BİLİŞİM ÇAĞINDA İNSANLIK 0.0

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,BİLİŞİM ÇAĞINDA İNSANLIK 0.0
Haberin Tarihi: 21.5.2024 10:51:24 - Okunma Sayısı:666 defa okundu.

Zafer Karaer yazdı...


BİLİŞİM ÇAĞINDA
 İNSANLIK 0.0

Dünyada yaşamın biyolojik, kültürel ve teknolojik olmak üzere 3 aşaması, evrimi olduğunu, yazılım ve donanım özelliklerine göre; Bunlar, Yaşam 1.0 biyolojik, Yaşam 2.0 kültürel ve Yaşam 3.0 teknolojik  aşamalardır..

Yaşam 1.0’da ne yazılım, ne de donanım tasarlanmıştır.. Her ikisi de DNA’sı tarafından belirlenir ve sadece evrim yoluyla pek çok nesil sonrasında değişebilir (laboratuvarda değiştirilebilir!!). Bunlar dünya kadar yaşı olan, en eski ve ilk canlılar olup, çok fazla üreme kabiliyetine sahiptir. Bakteriler en güzel örnektir. Bu tür yaşamın biyolojik evresi olarak isimlendirilir. Yaşam 2.0 aşamasının biz insanlar en gelişmiş örneklerindeniz.. Yaşam 2.0’da kendi donanımı evrim geçiren, ama yazılımının büyük bir kısmını tasarlayabilir, yaşamın kültürel evrimi olarak bilinir.. İnsanlar dil, spor, meslek gibi yüzlerce karmaşık yeni yetiler kazanırlar, dünya görüşleri ile hedeflerini güncelleyebilirler.. Yaşam 3.0 evresi ise henüz dünya üzerinde yer almayan, hem nesiller boyu beklemeden donanımını, hem de yazılımını yeniden tasarlayabilen teknolojik evredir.. Tabii burada yapay zekadaki gelişmeler, Yaşam 3.0’ı yakalamada ne kadar süreye ihtiyaç olduğunu ortaya koyacaktır..

Bugün gelinen noktada akıllı telefonlar, akıllı evler, akıllı fabrikalar düşünüldüğünde Yaşam 2.0’dan Yaşam 2.1’e geçildiğini, bu hızla gidilirse Yaşam 3.0’a önümüzdeki yüzyıla kalmadan ulaşılacağıdır.. Bugüne kadar yapay zekalar insanların kontrolünde olduğu için genellikle çok fazla sorun ortaya çıkmıyordu, ancak yapay zekaların donanımlarının ve yazılımlarının her geçen gün insan zeka seviyesine ulaşması, öğrenme, muhakeme, karar verme, tanıma, sorgulama, planlama, hedef, hatta bilinç gibi beceriler ile özellikle rekabet etme yeteneği kazanması insan ve insanlık üzerine ne derecede olumlu veya olumsuz etkileyecektir, önümüzdeki yüzyıla kalmadan görülür..

Diğer taraftan dünyada endüstri devrim aşamalarına gelince tabii ki insan yaşamındaki evrimleşmeye paralel olarak 2010’larda endüstri 4.0’ı yakalamış, siber ve fiziksel sistemlerle birlikte bilişim ve yazılım teknolojilerini devreye sokarak, dünya resmen bilişim çağına geçmiştir.. Hatta yapay zekalarla insansız teknolojiler 2017’den itibaren endüstri 5.0’a evrilmiştir..

Peki! Çağ atlanmış, bilişim, yazılım, yapay zekalı; Yaşam 2.0 -3.0’lı, Endüstri 4.0-5.0’lı bir dünyada; Yaşam 1.0’dan biyolojik evrimli bir virüs, corona virüsü ortaya çıkıyor; dünyayı istila ediyor, dünyayı karanlıklara gömüyor, insanlara dünyayı dar ediyor, insanları evlere ve hastanelere hapis ediyor, bir çok can alıyor, bir çok canı hasta ediyor, buna karşılık yukarıda övünçle, kıvançla bahsedilen teknolojik gelişmeler aciz kalıyor.. Nasıl oluyor da; tasarlanmamış yazılım ve donanıma sahip virüs, doğada bu derecede evrimleşiyor ve acımasız oluyor.. Ya da bugüne kadar niçin bu tür katliamlara sebep olmuyor.. Bütün bu sorular karşısında verilecek iki cevap vardır:

Birincisi; “Bilhassa gelişmiş ülkelerin Dünyamızda, uzayda, hatta evrende yaptığı ekolojik yıkımlar, dünyayı, uzayı, evreni hor kullanmaları, doğaya, eko sisteme gereken önemi vermemeleri, tahrip etmeleri neticesinde; doğa kendi içindeki güçleri oluşturarak; sel, yel, deprem, yangın gibi doğal afetlerle olduğu gibi, kırım-kongo, domuz gribi, kuş gribi, ebola, sars, mers, zica ve bugün corona gibi hastalıklarla karşılık vererek insandan, insanlıktan intikam alması..”

İkinci cevap ise daha korkunç; “Hastalık etkenlerinin doğal konaklarında deneysel, laboratuvarlarda uygun besi ortamlarında yazılımları tasarlanarak, bir çeşit savaşçı YAPAY ZEKALI etkenin farklı amaçlara alet edilmesi, farklı hedeflere yönlendirilmesi ile parasal kazançla birlikte insan ve insanlık üzerinde üstünlük, hakimiyet kazanma istemi adına, dünyaya yazılımı tasarlanmış, yani YAPAY ZEKALI BİR VİRÜS, BAKTERİ v.b.. nin yayılması olabilir… Tabii ki; Bu 2019’daki CORONA'DA olabilir; burada da yine yazılım ve donanımları tasarlanmış virusa karşı imkansız üstü, imkansız olarak hemen üretilen ve hemen devreye sokulan(!) 1-Teşhis için güya PCR KİTLERİ, 2- Koruyucu olarak güya AŞI (!!) ve 3- Yine virusun üremesini durdurması için güya İLAÇ (!!) karşılığı da hazırlanabilir.. İşin tuhaf taraflarından birisi ise; çeşitli şekilde ekolojik yıkımlara en fazla sebep olan gelişmiş ülkeler, bu yıkımlardan en az zarar görenler, en az üzülenler, hatta farklı çıkarlarda elde eden ülkeler oluyor!! Ve o ülkelerde YAŞAM GERÇEKTEN 3.0 olduğu halde, dünyanın büyük bir nüfusunu oluşturan gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaşam, halen olması gereken 2.0 ın altındadır.” Bu arada İNSANLIK anlayışı ve yaşamını soruyorsanız; Yaşam düzeyi arttıkça ters orantılı olarak maalesef 0.0 dır..

Selam, sevgi ve saygılarımla..

Zafer KARAER

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap

İlgili Haberler