TARSU -18-

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,TARSU -18-
Haberin Tarihi: 23.8.2013 11:13:00 - Okunma Sayısı:1162 defa okundu.

 

 

TARSU -18-

“ERZURUM’DA BIÇAKLANDIM!”

            Kazım Erdoğan Erzurum’a gitti ve Ankara’dan tanıştığı iki arkadaşıyla bir ev tuttu.

            Erzurum, Doğu Anadolu’nun kendine özgü bir kentiydi. Tarih kültürü yönüyle çok zengindi. Bir o kadar da kış mevsimlerindeki soğuğu ile de meşhurdu. Ünlü Seyyah Evliya Çelebi, Erzurum’un soğuğunu çarpıcı bir örnekle anlatır. Çelebiye göre Erzurum, damdan dama atlayan bir kedinin donarak havada asılı kalmasına neden olacak derecede soğuktur.

            Konun burasında Kazım Bey’e özel bir sorum olacak fakat bir türlü cesaret edemiyorum. Çünkü özel konular altın ayarında hassas konulardır. Ailevî, parasallığı içine alan mal varlığı, çocuklara ilişkin, sağlığa dönük ve siyasal görüş… gibi konular sırat köprüsü niteliğindedir. Anlatılanların yayımlanması o konuların gizliliğini ortadan kaldırıyor. Bu nedenle özel sorular, üzerinde düşünülmesi gereken sorulardır. Ancak cesaret edip sorarsanız ve karşınızdaki de “Sakıncası yok!” derse okuyucuyu aydınlatma bakımından siz rahatlarsınız.

            Kazım Bey, sağ bacağından rahatsızlığından biraz aksak yürür. Ona aksak yürümesinin nedenini soruyorum. Korkulu gözlerle sorduğum soruya, “Ben de o kısma gelecektim. Yanıtlamamda hiçbir sakınca yok!”deyince rahatladım ve anlattı.

            Erzurum’un soğuğuna karşılık okul bir başka havadaydı. Okul yapısal olarak kendini kabul ettirmeye çalışan bazı güçlerin elindeydi. Bunlar, düşünsel nitelik açısından da çağdaşlaşmayı dışlayan, Atatürk düşüncesini benimsemeyen görüşlerin ağır bastığı bir anlayışa sahipti. Gerçekte bunlar birer görüştü ama bu görüşlerin eyleme geçirilip diğer öğrencilerin rahatsız edilmesine yönelik olması iyi bir durum değildi. Kendinden olmayana yaşam hakkı tanınmaması gibi ilkel bir anlayış Erzurum Üniversitesi’nde öğrenciler arasında yoğun kabul görüyordu. Durum iyi değildi.

devam edecek

 

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap