EĞİRDİR GÖLÜ’NE BİR BAŞKA GÖZLÜKLE BAKMAK

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR GÖLÜ’NE BİR BAŞKA GÖZLÜKLE BAKMAK
Haberin Tarihi: 21.10.2023 17:00:47 - Okunma Sayısı:1222 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

EĞİRDİR GÖLÜ’NE BİR BAŞKA GÖZLÜKLE BAKMAK

                                  Zeki TARHAN – ANKARA

* Gölde Flamingolar * Kara ile Ada arasında Ekolojik Denge * Kasımlar BARAJI / Ayvalı Pınar SUYU / ÇAYKÖY Santralı

         …Evet, pembe renkli / Allı Turnalı Su kuşları Flamingolar’ı, Eğirdir Gölümüzün kuzey bölümündeki Hoyran Gölümüzde misafir ettik… Hoş geldi, ler sefalar getirdiler diyeceğiz demesine de sevinmeli mi, yoksa üzülmeli miyiz bu duruma?

               Bundan birkaç gün önce, bu konuyla ilgili Ornitolog (=Kuş Bilimci) Prof. Dr. İlhami KİZİROĞLU’ hocamızın görüşlerini ve değerlendirmelerini kamuoyu ile paylaşmıştık. Yazı Dizimizin bu bölümünde, Binay DİKMEN’in farklı bakış açılarıyla / bir başka gözlükle Projektör tutacağız Eğirdir GÖLÜ’ne.

                                                           ***

                DİKMEN, şöyle bakıyordu bu yerli ve de milli Allı Turnalarımıza: “…Filamingoların  Hoyran Gölü’n deki görüntüsü güzeldi, Ancak buradaki resim; neyi ifade ediyordu? Bunun için sayın TARHAN, Ornitolog / Kuş Bilimci / Ekolog Prof.Dr. İlhami KİZİROĞLU’nun bilgisine başvurdu. Burada sayın hocamızın açıklamalarını tekrarlamayacağız. Ancak, şu cümleye tüm EĞİRDİR GÖLÜ SEVDALILARININ dikkatini çekmek isteriz. “Türkiye’nin değişik SULAK ALANLARINDA beslenmek üzere gidiyorlar… Bunlardan biri de EĞİRDİR / HOYRAN GÖLÜ. BATAKLIĞA EVRİLME POTANSİYELİNDE BİR SULAK ALAN!!!”

                                                           ***

                 “Buradaki ifadelere dikkat edersek, HOYRAN GÖLÜ bir “SULAK ALAN” olarak değerlendiriliyor. TEMA VAKFI tarafından yayınlanan; “Mavi gezegen Sulak Alan Ekosistemleri ve Önemi” isimli Broşürde “Sulak Alanlar, en basit ifade ile ( KARASAL VE SUCUL AKUATİK EKOSİSTEMLER ARASINDAKİ GEÇİŞ ZONLARI) olarak tanımlanırlar. Sistemlerinde, yılın önemli bir bölümünde, belirli miktarda bulunan Su ve bu Suya uyum sağlamış bitki ve hayvanların bulunması ile ayırt edilebilirler.” Açıklaması yer almaktadır. Sayın Prof. KİZİROĞLU’ nun Hoyran Gölü kısmını, SULAK ALAN olarak ifade etmesi, bu bölümde BATAKLIK oluşabileceğini belirten tehlikeli bir işaret olmaktadır.

                                                             ***

                Unutulmayacak bir husus ta; SU KRİZİNİN SU KITLIĞINDAN İBARET OLMADIĞI, KİRLİLİK BOYUTUNUN DA GÖZDEN UZAK TUTULMAMASI GEREĞİDİR.”

                DEVAM EDECEK…

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap