler de biliyorsunuz…

    Şu anda okumakta olduğunuz eski bir değerli DSİ’li teknokrat / planlamacı, Eğirdir Gölü sevdalısı Binay DİKMEN’in değerlendirmesini aynen yayınlıyoruz. 

                                                          BÖLÜM : 4   

BİNAY DİKMEN:

 

     “Sayın Başkan toplantıda; Eğirdir Gölü’nden yapılan pompaj sulamalarındaki sahaların %70’ inde DAMLA SULAMA’ ya geçtiğini söylemiştir. SDÜ’ nün 2022’ de gölle ilgili çalışmaların yer aldığı kitapta, bu değer daha düşük görünmektedir.

     Isparta İl Merkezi’nin tükettiği 23 milyon m3/yıl suyun 13 milyon m3/yıl’ ı nın Eğirdir gölünden alındığını ifade eden Sn. Başkan bunun; “DENİZDE BİR BARDAK SU ALMAK” olarak belirtmektedir. Olay, alınan su miktarı ile su alındığı dönemde GÖLÜN SU SEVİYESİDİR!!! Bugünün koşullarında; ( 914,72 metre ) kotun altında, hangi amaçla olursa olsun “GÖLDEN SU ALINIYORSA, BU GÖLÜN SU SEVİYESİNİN DÖNÜLMEZ BİR DURUMA GİTMESİNE NEDEN OLACAKTIR!!!”

                                                      

                                                         ***

      “Minimum göl seviyesinin altında gölden alınan suyun kalitesi ile ilgili sorunlar olacaktır!!! Isparta il Merkezi için eğer bu dönemde su alınıyorsa, suyun yeterli bir arıtma sistemi ile kullanılabilir hale getirildiğini, ISPARTA BELEDİYE BAŞKANLIĞI gerekli analizleri yaptırarak, Isparta halkına göstermesi gerekecektir!!! SDÜ, gölün ekolojik özelliklerinin bozulmaması için minimum su kotunun ( 916,00 metre ) olması gerektiğini belirtmektedir!!! Ancak, bu kotun yaklaşık ( 1,30 metre ) altında su kalitesinin İÇME / KULLANMA ve hatta SULAMAYA ne derecede uygun olabileceği şüphelidir. Bu nedenle; GÖLÜN EKOLOJİK DENGESİNİN BOZULMASINDA, ÖNCELİKLE GÖL MİNİMUM SU KOTUNUN ETKEN OLDUĞU DÜŞÜNÜLMELİDİR!!!”

             

                                                        ***

        “Gölün üzerinin kaplanıp buharlaşmanın önlenmesi düşüncesinin doğru olmadığı görüşüne katılıyoruz. Son zamanlarda, beton açık sulama kanalları üzerine ve Baraj Göllerine GÜNEŞ PANELLERİ yerleştirerek (Sulama kanalları üzerine sabit, Baraj Göllerine yüzer) elektrik enerjisi elde etmeye ilaveten, buharlaşmada da azalma sağlanmaktadır.”

     

                                                         ***

        “SONUÇ OLARAK;

         EĞİRDİR GÖLÜ SU SEVİYESİ, TEHLİKELİ BİR ŞEKİLDE DÜŞMEYE DEVAM ETMEKTEDİR!!! 2024 YILININ DA KURAK GEÇMESİ BEKLENDİĞİNDEN, BU TEHLİKENİN AZALTILMASI İÇİN KÖPRÜÇAY’ DAN SU AKTARIMI PROJELERİ HAYATA GEÇİRİLMELİDİR!!!”

                                                       ---- 0 ----

  

    

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap