Bir Zamanlar Türkiye'deki Göllerin Tek Mavi Bayraklı Plajı idi Eğirdir Altınkum Plajı...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Bir Zamanlar Türkiye'deki Göllerin Tek Mavi Bayraklı Plajı idi Eğirdir Altınkum Plajı...
Haberin Tarihi: 20.8.2013 10:30:00 - Okunma Sayısı:2304 defa okundu.

Bir Zamanlar Türkiye’deki Göllerin Tek Mavi Bayraklı Plajı idi Eğirdir Altınkum Plajı...

 

Plajlar denize-göle (suya) girmek için düzenlenmiş kıyı şeridi boyunca uzanan kumluk veya çakıl taşlı, yatay ve doğal oluşumlardır. Altınkum plajı doğal oluşum olup, “düzenlenmiş” plajlardandır. “Altınkum...” Bu ad niye verilmiş plaja? Altının anlamı ne? 

   Nerdeyse on yıldır;  Uluslar arası güvenilirlik ölçüsü olan Mavi Bayrak verilmemekte Altınkum Plajına… Plaja Mavi Bayrak verilmemesi çok önemli bir kayıp ve aynı zamanda  uyarıdır. Eğirdir için, dünya mirası için… “Ama dinleyen kim?” Sorumlu kim? Övünen kim?

Mavi Bayrak Nedir?   Mavi Bayrak almanın

Ölçütü (Kriteri)

      Mavi Bayrak; 44 ülkede faaliyet yürüten Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı’nın (FEE), belli kriterlere sahip plaj ve marinalara verdiği ÖDÜLDÜR. Türkiye'de de Mavi Bayrak Kampanyası, Sağlık Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde 1993 yılında Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) kurularak başlatılmıştır. Ülkemizde 355 plaj Mavi Bayrak almaya hak kazanmıştır. Bunlardan biri Eğirdir Altınkum Plajıydı… “biliyor musunuz”…?

     Mavi Bayrağın; politik bir yanı yoktur… Mavi Bayrak; siyaseten değil,  plaj-sahil uluslar arası kurallara uygunsa verilir ve o nedenle Mavi Bayrak tüm dünyada  şüphe götürmez göstergedir. İnsanlar adeta “gözü kapalı” gelirler… Mavi Bayrak için gelirler…

    * Kıyıların korunması, çevre bilincinin gelişmesinde ve turizm pazarlanmasında Mavi Bayrak Projesinin önemli bir yeri bulunmaktadır. Bu temel ilkelerdendir.

    *Avrupa Topluluğu, kendi ülkelerinde YÜZME AMACI ile  kullanılacak göl ve deniz suları için gerekli SU KALİTELERİNİ  belirleyen mikrobiyolojik parametreleri, YOL GÖSTERİCİ ve UYULMASI ZORUNLU HÜKÜMLER olarak ortaya koymuştur.

   Plaj ve marinalar için belirlenen ölçütler birbirlerinden farklı olmasına rağmen, hepsini genel olarak aşağıdaki 4 ana grupta toplamak mümkündür (geniş açılımları söz konusudur).

   *Yüzme amacıyla kullanılan suyun niteliği. Çevresel eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının yönlendirilmesi. Plaj düzeni ve emniyetinin sağlanması ve Çevre Yönetimi.

   *Mavi Bayrak esasen bir ULUSLAR ARASI ÇEVRE ÖDÜLÜ  olmakla birlikte, uluslararası standart özelliği taşıması ve uygulama alanının kıyılar olması nedeni ile turizm sektörü açısından büyük bir öneme sahiptir. Popülist olmayan bir çevre ödülüdür, ölçüdür…

   Mavi Bayrağın politik bir yanı yoktur. Mavi Bayrak; siyaseten değil,  plaj-sahil uluslar arası kurallara uygunsa verilir,  o nedenle de tüm dünyada şüphe gerektirmez…

   Mavi bayrağın varsa turist tereddütsüz o yeri tercih  eder. Mavi bayrak uluslararası bir markadır, değerdir…  Mavi bayraklı plajlar bütün dünya ülkelerinin turizm planlamalarında öncelikle  yer alır ve o yöre için; en garantili - bedava bir dünya reklamıdır. Övünçtür…

            Altınkum Plajı’na;  benim de içerisinde bulunduğum Türkiye Çevre Eğitim Vakfı-yerel yönetim  çalışmalarında 2-3 dönem Mavi Bayrak verildi. Doğal tatlı su gölleri içerisinde ülkemizin tek Mavi bayraklı gölüydü Altın Kum plajı… Sonra ne oldu?!!!

devam edecek

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap